Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porezni kalkulator

Šokirat ćete se - Znate li koliko dana na godinu radite za državu?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li znali da za državu radite - čak pola godine, a tek u drugoj polovici zarađena plaća je uistinu vaša?! Izračun je to poreznog kalkulatora za prosječnog hrvatskog građanina.

Dan kada na godišnjoj razini hrvatski porezni obveznici prestaju raditi za državu i počinju zarađivati za sebe je - 1. srpnja.

Na poreznom kalkulatoru možete provjeriti koliko na godinu izdvajate za državu. Prema izračunu koji je dobio reporter Dnevnika Nove TV, za državu radi 174 dana u godini, odnosno, do 24. lipnja, što je - bolje od hrvatskog prosjeka.

Zarada je smisao svakog posla i svi radimo za plaću. No, prosječan Hrvat s prosječnom plaćom, oženjen i s jednim djetetom, nepušač, vlasnik automobila - za državu na godinu radi 181 dan ili do 1. srpnja. Ili, slikovitije - ako zaradite 100 kuna, 50 ide državi, a ostalih 50 u vaš džep.

Pročitajte i ovo Kako se upravlja javnim novcem? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 IZNENAĐENJE, ILI? Gotovo svi građani Hrvatske smatraju da se država razbacuje njihovim novcem Slika nije dostupna Porezna presija ''Lipa'' poziva građane da se usprotive uvođenju poreza na nekretnine potpisivanjem peticije

Jeste li i vi među ovih 56 posto?

Na poreznom kalkulatoru svaki građanin može računati za sebe. Na državnoj razini, porezno opterećenje prosječnog radnika, to jest plaća prosječnog radnika je preko 50 posto. Što simbolično znači da samo za državu radi - do početka srpnja.

A kako je to u ostalim državama? U SAD-u Dan porezne slobode već je 24. travnja. U susjednoj Sloveniji 8. lipnja, a primjerice, u jednoj razvijenoj Belgiji tek je 6. kolovoza.

Jasno je da je dužnost svakog poreznog obveznika svoj dio novca uplaćivati u korist države kako bi ona mogla normalno funkcionirati, ali zaokret prema većoj zaradi svakog prosječnog Hrvata moguć je jedino uz bolje gospodarsko koračanje same države.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene