Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška selu

Predsjednicu impresionirao kombajn od 300.000 eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je, uoči sastanka s čelnicima Hrvatske poljoprivredne komore, sudjelovala u žetvi na obiteljskom gospodarstvu Vrakić u mjestu Magić Mala u općini Nova Kapela Brodsko-posavske županije.

Predsjednica je tom prilikom s vlasnikom imanja Antunom Vrakićem iskušala rad novog kombajna vrijednog 300.000 eura.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima" Slika nije dostupna Odala počast stradaloj djeci Grabar-Kitarović u Novoj Gradišci sa skupa poručila: "To je najbolnija rana koju nam je zadala velikosrpska agresija"

"Prvi put u životu vidim žetvu iz jednog modernog kombajna. Do sada sam vidjela samo one stare, ekstenzivne načine", rekla je Grabar-Kitarović te naglasila da je došla podržati ruralni razvoj i selo koje, nažalost, izumire, a ljudi odlaze.

ZEMLJA KOJA SE NIJE DALA UCIJENITI 'Hrvatska može mnogo naučiti od Litve'

"Danas proslavljamo žetvu u Slavoniji, ali isto tako informirat ćemo se o stočarstvu, mljekarstvu i drugim djelatnostima u sklopu ruralnog razvoja", izjavila je Kolinda Grabar Kitarović nakon obilaska polja obitelji Vrakić koja obrađuje oko 400 hektara.

Vlasnik imanja Antun Vrakić rekao je kako će žetva biti iznad prvih očekivanja, posebno na parcelama gdje nije bilo problema s viškom padalina tijekom proljeća. "Prosjek bi trebao biti oko šest do sedam tona po hektaru", kaže.

I Vrakić i drugi poljoprivrednici danas okupljeni na žetvi strahuju da će hrvatska pšenica sva završiti u izvozu, a domaći potrošači jesti kruh od uvozne pšenice.

"Nadam se da će ova pšenica ostati u Hrvatskoj, da ćemo jesti kruh od hrvatske pšenice", komentirala je predsjednica Grabar-Kitarović na takav mogući tijek događaja.

'Treba bolje koristiti fondove za ruralni razvoj'

Predsjednica Grabar Kitarović nazočila je u utorak sastanku predstavnika Hrvatske poljoprivredne komore iz pet slavonskih županija u mjestu Siče te poručila kako u Hrvatskoj želi vidjeti bolje korištenje fondova i za ruralni razvoj, poljoprivredu i ribarstvo.

"Bolje korištenje fondova za ruralni razvoj, poljoprivredu, ribarstvo. To je ono što želim vidjeti u Hrvatskoj", rekla je Grabar Kitarović ističući, među ostalim, primjer Poljske kao zemlje koja je prije Hrvatske postala članica Europske unije i ostvarila znatan razvoj svoje poljoprivrede i ruralnih područja. Dodaje da ruralni prostor može biti prostor za nova zapošljavanja.

Čelnici poljoprivredne komore izvijestili su je o aktualnom stanju u poljoprivredi, a hrvatska predsjednica podržala kontinuirane zahtjeve poljoprivrednika za ažurnijom dodjelom državnog poljoprivrednog zemljišta obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, što je temeljni uvjet za razvoj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Predsjednica Grabar Kitarović je ponovila i očekivanja da će na policama trgovačkih lanaca u Hrvatskoj biti puno više hrane iz domaće proizvodnje. Na taj način, kaže, pokrit će se još uvijek veliki uvoz. Prostor za jaču ulogu poljoprivrede iz kontinentalnog dijela Hrvatske u domaćoj ekonomiji predsjednica vidi i u učinkovitijem plasmanu poljoprivrednih proizvoda kroz turizam na moru. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene