Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad u münchenu

'TO JE MASOVNO UBOJSTVO Nasilje postaje svakodnevica i na to se moramo navikavati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Profesor Mirko Bilandžić, za Dnevnik Nove TV komentirao je napad u Njemačkoj.

U ovom napadu nema zasad utvrđene veze s islamističkim skupinama, je li ovo neko novo lice terorizma?

Pročitajte i ovo Ilustracija Porijeklom iz Srbije Dječak (15) u šumi zadavio svoju djevojku: Njegov je otac na Uskrsni ponedjeljak nožem ubio 7-godišnju kćer Crkva u Hildesheimeu Teške ozljede Pomoćni biskup napadnut u svom domu, biskupija šokirana: "Molimo za njega"

Mislim da prema rezultatima dosadašnje istrage uopće ne možemo govoriti o terorizmu, možemo tek govoriti o terorističkom aktu, jednom aktu nasilja koji ima elemente psihoze i širenja straha gdje ima oko aktera, pojedinca, koji je očigledno organizacijski i ideološki djelovao sam i to više ukazuje na fenomen koji se naziva masovno ubojstvo, prije nego terorizam.

Kakva je uopće mogućnost sprečavanja ovakvih napada? Vidimo da je Njemačka policija iznimno brzo reagirala, ali kako se to može spriječiti?

Naravno da se to može spriječiti, ali to će zahtijevati jednu širu ekstenziju vlasti države u analize svih socijalnih skupina gdje bi se analizirale sve moguće grupacije iz kojih takvi pojedinci mogu doći. Naravno, uvijek ostaje dilema je li moguće to eliminirati s obzirom da se očigledno radi o pojedincima koji su inducirani, potaknuti nečim, dakle naprosto, u određenom trenutku nešto učine ovakvog tipa. Ili ako uzmemo analizu Hollandea koji kaže da je danas u svim slučajevima riječ o pojedincima koji imaju problema sa psihičkom nestabilnošću, a to je nažalost nepredvidivo.

Prošli tjedan napad u Nici, ponedjeljak napad sjekirom u vlaku, sada Muenchen. Mogu li zemlje Europske unije rješenje tražiti u nekom obliku suradnje i kakvom?

Ta suradnja postoji, ona će se sigurno intenzivirati, ali ovdje se ne radi o nečem prekograničnom. U svim slučajevima imamo državljane tih država, imamo ljude koji žive u tim državama, duže ili kraće razdoblje, koji žive u tim socijalnim grupacijama, na tim područjima i očigledno u jednoj liniji povezanosti, između osobnih, personalnih karakteristika i socijalnog okruženja da se događa ovakvo nešto, očigledno i simbolički inspirirano s jednim slučajem, a to je slučaj Breivika od prije pet godina. Očigledno slučaj ukazuje na taj tip masovnog ubojstva.

Kako normalno živjeti, a znati da se ovakav napad može dogoditi bilo gdje, u bilo kojem trenutku?

Očigledno nasilje postaje dio svakodnevice, očigledno terorizam u Europi postaje dio svakodnevice, jer smo mi u posljednje vrijeme sve više senzibilizirani i na ovakav tip masovnih ubojstva ali i na klasični terorizam i naprosto se na to moramo navikavati. Terorizam na bira ni mjesto ni vrijeme i mi ćemo naprosto, nažalost i dalje biti suočeni s terorističkim djelovanjem na ovom području. Naravno, ovdje ima još jedna specifičnost, koja je dodatna dimenzija širenja straha i psihoze, a to je lažno preuzimanje odgovornosti za nešto što nema veze s terorističkim organizacijama i to ej tipično što Islamska država u posljednje vrijeme radi, što je inače jedna nova paradigma kod terorističkih organizacija gdje svaki akt koji se njima uklapa u ciljeve, a prije svega je to destabilizacija zapada, oni ga preuzimaju kao svoj iako s tim nemaju nikakve veze.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene