Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na njemu i dron

NAJSUVREMENIJI I 'NAKRCAN' OPREMOM Split ugostio francuski vojni brod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon brojnih zadaća na moru - francuski vojni brod stigao je u Split. Tek pet godina star ovaj patrolni brod opremljen je kamerama, oružjem. A tu je i dron.

Jedan od najsuvremenijih francuskih ophodnih brodova uplovio je u splitsku vojnu luku Lora. Stigao je nakon misija na morima Južne Amerike, uz Somalijsku obalu i na Istočnom Sredozemlju. Kao pomoć u migrantskoj krizi sudjelovali su i hrvatski mornari. Nastavak takvih misija se razmatra, kažu u Ministarstvu obrane.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu Jozo Bekavac, brat Marka Bekavca Mjeseci užasa Brat hrvatskog kapetana zarobljenog u Turskoj: "Živimo u neizvjesnosti. Spomenuo je trgovinu drogom, a u zatvoru su najgori zločinci"

'Brod je osposobljen za bilo koju misiju na moru. Od akcija ilegalnog ribolova do zaštite i protupiratskih misija. Ipak, oružje je zasad korišteno samo za vježbe', rekao je Jean-Bertrand Guyon iz Francuske mornarice.

Na njemu je tek 38 članova posade. A pridružit će im se i jedan Hrvat. Brod francuske ratne mornarice dugačak je 87 metara. Opremljen je brojnim radarima kao i čamcima koji su sudjelovali u akcijama u Somaliji.

'Na rogu Afrike situacija se poboljšala u odnosu na prijašnje godine kad je riječ o prijetnjama pirata. Razlog su antipiratske akcije na tom području. No, i dalje su neki brodovi prisutni na tom području', kazao je Guyon.

Razlog dolaska u Split je unaprjeđenje odnosa s Hrvatskom, govori veleposlanica Michele Boccoz. 'Hrvatskoj možemo ponuditi puno stvari. Prvenstveno se radi o boljoj operativnosti. Također, željeli bismo ostvariti neke operacije sa Hrvatskom', kazala je.

Hrvatska mornarica je sudjelovala kao dio pomoći u migrantskoj krizi. Hoće li i dalje slati brodove u takve misije?

'Svakako je to tema koju razmatramo. Mi sad gledamo kako se pozicionira Europska unija i NATO savez i očekujem da kao punopravna članica i NATO-a i EU-a mi ćemo dati svoj doprinos', rekao je Nikola Brzica, pomoćnik ministra obrane.

A to je, kaže, tek dio izazova na moru s kojima se Europa sve više susreće.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene