Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LIJEPE PROMJENE

'Po pitanju odijevanja čini mi se da je došlo do pomaka na pristojnije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počelo je vrijeme svetih pričesti i krizmi, a samim time i period u kojem trgovci i ugostitelji trljaju ruke misleći na zaradu.

Što odjenuti za krizmu, koje darove kupiti, koliko novca potrošiti, koliko ljudi pozvati na proslavu... samo su neka od pitanja koja se pojavljuju u ovom dijelu godine kad se vikendima tradicionalno obavljaju sveti sakramenti - pričest i krizma.

I dok se za pričest djeca odijevaju u bijelo, kod krizme ovaj segmet često puta ode u krivom smjeru pa se djevojčice u crkvi mogu vidjeti neprikladno odjevene, u mini suknje i visoke potpetice te napadno našminkane.

Sve ovo navedeno dio je polemike oko toga kako stvari stoje oko ove teme i u kojem smjeru bi trebale ići.

Za komentar trenutne situacije pitali smo predstavnike Splitsko-makarske i Zagrebačke nadbiskupije te Gospićko-senjske biskupije.

'Budući da se radi o različitim uzrastima za prvu svetu pričest i za potvrdu, onda je i sam pristup drukčiji. Djeca primaju Prvu pričest obično u trećem razredu osnovne škole (9-10 godina), a sakrament potvrde u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji podjeljujemo mladićima i djevojkama u drugom razredu srednje škole (16-17 godina). Dakle, sama razlika u godinama već upućuje na različite interese, želje, ali i potrebe ovih dobnih skupina. Istina je da se danas ponekad pretjeruje s darovima u smislu da za obitelj, rodbinu i prijatelje sudjelovanje na svečanosti pričesti ili krizme postane obveza s velikim novčanim izdacima. Ipak mi se čini da smo se prilagodili trenutku u kojem živimo pa su i proslave i darovi čini se, donekle skromniji', rekao nam je Mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

'Smatram da ne treba davati lekcije i konkretne prijedloge oko odijevanja'

Pročitajte i ovo Sezona velikih slavlja - 1 Vjenčanja, pričesti, krizme... Počela sezona slavlja: Mnoga mjesta su već bukirana, a i ovdje se osjeti utjecaj inflacije Odreknuće Josipa Bozanića - 3 Što čeka novog nadbiskupa? Kakva je ostavština Josipa Bozanića? "Svi su od njega očekivali nekakve moćne sintagme"

'Od strane Crkve, barem u našoj Nadbiskupiji, ne dajemo savjete ili instrukcije što bi bilo dobro ili što bi se trebalo poklanjati, ali uvijek pozivamo na umjerenost jer ona pridonosi i pravilnom odgoju. Ne bi bilo dobro da vrijeme neposredno nakon primanja sakramenata postane vrijeme natjecanja i stvaranja razlika preko 'statusnih simbola' koje su dobili na dar. Po pitanju odijevanja isto mi se čini da je došlo do znatnog pomaka na pristojnije. Također smatram da ne treba davati lekcije i konkretne prijedloge oko odijevanja, ali osobno uvijek pozovem i krizmanike, njihove roditelje i kumove, na umjerenost i pristojnost koja odgovara njihovom uzrastu i prigodi za koju se odijevaju. Povratna informacija uvijek bude pozitivna', rekao nam je Mons. Miroslav Vidović.

No, za razliku od Splitsko-makarske nadbiskupije, stanje u pojedinim župama Zagrebačke nadbiskupije, po pitanju odijevanja krizmanika, ponešto je drugačije.

'U nekim se župama odlučilo uvesti haljine i za krizmanike kao što je to slučaj i sa prvopričesnicima gdje su bijele haljine dio samog obreda kao simbol čistoće. Razlozi uvođenja su, između ostaloga, neprimjereno oblačenje, zaštita samih krizmanika (puno djece danas nije u mogućnosti kupiti skupe modne kreacije pa se onda osjećaju manje vrijedni od svojih imućnijih školskih sudrugova),  ali i simbol zajedništva', rekli su nam u tiskovnom uredu Zagrebačke nadbiskupije.

Što se tiče darova, naglasili su kako 'ne postoje savjeti Crkve što kupiti djetetu kao dar prilikom primanja sakramenata, niti su darovi dio tradicije ili samog obreda.  To je stvar roditelja i bližnjih žele li i što darovati'.

'Događaju se lijepe promjene'

'Savjeti Crkve postoje, a to je da se daruje nešto skromno, što će više djecu (prvopričesnike) i mlade (krizmanike) poticati na pobožnost, kao što je Biblija ili krunica (možda posebno izrađena u za tu prigodu). Svakako savjet je Crkve da se od kumstva na očekuje svjetovni način darivanja, jer kumstvo je više duhovna potpora i duhovna dimenzija sakramenta. U zadnje vrijeme možemo reći da se ipak dagađaju lijepe promjene, gdje se kumstvo shvaća na pravi način', rekli su nam iz Gospićko-senjske biskupije.

I tako prolazi još jedna sezona svetih pričesti i krizmi, pozivi na umjerenost i pristojnost sve su glasniji, a vjera u to da će mladi i njihove obitelji poslušati te iste pozive sve je jača.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene