Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obamini saveznici

Hrvatska se uključila u Obaminu koaliciju za borbu protiv Islamske države!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I Hrvatska se pridružila velikoj globalnoj koaliciji za borbu protiv pripadnika samoprozvane Islamske države koja vrši teror na osvojenim područja Iraka i Sirije.

Hrvatska je među 50-ak zemalja koje čine globalnu međunarodnu koaliciju koju su Sjedinjene Američke Države okupile za borbu protiv Islamske države u Iraku i Siriji, no o tome doznajemo preko State Departmenta, a ne od hrvatske Vlade, piše Novi list.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku''

Predsjednik SAD-a Barack Obama najavio je da je Washington spreman na upotrebu vojne sile protiv snaga Islamske države 11. rujna, na obljetnicu terorističkog napada na Ameriku.

Nije jasno ni kako će Hrvatska pridonijeti koalicijskim naporima, iako ne treba previše dvojiti u to da Hrvatska neće sudjelovati u borbenim operacijama protiv džihadista, budući da za to nema vojne kapacitete. O stvaranju široke koalicije protiv džihadista bilo je riječi i na nedavnom summitu NATO saveza u Walesu, nakon čega je objavljeno kako je oko 40 zemalja pristalo sudjelovati u kampanji, no nije se znalo koje su to zemlje sve dok američki State Department napokon nije objavio popis zemalja koje će se 'svim sredstvima' boriti protiv ISIL-a.

Na popisu je i Hrvatska, što i nije iznenađenje budući da su na popisu zemalja koalicije protiv ISIL-a zemlje članice NATO-a i EU-a.

Ono što jest neobično jest da se o toj važnoj vanjskopolitičkoj odluci doznaje zaobilaznim putem čime se ponavlja nedavna blamaža kada je javnost zahvaljujući američkom Pentagonu doznala da je Hrvatska među sedam zemalja koje iračkim Kurdima šalju oružje i opremu.

Njihov broj je vojna tajna, a islamistima su najveća potencijalna sramota!

U koaliciji s SAD-om protiv ISIL-a su Austrija, Belgija, Bugarska, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Litva, Češka, Danska, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Litva, Luksemburg, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska i Velika Britanija, ali i Turska. Čak 10 arapskih zemalja je također dio koalicije, među kojima su i neke koje su donedavno bile izdašni sponzori Islamske države, primjerice Katar, bez čije financijske potpore ISIL ne bi uspio izrasti u današnju silu.

Iz Ministarstva vanjskih poslova su naglasili da su davno najavili da će Hrvatska biti dio koalicije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene