Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komplicirano pitanje

Još jedan referendum kuca na vrata, no hoće li ga građani shvatiti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prikupi li inicijativa 'U ime obitelji' dovoljno potpisa, građani bi ponovno mogli na referendum. No, na referendumu bi ih dočekalo opsežno i pomalo komplicirano pitanje. Kako izgleda pitanje i kako bi izgledao listić?

Najmanje stranica A4 formata bit će potrebna za referendumsko pitanje o izmjeni izbornog zakonodavstva. Pri davanju potpisa za referendum, a kasnije, dođe li do njega, glasovanja, građani bi trebali sve to pročitati i razumjeti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ustavni sud odlučio Propao referendum Željke Markić - Nema dovoljno potpisa! Slika nije dostupna Nisu transparentni U ime obitelji: 'Tražimo da se uskrati GONG-u pravo na promatranje europskih izbora'

'Ovako postavljeno pitanje je sukladno Ustavu i Zakonu o referendumu i čest je slučaj u većini država da se ta pitanja postavljaju dugačko jer se radi o usvajanju izmjene Ustavnog, zakona jednog velikog i dugačkog članka', kaže profesorica Sanja Barić s katedre Ustavnog prava u Rijeci.

Profesorica Ustavnog prava ne vidi zamjerke u postavljenom pitanju, ali svjesna je kako će ono za građane biti zbunjujuće. 'Svaki zakonski članak je često kompliciran i nerijetko dugačak i vjerujem da ga neće svi razumjeti, ali je jasno postavljeno, pretpostavljam da će većina građana glasati na temelju vlastitog zaključka sukladno marketinškoj kampanji oko referenduma', dodaje prof. Barić.

Kako će građani shvatiti referendumsko pitanje ovisit će o promotorima. Na to upozorava i GONG. 'Važno je da birači budu upoznati sa svim segmentima tog pitanja u tom referendumu, nudi se nekoliko segmenata i bit će bitno to dobro iskomunicirati i ne manipulirati građanima', smatra Dragan Zelić.

Željka Markić skuplja potpise za novi referendum

Da je pitanje komplicirano i dugo svjesni su i u Inicijativi.

Građanima se želi dati mogućnost izbora zastupnika po imenu i prezimenu, kao i na europskim izborima. U Sabor bi ulazili oni s najviše glasova građana. Svaka izborna jedinica birala bi 20 zastupnika. Prag ulaska u Sabor smanjio bi se na 3%.

Ministar uprave referendum i dugačko pitanje nije želio komentirati. 'Sve što se tiče referenduma je odnos između građana i njihova predstavničkog tijela, a to je Sabor i Vlada se o tome ne bi trebala očitovati', kaže ministar uprave Arsen Bauk.

Njegovo Ministarstvo moglo bi napraviti novi izborni zakon i izbjeći referendum. Za to nije dovoljna potpora samo vladajućih. 'Mi se nadamo da će vrh HDZ-a i vrh SDP-a shvatiti koliko nam je to važno da ćemo izbjeći nepotrebne troškove i da će se stvari izmijeniti u saborskoj proceduri i da referendum kao takav neće biti potreban', dodaje Zelić.

HDZ je za izmjenu izbornog zakonodavstva ali ne, kako kažu, parcijalno. 'Mi jesmo za izmjenu tog zakona, za konsenzus i ozbiljan pristup izmjenama, a ne ovako ad hoc', kaže predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Inicijativa U ime obitelji tek počinje prikupljati potpise za referendum koji građanima valja dobro objasniti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene