Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan grad...

SPOJENO NESPOJIVO I ZBUNJENI BIRAČI To može samo izborni zakon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je sasvim normalno da u jednoj izbornoj jedinici spavate, u drugoj radite, a u treću izlazite u grad, jer hrvatska je metropola podijeljena na 4 izborne jedinice - prvu, drugu, šestu i sedmu.

Spojiti geografsko nespojivo, primjerice Zagreb i Gorski kotar, može samo izborni zakon i to organizacijom izbornih jedinica. Izborne jedinice godinama zbunjuju birače, posebice stanovnike Zagreba koji je podijeljen na čak 4 jedinice

Pročitajte i ovo Mirogoj Obnova objekta Velika promjena na Mirogoju: Iz ureda poslali važnu obavijest građanima Tomislav Tomašević o obnovi - 1 190 milijuna eura Tomašević pohvalio obnovu Zagreba pa kritizirao ministra: "Nadam se da će država što prije to učiniti"

U Zagrebu je sasvim normalno da u jednoj izbornoj jedinici spavate, u drugoj radite, a u treću izlazite u grad, jer hrvatska je metropola podijeljena na 4 izborne jedinice - prvu, drugu, šestu i sedmu.

Rijeka Sava prirodna je granica između izbornih jedinica, pa je sasvim normalno da oni s jedne strane Save glasuju u prvoj i drugoj, a oni s druge strane u šestoj i to sa cijelom Sisačko-moslavačkom županijom.

Stoga ne čudi kako netko radi u prvoj izbornoj jedini, a živi u drugoj ili da netko uopće ne zna broj svoje izborne jedinice i činjenicu kako je dovoljno samo prijeći most preko Save da bi se prešlo iz druge u šestu izbornu jedinicu.

Čitavo zagrebačko naselje Trešnjevka podijeljeno je na dvije jedinice i nekada je doslovno potrebno samo prijeći cestu da biste iz prve otišli u sedmu ili na Jarun, koji glasuje zajedno sa stanovnicima Donjih Trputaca

Trpuci su udaljeni svega 10-ak kilometara od Jaruna, pa je i to geografski sasvim logično, ali i Donji Trpuci i Jarun svoje zastupnike biraju zajedno sa stanovnicima Karlovačke županije, ali i Fužina i Jelenja pa čak i Viškova i Kastva.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene