Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vojni analitičar pojašnjava

HRVATSKA ĆE FRANCUSKOJ POMOĆI ALI... 'Na ujedinjenome bojištu Sirije i Iraka, nemamo što tražiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
To što još nemamo formiranu Vladu jest otežavajuća okolnost za sudjelovanjem u pomoći koju je Francuska zatražila od zemalja članica EU, iako ni ona nije promakla našim zapadnim partnerima, smatra vojni analitičar Igor Tabak.

Jučer je francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian, priopćio kako su sve zemlje članice Europske unije odlučile pružiti potporu Francuskoj, bilo u obliku izravne pomoći u Siriji, bilo u obliku neizravne pomoći operacijama na Levantu, bilo u obliku neizravne pomoći na drugim poprištima kamo su poslane francuske snage.

Pročitajte i ovo Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje" Napadač s nožem, ilustracija Stravičan slučaj Djevojčice (6 i 11) napadnute nožem pred školom: Francuska policija brzo uhvatila počinitelja

Kako je među članicama i Hrvatska, pitanje je koju vrstu pomoći u ovom trenutku, kada nemamo još formiranu Vladu niti zasjeda Sabor - može pružiti naša država.

'To što nemamo još formiranu Vladu i Sabor još ne zasjeda jest otežavajuća okolnost, iako ni ona nije promakla našim zapadnim partnerima', rekao je za Dnevnik.hr vojni analitičar i urednik portala Obris, Igor Tabak.

Francuski ministar izjavio: 'Ovo je važna vijest'

Pojašnjava kako i tehnička Vlada može ponešto donirati. 'Što se tiče misije u Maliju, ondje smo sudjelovali donacijom, kao i što smo donaciju dali i kurdskim snagama u Iraku. Ta je donacija bila u vidu vojne opreme', kaže Tabak.

No, dodaje, mnogo je mogućnosti u kojima možemo sudjelovati, a da za to nije potrebno čekati formiranje Vlade ili zasjedanje Sabora. 'Za primjerice jaču obavještajnu suradnju vjerojatno ne treba neko odobrenje Sabora, Ne zaboravimo da Hrvatska kao granična država EU prema prostoru nestabilnosti u regiji, kao što je BiH ili Crna Gora, može Francuskoj pružiti korisne infroamcije. Ima još posebnih načina na koji se može surađivati. Slanje policije ne traži dozvolu Sabora, a kad se u Hrvatskoj formiraju Sabor i Vlada, dolazimo do čak i šire lepeze mogućih djelovanja. Međutim, tu ima malo novoga', kazao je Tabak.

Podsjeća kako je Hrvatska razmišljala o slanju instruktora, posebno u Kurdistan, što pokazuje da je planiranje bilo uznapredovalo. Osim toga ne treba zaboraviti da je sudjelovanje hrvatske misije u Maliju razmatrano u nekoliko navrata, čak je i prošlo dio procedura.

'To bi se dalo pokrenuti relativno brzo, za razliku na Centralne Afričke Republike koja bi tražila više truda i više je izvan fokusa, ondje primjerice Srbija sudjeluje s ozbiljnim kontingentom ljudi', objašnjava Tabak.

'Što se tiče same pomoći na ujedinjenome bojištu Sirije i Iraka, jasno je da tu Hrvatska nema što tražiti na način kako to rade velike svjetske sile (gdje zrakoplovnim snagama djeluje niz država, a i sama je Francuska onamo u srijedu 18. studenog otposlala svoj nuklearni nosač zrakoplova R91 Charles De Gaulle). No budući da RH već dugo razmatra ozbiljnije uključivanje u obuku kurdskih boraca na sjeveru Iraka (koji su vrlo aktivni u neposrednoj borbi s vojskom tzv Islamske države) – takva bi se aktivnost sjajno uklopila u sve ovo što sada spominje Francuska', napisao je Tabak u članku Kolektivna obrana na Francuski način.

Zaključuje kako smo do sada u suradnji sa Zapadnim partnerima 'neizravno sudjelovali, a izravno smo razmišljali'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene