Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sestre 'sređivale' smeće

Bolnici Jordanovac s Jakuševca vratili otpad!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog sumnje da je izmiješan komunalni i infektivni otpad, s Jakuševca su ga vratili natrag bolnicu.

Medicinske sestre Klinike za plućne bolesti Jordanovac u subotu 19. travnja morale su, neadekvatno zaštićene i navodno pod prijetnjom otkazima, razvrstavati infektivni otpad pomiješan sa komunalnim koji je, upravo zbog neadekvatnog sortiranja, bolnici vraćen s odlagališta Jakuševac.

Pročitajte i ovo Oliver Vlainić i Domagoj Mikić Poziv Domagoja Mikića Netko je posjekao nekoliko tisuća kvadrata državne šume i zatrpao to s nekoliko tisuća kubika smeća: "Zatekli smo bager..." Plastika - 3 Gomila se danima Novi problemi s otpadom na Jakuševcu: "Tomašević naglo ušuti kada treba reći o suradnji s Pripuzovim tvrtkama"

Zbog direktnog kontakta s otpadom i nedovoljne zaštite koja je primjerice na rukama uključivala samo tanke plastične rukavice, ne samo da je bilo ugroženo osoblje bolnice već i pacijenti, najteži plućni bolesnici kojima su se medicinske sestre vratile nakon što su nekoliko sati provele u razvrstavanja otpada.

Prema informacijama koje je dobio Dnevnik.hr, medicinske sestre bile su prisiljene napustiti bolničke odjele po nalogu glavnih sestara KBC Rebro Branke Rimac i KB Jordanovac Slavice Šepec. Zbog uskrsnih blagdana u bolnici je ionako bio minimalan broj osoblja pa tako po punim kontejnerima otpada u dvorištu Klinike Jordanovac nisu prekapale samo medicinske sestre već i servirke u bolničkoj kuhinji te čistačice.

Zmajlović: Tek ako se ugrozi zdravlje Ministarstvo riješava problem otpada

Sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb Zlatko Giljević potvrdio nam je kako je 19. travnja otpad Klinike za plućne bolesti Jordanovac vraćen s odlagališta Jakuševac zbog sumnje da se u komunalnom otpadu nalazi i infektivni medicinski otpad.

'Kako je otpad vraćen, trebalo ga je provjeriti te sortirati na pravilan način. S obzirom da se sumnjalo na greške kod primarnog razvrstavanja otpada na odjelima i zavodima pozvani su odgovorni djelatnici da provjere otpad i isprave eventualne greške. Za pravilno razvrstavanje otpada u svim zdravstvenim ustanovama, pa tako i u KB Jordanovac, odgovorni su svi zaposleni, no medicinske sestre najviše su u kontaktu s medicinskim otpadom te je njihova odgovornost za pravilno razvrstavanje medicinskog otpada najveća,' pojašnjava Zlatko Giljević.

Prema tvrdnjama sanacijskog upravitelja, djelatnici KB Jordanovac  koji su razvrstavali otpad bili su, za takav posao, adekvatno zaštićeni maskama, ogrtačima, kapama i rukavicama, a imali su, kaže Giljević, i hvataljke za dohvat otpada te njegovo odlaganje u primjerene vreće.

'Po završenom razvrstavanju djelatnici su bili upućeni na pranje, tuširanje i presvlačenje te na svoja radna mjesta. Dakle, rad sestara na siguran način i zaštita pacijenata ni u jednom trenutku nije dovedena u pitanje,' pojašnjava sanacijski upravitelj KBC-a Zagreb te tvrdi kako se ni jednom djelatniku Klinike za plućne bolesti nije prijetilo otkazom.

Nije pronađen infektivni otpad

Prema Giljevićevim riječima, provjerom otpada nije pronađen infektivni otpad već se radilo o tzv. neinfektivnom medicinskom otpadu koji je na kraju zbrinut na zakonom propisan način.

Inače, Pravilnik o gospodarenju medicinskim otpadom infektivni otpad svrstava u opasan medicinski otpad 'koji sadržava patogene mikroorganizme koji zbog svojeg tipa i/ili koncentracije mogu izazvati bolest ljudi i životinja'. U infektivni otpad ubrajaju se kulture i pribor iz mikrobiološkog laboratorija, oprema, materijal i pribor koji je bio u kontaktu s krvlju i ostalim izlučevinama pacijenata uključivo kirurške zahvate i obdukcije, otpad iz odjela za izolaciju infektivnih pacijenata, otpad od dijalize, infuzije i sličnih zahvata, uključujući korištene oštre predmete, rukavice i drugi pribor za jednokratnu uporabu.

U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 2.700 tona opasnog medicinskog otpada. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene