Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedna od najotrovnijih na svijetu

OPREZ! U Jadranu se pojavila riba koju nikako nemojte jesti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nemojte je uzimati golim rukama, radite s njom u rukavicama. Ribarima se preporučuje oprez, a ni slučajno se ne smije konzumirati.

Jedna od najotrovnijih riba na svijetu - napuhača ulovljena je u utorak u Uvali Lapadu u blizini Dubrovnika, potvrdio je u srijedu dr. Jakov Dulčić iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

Pročitajte i ovo Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi Video se brzo proširio Dubrovačka policija reagirala nakon snimke brutalne tučnjave: Uhićena dvojica maloljetnika

Riječ je o ribi čiji je otrov tetrodotoksin 1250 puta snažniji od cijanida, a njezina konzumacija završava paralizom i smrću.

"Ribu je uhvatio ribar u utorak oko 11 sati', rekao je Dulčić ističući da ljudi moraju biti izrazito pažljivi s vrstama koje ne poznaju jer konzumacija ove ribe uzrokuje paralizu i smrt. Dulčić smatra kako je potrebna hitna edukacija jer je riječ o pogubnoj vrsti, a u Jadranu su sve češće prijavljeni slučajevi ulova.

Dr. Davor Lučić s dubrovačkog Instituta za more i priobalje rekao je kako je to drugi prijavljeni ulovljeni primjerak ove godine. Iako nema istraživanja koja bi pokazala širi li se ta riba u Jadranu, na istočnome Mediteranu postala je među dominantnijim vrstama.

Otrovna riba u Jadranu - Njezin otrov je 1250 puta jači od cijanida!

"Ona je u nekoj ekspanziji, dojave kod nisu česte, ali u istočnome Mediteranu je postala jedna od dominantnijih vrsta. Ribari je često nalaze u svojim mrežama", istaknuo je Lučić i dodao kako pokazatelji govore da je sve češća iako se ne može tvrditi kako je uspostavila stabilnu populaciju u Jadranskome moru.

"To je vrsta koja obitava u Indijskom oceanu, a k nama dolazi kroz Sueski kanal zbog klimatskih promjena i povećane temperature mora", rekao je taj stručnjak, dodajući kako se preporučuje s njome raditi u rukavicama. "Nemojte je uzimati golim rukama, radite s njom u rukavicama. Ribarima se preporučuje oprez sa svakom vrstom koju ne poznaju, a ni slučajno se ne smije konzumirati", rekao je Lučić.

Inače, tijekom posljednjih godina farmaceutska industrija pokazuje sve veći interes za prikupljanjem otrova koji se nakuplja u tkivu, posebice spolnim žlijezdama i jetri te vrste ribe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene