Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Miro Kovač o odnosima sa susjedima

'Srbija tek treba položiti prijemni za upis na fakultet'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tijeku je konferencija za medije ministra vanjskih poslova Mira Kovača.

Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač održava konferenciju za medije na temu 'Vanjskopolitičke aktualnosti uključujući pristupne pregovore EU-Srbija u poglavlju 23'.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo" Tomislav Žigmanov Tri put više nego 2020. Na izbore za Sabor izašao rekordan broj birača i u Srbiji

'Značajno smo promijenili odnose sa susjednim zemljama - nema više vrijeđanja, povišenih tonova i spektakularnih napada. To se odnosi na Sloveniju - imamo arbitražu kao otvoreno pitanje, ali ona za nas više nije aktualna, ali za Sloveniju je. Imamo mogućnost bilateralnih pregovora da riješimo granično pitanje, poručio je ministar Miro Kovač na konferenciji za medije.

'Sa susjednom Mađarskom imamo dobre odnose i komunikaciju, i na predsjedničkoj i premijerskoj razini. Imamo problem - odnose između INA-e i MOL-a, koji se rješava između Vlada, ali se nastavlja i arbitraža. Najave da neće biti arbitraže je - fabuliranje', rekao je. Kovač kaže i da ćemo se, kada je u pitanju Crna Gora, potrduiti da budemo među prvima koji će ratificirati ulazak u NATO savez.

'Što se tiče Srbije, vrlo smo smireni. Nitko od naših dužnosnika ne reagira na njihove provokacije u tisku o fašizaciji i ustašizaciji. S novom Vladom Srbije želimo uspostaviti dobre odnose', rekao je.

Kovač je govorio i o intenzivnost njegovanja odnosa s drugim zemljama u Europi.

'U Italiji nije bilo nikoga 6 godina, u Slovačkoj se nisu sjećali kada je jedan ministar hrvatski bio u Bratislavi, a isto je bilo i u Poljskoj', kazao je Kovač i nastavio:

'Puno se u Hrvatskoj govori o fašizaciji društva, što se importira iz stranog tiska. Mi imamo Ustav u kojem su navedene vrednote hrvatskog društva na kojima je zasnovano moderno društvo Hrvatske. Mi te vrednote moramo vrednovati i štititi. Ako ih netko dovodi u pitanje, moramo ih javno prozvati. Te pojave moramo suzbijati. Možda su naši kolege na Zapadu u javnom općenju u tome bolji od nas. Ne prihvaćam dociranje sa strane da su vrijednosti u Hrvatskoj ugroženie Mi smo po pitanju tolerancije od mnogih tih zemalja napredniji. Ako imamo pojavu ekstremizma desnoga ili lijevoga, naš je zadatak javno djelovati i do suzbijati.' 

O Srbiji: Naravno da Hrvatska pomaže da se pronađe rješenje

Miro Kovač detaljnije se osvrnuo na odnose sa Srbijom koja je u procesu pregovora pristupanju EU.

'Pojavile su se i špekulacije o djelovanju HR u pregovorima Srbije o članstvu u EU. Naravno da Hrvatska pomaže da se pronađe rješenje kako bi Srbija mogla na tom planu napredovati. Želimo da Srbija bude u mogućnosti otvoriti poglavlje pravosuđa. To je kao upis na fakultet, ali prije treba položiti prijemni i spit a to su pregovori o kriterijima i mjerilima za to poglavlje. Mi tek definiramo koje je štivo potrebno da bi se upisao taj fakultet. Mi smo do toga došli. Hrvatska je jasno rekla koje je to štivo, koja su to mjerila, koji su naši zahtjevi – suradnja sa Haškim sudom koja mora biti potpuna, uključuje poštivanje presuda i odluka suda, vladavinu i poštivanje manjinskih prava pa tako i hrvatske manjine za koju želimo da bude zastupljena u Narodnoj skupštini i jasno, tzv. regionalna jurisdikcija, odnosno Srbija ne može biti nadležna za ratne zločine za sve zemlje bivše Jugoslavije. Mogu reći da smo blizu rješenja, u dogovoru smo s EK i mislim da ga je moguće postići', kazao je ministar vanjskih poslova.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene