Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VLADI PRIJETI NOVA KRIZA

Smjena šefa SOA-e podijelila Most i HDZ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je ispratila aferu s bivšim ministrom branitelja, Vladi već prijeti nova kriza. Moguća smjena šefa SOA-e Dragana Lozančića, koju je zatražila predsjednica, podijelila je vladajuće. Most ne vidi razlog za njegovo razrješenje, HDZ tvrdi sve je po zakonu, a manji partneri podupiru smjenu.

Još nije pala odluka broji li prvi hrvatski špijun posljednje dane na čelu SOA-e. U HDZ-u kažu da je procedura za njegovom smjenom, koju je pokrenula predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, po zakonu.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja Tko je Nikola Grmoja? Mostov bombarder iz Metkovića: Uvijek spreman na fajt, na granice bi slao vojsku Skup HDZ-a - 41 lake note i brza obećanja Plenković voli Rockyja, Josipović i Račan voljeli su Bareta! Pobrojili smo pjesme koje su pratile izborne kampanje

'Apsolutno je legitimno da oni u skladu sa svojim ovlastima i pravima zatraže razrješenje dužnosti', smatra Nikola Brzica iz HDZ-ova Odbora za nacionalnu sigurnost.

Božo Petrov pak smatra da za smjenu Lozančića razloga nema. U međuvremenu se i nasamo sastao s njim. U Mostu tvrde da Petrov nije htio doznati više o tajnim akcijama, već razgovarati o stanju u tajnoj službi i mogućoj smjeni. Zanimala ga je i Lozančićeva strana priče.

'Ja mogu shvatiti da je gospodin Petrov htio biti informiran o događajima, a isto tako očekujem da će gospodin Petrov htjeti biti informiran i o događajima s druge strane. Znači, neće temeljiti svoje odluke samo na jednoj strani priče', kazao je Brzica.

Ravnatelj SOA-e, kao i kod predsjednice, nema prolaz ni kod drugog HDZ-ovog koalicijskog partnera. I to jer, kažu, Kolindu Grabar Kitarović nije upozorio da je 'upala' pod tajne mjere, dok se pratilo Zdravka Mamića.

'To nam daje za pravo osnovano sumnjati da je namjerno htio kompromitirati predsjednicu RH. Tu sumnju potvrđuje činjenica da je o svemu bio obavješten Zoran Milanović, a predsjednica nije', smatra predsjednik  HSP-a Ante Starčević Ivan Tepeš.

Zahtjev za razrješenje predsjednica je poslala premijeru, a javnosti šturo priopćenje. U njemu je navela da je povrijedio Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu, ali ne i kako. Od tada se dva dana nije oglasila. Iako smo od predsjednice tražili da nam detaljnije pojasni zbog čega predlaže smjenu Dragana Lozančića odgovor nismo dobili.

Smjenu šefa SOA-e, osim predsjednice, mora supotpisati i premijer. Šef oporbe je jučer prema njemu bio kritičan. 'Ovo sve skupa ukazuje na jedan kaos i bezvlašće, u kojem Hrvatska niti ima vlast, niti koherentnu Vladu, niti premijera koji donosi odluke', rekao je jučer Milanović. 

'Morat će razgovarati sa svojim potpredsjednicima i pretpostavljam da će u konačnici to i potpisati. Ali sigurno nije dobro, trebali su sjesti i dogovoriti se', smatra i članica predsjedništva HNS-a Anka Mrak Taritaš.

Predsjednica i premijer sastali su se nedavno, ali očito se nisu dogovorili. Idućeg tjedna, nakon što Tihomir Orešković donese odluku o Draganu Lozančiću bit će i jasnije - čiji će dan biti bolji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene