Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"uvažavamo sve primjedbe"

Kujundžić: "Šaljemo inspekcije čim doznamo imena bolnica i liječnika"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članice udruge Roda – roditelji u akciji u deset sati u Ministarstvo zdravstva donijele su 400 pisma s traumatičnim iskustvima žena iz hrvatskih bolnica, a izjavu povodom toga dao je ministar zdravstva Milan Kujudžić.

"Šaljemo inspekciju nakon konkretnih dojava, ali donijeta svjedočanstva svakako ćemo provjeriti, uvažavamo sve primjedbe", izjavio je ministar povodom akcije udruge Roda. Napomenuo je da on kao ministar nije sveznalica i o tome gdje se daje anestezija ili ne, odlučuje struka, odnosno liječnici koji postupaju s pacijenticom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Organizacija rada Kako će raditi bolnice na dan izbora: Ministarstvo objavilo upute Vili Beroš Pohvalio se napretkom Beroš pozvao građane da koriste mail za smanjenje listi čekanja, evo koliko ih se javilo

"U nadzor će se ići kao i do sada. Sad ćemo posebno napraviti i edukaciju trudnica, da znaju što sve mogu dobiti preko HZZO-a. U nadzor krećemo čim doznamo imena bolnica, liječnika, ordinacija'', rekao je Kujundžić dodavši da će inspekcija izlaziti i po anonimnim prijavama.

Prve rezultate inspekcije, naveo je ministar Kujundžić, očekuje od 10 do 20 dana. "Provjerit ćemo sve podatke u svakom slučaju. Ono što je najpotrebnije hrvatskoj državi i hrvatskoj naciji jesu djeca i sve ćemo učiniti da trudnice i djeca budu zaštićeni. Bilo koja nepravilnost će se sankcionirati, nikoga nećemo štititi", rekao je Kujundžić.

Što se tiče svjedočanstava o neprimjerenim ponašanjima zdravstvenih djelatnika, ministar navodi kako uvijek ima onih pojedinaca koji se neprimjereno ponašaju i da takve treba sankcionirati. "Inspekcija izlazi po pojedinačnim slučajevima i prijavama, vidjet ćemo je li to točno, sve je od slučaja do slučaja, naveo je ministar. Podsjetio je, primjerice, kako je bio u splitskoj bolnici i da je tamo utvrđeno kako je kod Mostove zastupnice sve rađeno po pravilima.

Podsjetimo, tijekom rasprave o izglasavanju povjerenja ministru zdravstva Milanu Kujundžiću u Saboru, zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić upitala ga je što će učiniti vezano za izvođenje kiretaža bez anestezije, ispričavši što je sama doživjela nakon što je izgubila dijete, a ministar joj je odgovorio da se “u hrvatskim bolnicama ne radi na taj način”.

Svjedočanstvo Mostove zastupnice izazvalo je lavinu reakcija i potaknulo udrugu Roda da prikuplja svjedočanstva žena o bolnim postupcima, koje su predale Ministarstvu zdravstva. Danijela Drandić iz udruge Roda izjavila je nakon sastanka da pacijentice nisu pravovremeno informirane o svojim pravima te da ih se zapravo ništa ne pita, one ništa ne odlučuju, već ih se stavlja pred gotov čin.

Vilim Beroš, pomoćnik ministra zdravstva, smatra pak kako je problem u komunikaciji i prethodnom dogovru s pacijenticama, s čim se ne slaže Drandić jer je sigurna da se pacijentice ništa ne pita, već se podrazumijeva da moraju patiti.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene