Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kao i cigarete

Europa kreće u borbu protiv alkohola - Prva 'žrtva' će biti boce!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na alkoholnim pićima uskoro bi se mogla naći upozorenja o štetnosti za zdravlje, slična onima koja već postoje na pakiranjima cigareta. Ako se na razini Europske unije donese takva odredba, vrijedit će i za Hrvatsku.

Upozorenja o štetnosti i uznemirujuće fotografije na cigaretama uskoro bi mogle i na boce alkoholnih pića. Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan zagovara donošenje takve regulative na razini cijele Unije.

Pročitajte i ovo Ilistracija Stigla službena objava Od petka poskupljuju cigarete: Poznato koliko će iznositi nove cijene kutija Alkoholizam - 2 Normalni ljudi s velikim problemom Ovo je priča o ljudima koji su prošli pakao alkoholizma: ''Doma sam se mogao napiti do dna. I onda je bilo svega u kući. Samo ne mira''

'Uvijek je dobro ako imamo od strane Europske unije da svi zajedno odradimo jednu dobru stvar za sve države članice jer alkohol je nažalost u čitavoj Europskoj uniji problem ne samo kod nas', kaže Borzan.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije stanovnik Hrvatske u prosjeku popije 12.2 litre alkohola na godinu. Muškarci piju više od 17 litara, a žene oko 7 litara.

Više od Hrvata u prosjeku popije Rumunj, Mađar, Čeh, Slovak, Portugalac, Poljak, Finac i Latvijac. S više od 12 litara po stanovniku Hrvatska je u rangu s Francuskom, a svi ostali piju manje.

'To su podaci koji govore da bi smo trebali nešto poduzeti po tom pitanju kako bi se konzumacija s vremenom počela smanjivati, osobito među mladom populacijom', dodaje Borzan.

Odvikavanje od alkohola: Djevojčica od devet godina završila na liječenju!

Svake godine u Uniji preranom smrću uzrokovanom alkoholom umre oko 120 tisuća ljudi. Najčešće od ciroze jetara, raka i ozljeda. Alkoholičara je u Hrvatskoj oko 200 tisuća.

Zakonskom regulativom može se puno učiniti. Ona je u Hrvatskoj još uvijek slaba smatra alkoholog dr. Darko Breitenfeld, a postojeća se kaže slabo poštuje. Građani čini se nisu protiv isticanja upozorenja na alkoholnim proizvodima.

Ako prijedlog prođe na boce će i oznake kalorijske vrijednosti alkoholnih pića, a pooštriti bi se moglo i reklamiranje alkoholnih proizvoda.

Ako prijedlog prođe na boce će i oznake kalorijske vrijednosti alkoholnih pića, a pooštriti bi se moglo i reklamiranje alkoholnih proizvoda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene