Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanjamo...

Nakon summita u Zagrebu upućena je važna poruka Europi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki potpredsjednik Joe Biden u srijedu je kazao da cjelovita, slobodna i mirna Europa nije moguća bez njezinog jugoistoka koji mora biti integriran, poručivši istovremeno zemljama procesa Brdo-Brijuni da vrata NATO-a ostaju širom otvorena.

"Sanjamo moja generacija i generacija moga oca da će postojati Europa koja je cjelovita; koja je mirna i jedinstvena i smatramo da to nije moguće bez jugoistoka Europe koji mora biti u potpunosti integriran u Europu", kazao je Biden u izjavi novinarima nakon zagrebačkog summita procesa Brdo-Brijuni.

"To je jamstvo za cjelovitu i slobodnu Europu u miru", istaknuo je Joe Biden.

Pročitajte i ovo Joe Biden Rastu tenzije Biden prekinuo put zbog iranskih prijetnji: "Posvećeni smo obrani Izraela i podržat ćemo ga" Joe Biden i Fumio Kishida Društvene mreže "Doslovno ga se mora voditi okolo da se ne izgubi": Biden lunjao dvorištem Bijele kuće, a onda je napravio novi veliki gaf

Poručio je da SAD nikada nije napustio ovaj dio svijeta i da uvijek motri na Europu te izrazio čvrstu predanost svoje zemlje ciljevima zacrtanim u Daytonskom sporazumu:

"Čvrsto smo predani ciljevima zacrtanim u Daytonskim sporazumima, integraciji ove europske regije po prvi puta u institucionalne strukture Europe", istaknuo je Biden.

ZAVRŠEN JE SUMMIT U ZAGREBU Evo što je dogovoreno

Po njegovim riječima, nema nikakvog razloga da granice EU-a ne objedine, umjesto da dijele ove države.

"Ulaskom na Balkan i ovih država u NATO i EU, za mene je najbolji način promicanja sigurnosti i stabilnosti", rekao je Biden i pozvao članice procesa Brdo-Brijuni da budu odvažne u pokretanju nužnih reformi za ulazak u euroatlantske integracije.

"Vrata NATO-a ostaju širom otvorena. Hrvatska i Slovenija su pokazale da je to moguće kroz reforme i pomirenje", rekao je drugi čovjek Amerike i u tom kontekstu posebice spomenuo Crnu Goru.

"Podržavamo vrlo čvrsto njihovo članstvo u NATO-u", poručio je Biden.

SAD je, nastavio je, samo u ovoj godini uložio 130 milijuna dolara u ovo "gospodarski i strateški važno područje".

"I za mene nema dvojbe: budućnost zapadnog Balkana je čvrsto unutar Europske unije", zaključio je Biden. Pritom je izrazio zabrinutost situacijom u BiH koja je "primjer zastoja procesa" i kazao da je "narod BiH zaustavljen na putu napretka" zbog sporosti svojih čelnika.

Govoreći opetovano o važnosti ovog dijela Europe osvrnuo se na pitanje energetske ovisnosti i istaknuo nužnost diversifikacije izvora energije jer "niti jedna država ne bi trebala koristiti energiju da bi manipulirala drugim državama na unutarnjem i vanjskom planu".

Biden nije propustio osvrnuti se i na migrantsku krizu, kazavši da predstavlja veliko opterećenje za regiju, ali i da je kriza s tako velikim priljevom migranata ponovo pokazala koliko je jugoistok Europe sa stajališta sigurnosti i stabilnosti iznimno važan za cijelu Europu. SAD se mora uključiti u rješavanje migrantske krize, smatra Biden i ističe da je SAD izdvojio 4,5 milijardi dolara za sirijske izbjeglice.

U svom govoru, Biden je zahvalio svojim domaćinima, predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i slovenskom predsjedniku Borutu Pahoru, na ideji koja je je "procvjetala u koaliciju" između dvoje državnika i urodila ovom izvanrednom konferencijom i drugima koje će uslijediti.

Grabar-Kitarović kaže da je JIE područje s kojim se razgovara

Hrvatska predsjednica Kolinda-Grabar Kitarović je rekla kako je jugoistok Europe područje o kojem se više ne razgovara negdje drugdje nego područje s kojim se razgovara.

"Jugoistok Europe je područje o kojem se više ne razgovara negdje drugdje, nego područje s kojim se razgovara", kazala je predsjednica i dodala da je ohrabrena predanošću svih sudionika skupa, a pogotovo počasnih gostiju, "unaprijeđenju i podupiranju euroatlantskih integracijskih procesa država uključenih u proces Brdo-Brijuni".

"Vjerujem kako smo se upravo obvezali ostvariti stratešku viziju Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru i koja nije potpuna bez jugoistočne Europe", rekla je predsjednica i pozvala sve da prestanu rabiti pojam zapadni Balkan jer se ovo područje treba nazivati onim što on jest, a to je jugoistočna Europa.

Osvrnuvši se na najnovija događanja u svijetu, ocijenila je da je ovo "prijelomni trenutak za Europu, NATO i svjetsku zajednicu zbog sigurnosnih izazova, terorizma, ekstremizma i radikalizma".

"Iz Zagreba, kao vođe, uputili smo snažnu poruku kako možemo učiniti više nadograđujući naš dijalog i suradnju na svim razinama. Za trajnu stabilnost cijele Europe potrebno je osigurati stabilnost i blagostanje i u jugoistočnoj Europi. Za stabilnost i blagostanje jugoistočne Europe potrebni su nam snažni partneri i saveznici", poručila je Grabar-Kitarović.

Smatra da je to moguće postići jačanjem dijaloga ovog područja, Europske unije i SAD-a. Po njezinim riječima, "konsolidiranje Europe jedino je moguće ako EU obuhvati i jugoistočnu Europu".
Poslala je poruku da će Hrvatska i Slovenija u tome imati ulogu snažnog zagovornika svih država procesa Brdo-Brijuni.

Hrvatska predsjednica vjeruje da će se SAD još više angažirati u politički život Bosne i Hercegovine, a 20. godišnjica Daytonskog sporazuma dobar je trenutak da se razmotri učinjeno i krene dalje.

"Za mene je razgovor o BiH bio bitan dio razgovora s potpredsjednikom Bidenom", kojemu sam "jasno rekla" da BiH vidim kao "državu tri jednakopravna konstitutivna naroda", rekla je Grabar-Kitarović kasnije u intervjuu za HTV.

Promjene u BiH moraju biti i "institucionalne prirode, nadogradnja BiH kako bi ona postala politički emancipirana, funkcionirajuća država", rekla je.

Predsjednica je kazala da je na sastanku potpredsjedniku Bidenu osobno predstavila incijativu Baltik-Crno more-Jadran, rekla je u intervjuu.

"To nikako nije američka tampon zona (prema Rusiji), to je isključivo inicijativa koju sam pokrenula osobno", rekla je predsjednica o uspravnici Baltik-Crno more-Jadran.

S time u svezi zauzela se za što skoriju izgradnju LNG terminala na Krku kako bi se ostvarilo gospodarsko povezivanje i energetska neovisnost.

Proces Brdo-Brijuni ustanovljen je kako bi se kroz reforme integrirala jugoistočna Europa u EU. Integracija je usporena kako zbog nestajanja optimizma proširenja, tako i činjenice da su zemlje usporile u provedbi reforma, rekla je predsjednica koja priznaje da je taj proces danas složeniji nego za ranijih krugova proširenja.

"Da bi ste danas preskočili ljestvicu nije više dovoljno samo skakati, već treba i motka", rekla je citirajući jednog sudionika današnjeg summita.

"Činjenica je da se pooštravaju kriteriji", a zbog migrantske krize i sigurnosno pitanja bit će i oštriji, zaključila je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene