Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NESUGLASICE U NOVOJ VLADI

Mostov zahtjev ne sviđa se Domoljubnoj koaliciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Problem kadrovske križaljke zamjenika i pomoćnika ministara još nije riješen. Vijeće za suradnju odgodilo je sastanak.

Ministri još nisu dobili prve suradnike. Vijeće za suradnju, koje usuglašava prijedlog zamjenika i pomoćnika ministara trebalo se sastati u utorak, međutim - sastanak je odgođen za srijedu.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Nikola Grmoja PARLAMENTARNI IZBORI Grmoja podnio prijavu DORH-u zbog malverzacija u Fortenovi

Zapelo je kod prijedloga Mosta. Most želi zamjenike i pomoćnike, međutim, najveći problem je zahtjev Mosta da preko tih Ministarstava kontroliraju i javna poduzeća, postavljanjem svojih kadrova u Nadzorne odbore.

Most tako želi kontrolu nad tvrtkama, koje ostvaruju milijarde kuna dobiti, prije svega im je važan energetski sektor - INA, HEP, JANAF, PLINACRO. Bacili su oko i na Hrvatske šume. S druge strane, HDZ-u bi u toj tzv. vertikali ili raspodjeli ostali gubitaši ili tvrtke s kojima ima najviše problema, poput cestarskih ili željezničkih.

Iz Mosta tvrde da kontrolom nad tim tvrtkama mogu provesti reforme koje su i obećali, ali doznajemo da su HDZ i partneri iz Domoljubne koalicije žestoko protiv. Kažu da Most tako izlazi van okvira dogovorenog te kažu da neka imena koja predlažu nisu stručna. Dodaju kako bi vlada trebala biti stručna i reformska te se ne dijeliti na moje i tvoje.

Iz Vijeća su tvrdili da će se svi zamjenici i pomoćnici imenovati u četvrtak na sjednici Vlade.

No, kako još nema dogovora ni o kvotama - odnosno o tome koliko će mjesta pripasti kojoj stranci - teško je za očekivati da će se sva imena uspjeti usuglasiti u jednom danu.

A tu je i puno veći problem s javnim tvrtkama.

Jedan član Vijeća nam je rekao da postoji mogućnost da se o tom problemu ipak odvojeno, kasnije pregovara. U četvrtak je treća sjednica vlade, ministri i dalje nemaju prve suradnike, a dio ih radi s kadrovima Kukuriku koalicije. Proračun treba pripremiti i zapravo krenuti raditi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene