Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka bankama

Lalovac: Zar da preuzmemo nečije ludosti i dugove jer su se dečki s Wall Streeta zaigrali!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija žestoko je odgovorio bankarima na njihov prijedlog da država otkupi stanove dužnika u švicarskim francima.

"Zabrinjavajuće je što su banke predložile da država otkupi stanove socijalno ugroženih građana", kazao je Lalovac na marginama međunarodne konferencije "3. Economist EU-Southeast Europe Summit", u organizaciji britanskog časopisa The Economist, Ministarstva vanjskih poslova i Hrvatske gospodarske komore.

Pročitajte i ovo Banka - 4 Bolje biti dužnik, nego štediša Banke u Hrvatskoj trljaju ruke, ali građani zbog jedne stvari mogu biti zadovoljni Vladimir Putin Kad nema ljubavi Udarili Putina gdje ga najviše boli i narušili dobre odnose: "Ne žele riskirati, mogu izgubiti puno više od Rusije"

Ona je mir Koprivnice zamijenila škotskim brdima i zelenilom

Istaknuo je da je taj model neprihvatljiv za državu i da banke moraju to riješiti, ponuditi građanima socijalne modele, a da će ih država podržati kroz određene stimulacije odnosno olakšice.

Njemačka policija otkriva: Lubitz je na dan kobnog leta trebao biti na bolovanju, doznake je poderao

"To je socijalni i društveni problem kojeg su oni (banke) uzrokovali, oni ga moraju riješiti, a mi ćemo im pomoć. Ali da će država, odnosno porezni obveznici otkupljivati stanove za koje su oni zapravo uzimali bonuse, tu priču neće gledat.... to je promašen model", izjavio je Lalovac.

VIDEO Trenutak kada je Paravinja čuo presudu: Uz psovke izbačen iz sudnice

"Bankari, zaradili ste bonuse na njima i sada želite te građane izbaciti na cestu a da država povećava javni dug i deficit, reže socijalna davanja i da ponovno država plaća nečije ludosti, preuzme dugove jer su se dečki sa Wall Streeta zaigrali!?", poručio je.

Ministar financija najavio je nastavak pregovora oko problema kredita vezanih uz švicarsku valutu i izrazio nadu u pronalaženje rješenja u suradnji s bankama, po uzoru na već ranije pregovore primjerice poslovnim bankama o kamatama, ili fiksiranju tečaja franka. Pritom je naglasio da banke moraju snositi dio rizika i troška, a nije odbacio ni mogućnost uvođenja poreza za banke.

Komentirajuću sutrašnji prosvjed Udruge Franak u Zagrebu, kazao je da je to legitimno pravo građana i da građani moraju izraziti nezadovoljstvo.

"Građani se nalaze u teškoj situaciji. Privatni dug je jedna velika kočnica. Nema ekonomskog rasta jer su hrvatski građani najzaduženiji u cijeloj regiji. Hrvatski građani imaju 40 posto duga u bruto domaćem proizvodu, a primjerice Slovenci 29 posto. Otpis je bio samo prvi korak, ali pregovaramo i da se taj model proširi i stvarno krene u restrukturiranje duga građana, a jedan dio je vezan i za stambena pitanja", kazao je Lalovac.

U Splitu se u petak po prvi puta održava konferencija The Economista na temu "Mogu li političke, ekonomske i poslovne integracije biti katalizator rasta?", na kojoj su se okupili političari i poduzetnici iz Hrvatske i regije.

Osvrnuvši se na samu konferenciju, Lalovac je kazao je da je Hrvatska definitivno lider u regiji.

"Kompanije poput Agrokora, Atlantica postaju definitivno lideri regije. Ono što će se sigurno nastaviti je daljnja koncentracija i daljnje integralno povezivanje kompanija u regiji. To je jedno tržište od 20 do 40 milijuna ljudi gdje te kompanije mogu biti puno konkurentnije nego izvoziti na zahtjevna tržišta Njemačke, Austrije ili skandinavskih zemalja", kazao je Lalavac, istaknuvši da regija ima svoje prednosti i koristi te da snažnije integralno povezivanje znači određeni gospodarski rast. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene