Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi udari na džep

Lavina poskupljenja: "Nažalost, bit ćemo prisiljeni poskupjeti kruh za 1-1,5 kuna"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plin, struja, nafta, cestarina - sa svih strana građanima prijete poskupljenja, no tu nije kraj. Sve su to i ulazni troškovi za gospodarstvenike koji upozoravaju - kad rastu troškovi proizvodnje, neizbježna je lančana reakcija i treba očekivati još poskupljenja.

Za kupovinu namirnica u novčanicima treba pripremiti više novca nego prošle godine, kažu građani, i na tržnici i u trgovinama.

Pročitajte i ovo Struja - 3 tko će dobiti potpore? Iscurile informacije: Kako će se Vlada obračunati s energetskom krizom? Igor Grozdanić Visoke cijene Očekuju li nas ogromni računi za struju i plin? Analitičar: "Energije će biti, ali treba se spremiti za crne scenarije"

"Primjećujem da je plaća nikakva, a život 100 posto skuplji. Od voća, povrća, sve..."

"Tko ima više od dvoje djece i želi se zdravo hraniti onda je to svakako poskupljenje. Vidi se i čim je lošije vrijeme da je blitva i špinat po 30 i više kuna".

Voće i povrće je skupo zbog jake zime, kažu prodavači na tržnici, a dodatni pritisak na cijene odradit će poskupljenje energije i transporta.

"Morat ćemo donekle dignuti cijene, ali rad hrvatskih poljoprivrednika je čista kocka", kaže Nikola Sokić, proizvođač iz Kaštela.

Zbog rasta cijene goriva i najavljenog rasta cestarine prijevoznici najavljuju dodatno poskupljenje.

"U ovoj situaciji ja ne vidim kako bi se moglo izbjeći dizanje cijene jer svi troškovi zavisni i nezavisni iz dana u dan rastu,a vlast se kune da ih smanjuje dnevno", kaže prijevoznik Vlado Jurčec.

Industrijalci kažu - zbog rasta troškova, poskupljenje proizvoda je neizbježno.

"Ne postoji mogućnost da se spriječi lančana reakcija jer čim nešto raste čim se troškovi povećavaju to se direktno implicira na proizvod koji postaje skuplji", kaže poduzetnik Ivan Miloloža.

Poskupljenja su, kažu sindikati, već pojela nedavni rast plaća i mirovina.

"Ove naše plaće ne mogu izdržati nikakva daljnja poskupljenja, jer već smo i sada u minusu u odnosu na sve što se do sada događalo. Prema tome, svako daljnje poskupljenje samo će biti dodatni udar. Samo i jedino rješenje je povećanje plaća", ističe Krešimir Sever iz Nezavisnih sindikata Hrvatske.

Premijer Andrej Plenković vjeruje da se poskupljenje plina za građane može izbjeći.

"Kada na temelju razgovora i konzultacija dođemo do najboljeg rješenja onda ćemo ga objaviti, prema tome ove paušalne ocjene o nekakvom poskupljenju koje je neminovno su preuranjenje", kaže Plenković.

Iz sindikata smatraju da zbog gospodarskog rasta ima prostora i za povećanje i mirovina i plaća, dok poduzetnici kažu da zbog rasta troškova jedino može doći do - smanjenja plaća.

Reporter Dnevnika Nove TV Dalibor Špadina javio se iz jedne zagrebačke pekare gdje je razgovarao s vlasnikom Azganom Qenajem o porastu troškova.

"Nažalost troškovi za struju i plin su zbog peći iz mjeseca u mjesec sve veći. Negdje između 13-14.000 kuna trošimo samo na struju i plin. Visoka je potrošnja i mislim da je jako skupo. To je dosta velika stavka u cijeni gotovog proizvoda, svakako previsoka. Nažalost, mi smo navikli na poskupljenja skoro svaki mjesec, ali nije dobro ni za Hrvatsku ni za hrvatske građane. Nažalost, bit ćemo prisiljeni poskupiti kruh za 1-1,5 kuna", najavio je Qenaj. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene