Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kornatska tragedija

Mimohod za vatrogasce: Tuga je to koju cijeli šibenski kraj živi već osam godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlo je punih osam godina od kako su u požaru na otoku Kornatu živote izgubila 12 vatrogasaca.

Mimohodi sjećanja na poginule održani su u Vodicama i Tisnom gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Sjećanje je to na nezapamćenu tragediju čije su posljedice još uvijek bolne.

Pročitajte i ovo Dražen Slavica, bivši vatrogasni zapovjednik Potresno svjedočanstvo Dražen Slavica tuži državu zbog pravne kalvarije koju je prošao nakon kornatske tragedije: "15 godina sam na stupu srama. DORH mi je uništio život" Slika nije dostupna Komemoracija za poginule vatrogasce 'U ovakvoj Hrvatskoj zaglavila i istina o Kornatu'

Puno je emocija večeras u Tisnom, gdje su se okupili članovi obitelji, članovi vatrogasnih postrojbi, među kojima je bilo i onih iz inozemstva, ali i brojni prijatelji i poznanici stradalih vatrogasaca. 'Tužna i nesretna obljetnica, dečke smo poznavali, voljeli. Tužni smo i nesretni. Ovo je neki naš odavanje počasti njima', rekao je Tonči Stanko iz Tisnog. 'Stigli smo iz Zagreba da odamo počast palim vatrogascima koji su dali život', kazao je Josip Rešuš iz DVD-a Trešnjevka.

Mimohod je tradicionalno krenuo od vatrogasnog doma prema mjesnom groblju gdje su vijenci i svijeće položeni na spomen križ poginulim vatrogascima i na njihove grobove.

Prošlo je 7 godina od tragedije: 'Mi istinu nikako da saznamo. A voljeli bi'

Tuga je ovo koju cijeli šibenski kraj živi već osam godina, a tu je i pitanje na koje članovi obitelji nikako da dobiju istinit odgovor - što se zaista dogodilo 30. kolovoza 2007. Od čega su i zašto vatrogasci stradali? Iako je suđenje za kornatsku tragediju završilo prije 2 godine, kažu, ništa im nije jasnije.

Pod spomen križem Jasna Lučić zapalila je svijeću. Suze teku uoči osme obljetnice smrti sina Josipa koji je kao 19 godišnjak život izgubio na Kornatu. Umjesto planova o sretnoj budućnosti ime mu promatra uklesano na spomeniku.

'S tim legnem, s tim se dignem. To je uvijek prisutno, samo čovjek mora s tim naučiti živjeti, a kako... to je sve do božje volje. Preteško je to. Emocije su uvijek tu, tako da ne znam', rekla je Jasna Lučić.

Ništa nije isto ni u domu Ajke Crvelin u kojem su sve uspomene stale na fotografije poginulog supruga i sina. 'Isto je kao i prvog dana. Možda još i teže. Zato što ih uvijek čekam, čekam ali ništa od toga', rekla je Crvelin.

Kornatska tragedija uzela je živote 12 vatrogasaca iz Tisnog, Šibenika i Vodica. U strašnom požaru jedini je preživio Frane Lučić koji je početkom srpnja nepravomoćno izgubio sudski spor protiv države i grada Šibenika.

Za Kornatsku tragediju sudilo se bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici koji je oslobođen svih optužbi. Presuda je nepravomoćna, a tijekom suđenja dokaze je prikupljao i Igor Marinović, otac poginulog vatrogasca.

'Doslovno piše da nije utvrđena istina, ali da se zna da nitko nije kriv. Pa mene to interesira kako je to moguće', rekao je Marinović

Gotovo 2 godine obitelji čekaju reakciju Vrhovnog suda. 'U situaciji da se odbaci tužba znači da mi nismo ništa doznali. Priča je završena', dodaje Marinović.

Nedostatak objašnjenja uzroka tragedije ono je što muči sve obitelji. 'Istinu, recimo, ako bi doznali, ne znam je li bi bilo gore ili bi bilo lakše. A što se tiče suđenja, ono je sve bilo katastrofa', rekla je Crvelin.

Na brojna pitanja ni danas nemaju odgovore. 'Bojiš se zla svakog. Ali Kornat ono ni u snu. Ni u snu. Mislim gdje su izgubili glavu ti dečki? Prestrašno', kaže Lučić.

Prošlo je osam godina predugih zbog čekanja pravde. I prebolnih zbog gubitka najmilijih. U nedjelju ujutro obitelji, prijatelji i vatrogasne postrojbe uputit će se na kornatsko otočje gdje će biti služena misa, a nakon toga kreće obilazak spomen križeva izgrađenih od suhozida u čast 12 vatrogasaca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene