Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko koji zarađuje?

Ministar Bošnjaković odlučio povećati plaće sucima, od Nove godine građani će imati uvid u njihove imovinske kartice

Veće plaće sucima i državnim odvjetnicima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3
Veće plaće sucima i državnim odvjetnicima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Veće plaće sucima i državnim odvjetnicima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 Veće plaće sucima i državnim odvjetnicima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Veće plaće sucima i državnim odvjetnicima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 4 Veće plaće sucima i državnim odvjetnicima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Veće plaće sucima i državnim odvjetnicima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 5 Veće plaće sucima i državnim odvjetnicima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 5 Foto: Dnevnik Nove TV Veće plaće sucima i državnim odvjetnicima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Veće plaće sucima i državnim odvjetnicima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Veće plaće sucima i državnim odvjetnicima (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Galerija 1/5 >>
Katastrofalni podaci za hrvatsko pravosuđe stižu iz svjetskog istraživanja. Među najgorima je u svijetu po korupciji i ovisnosti o politici, kako to vide hrvatski građani. U isto vrijeme ministar Dražen Bošnjaković odlučio je sucima i državnim odvjetnicima - povećati plaće.

Papir do papira, stotine stranica. U njima je 30 godina sudske borbe za nasljedstvo dijela kuće do kojeg Jelena Ćosić još ne može.

Pročitajte i ovo Demontaža Sabine Tandare Knezović Utorak u 11 sati Nova epizoda Demontaže: "Čut ćemo tko je kriv za korupciju u Hrvatskoj" Slika nije dostupna Europski dan pravosuđa Plenković: "Potrebno je podići povjerenje građana u hrvatsko pravosuđe, koje mora biti nepristrano i neovisno"

"Čekalo se, čekalo, sve do 2005. dok nisam dobila presude sve. Presude su sve donesene u moju korist. I te presude same su stare već preko 13 godina'', ispričala je Jelena.

Osjeća se nemoćnom. Sud joj je, kaže, nanio štetu. "Pa to je preko 30 godina. Pa nije ni vrijednost imovine ni novca ista. Ja tu ne vidim kraja. Njima se stalno omogućavaju žalbe, njima se stalno omogućavaju nove procjene", kaže Jelena.

Resornom ministru Draženu Bošnjakoviću slika sustava uopće nije tako crna. "Prije pregovora imali smo milijun i pol neriješenih predmeta. Danas smo spali na 360-370 tisuća", kaže ministar.

Smanjuje se, kaže, i broj sudaca. Onima koji ostaju diže se osnovica za izračun plaća. "S obzirom da je osnovica za pravosuđe u zadnjih nekoliko godina išla dolje, najprije tri posto pa šest posto, mi smo sad u poziciji da tu osnovicu dignemo za šest posto gore", dodaje ministar.

Sa sadašnjih 4443 kune, osnovica će porasti na 4710 kuna. Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa kaže - to je usklađivanje s drugim korisnicima državnog proračuna, a plaće su niske i dugo nisu povećane.

"Suci Općinskog suda imaju, mislim, oko devet i pol tisuća kuna plaće, suci Županijskih sudova oko 14, malo više od 14, suci visokih sudova imaju oko 17 i suci Vrhovnog suda oko 18 i pol", kaže Sessa.

A u zdravstvu, poručuju sindikati, ima i onih čija je plaća ispod minimalca. "Nemamo ništa protiv da dužnosnicima i sucima idu plaće gore, ali neprimjereno je da samo jednima opet plaće idu gore, a da za javne službe po ne znam koji puta sredstava nema'', rekao je Stjepan Topolnjak, iz sindikata zdravstva.

Protiv većih plaća sucima nije ni oporba, ali proziva zbog stanja u pravosuđu. "HDZ je napravio pravosuđe po svojoj mjeri 90-ih godina i kad pogledamo što se dešava ljudi nemaju povjerenja niti imaju osjećaj pravde u RH", rekao je Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a.

"Nažalost naše pravosuđe ne prolazi na testu neovisnosti, odgovornosti i kvalitete", komentirao je Robert Podolnjak, saborski zastupnik Mosta.

Kakvu plaću koji sudac ima još nije javno dostupno.

"Mislim da naši suci nemaju što skrivati i da to treba biti dostupno", rekao je ministar Bošnjaković. Uvid u imovinske kartice sudaca građani će imati od Nove godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene