Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Josipović pokazuje knjige

FOTO Ovo su 'tajni dokumenti' za koje prozivaju predsjednika Josipovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ i dalje pritišće predsjednika Ivu Josipovića da se očituje oko memoara bivšeg srbijanskog veleposlanika u RH. Predsjednik je danas pokazao te, kako kaže, 'tajne dokumente'.

Mijenjanje zakona dva mjeseca pred izbore nije demokratski, smatra HDZ-ov saborski zastupnik Gordan Jandroković. "Promašeno je i tendenciozno je ovo sto se radi sa datumom izbora", ističe on.

Pročitajte i ovo Gordan Jandroković kako diše tržište Jandroković o preseljenju Sabora: "Točno je, selimo se na tu lokaciju" Gordan Jandroković Spomenuo i novu lokaciju Posljednja sjednica Sabora u ovom sazivu? Jandroković otkrio kad će biti parlamentarni izbori

Važnija od ovoga je rasprava, a to je kontakt Ive Josipovića s bivšim srbijanskim veleposlanikom koji u memoarima opisuje kako je 2007. imao kontakt s Ivom Josipovićem. On se o tome nije očitovao", kaže Jandroković.

U Saboru teške optužbe na Josipovićev račun

"Tvrdnje su neugodne jer Cvetičanin tvrdi da mu je Josipović donosio dokumente za ratne zločine. Mi nismo nikoga optuživali, iznijeli smo činjenice. To nisu besmislice, kao što kaže Ured predsjednika Republike Hrvatske", obrazložio je Jandroković.

"Mjesec dana se nije oglasio, čekali smo objašnjenje. Izbjegava tu temu i misli da će ta tema nestati. Očekujemo odgovor!", inzistira Jandroković.

Novinare je zanimalo zašto HDZ nije reagirao 2012. godine, kad je knjiga Cvetićaninovih memoara objavljena.

"Mi u HDZ-u taj detalj nismo primjetili. Knjiga nije objavljena u RH i dan danas nije objavljena. Manje je važno žasto HDZ nije ragirao puno je važnije zašto Josipović nije reagirao, jer su se u toj knjizi našle te tvrdnje. O tome se radi", istaknuo je Jandroković.

Neće biti potrebna procedura "impeachmenta" jer su izbori uskoro na kojima će građani izabrati, zaključio je Jandroković.

Podsjetimo, HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar prozvao je u četvrtak u Saboru Josipovića zbog tvrdnji bivšeg srbijanskog veleposlanika Radivoja Cvetićanina da mu je Josipović dostavljao tajne spise, na što mu je SDP-ov zastupnik Peđa Grbin uzvratio da bi HDZ, ako misli da su te optužbe utemeljene, trebao pokrenuti Josipovićev opoziv.

Josipovićev odgovor

 

Predsjednik Republike Ivo Josipović odbacio je danas optužbe HDZ-a da je bivšem srbijanskom veleposlaniku Radivoju Cvetićaninu dostavljao dokumente o ratnim zločinima i tužbi protiv Srbije za genocid, rekavši kako je nakon afere "Barbika" izgleda na redu afera "Ken".

 

Josipović je odbacio optužbe pokazavši što je to "dilao", odnosno tri knjige kojima je autor ili suautor, a koje je uručio srbijanskom veleposlaniku, kao i drugim veleposlanicima.

"Za dokaz kako ja, eto, 'dilam' tajne dokumente vezane za ratne zločine naveli su citat iz memoara bivšeg veleposlanika Republike Srbije u Hrvatskoj koji je rekao da sam mu dao 'uobičajeno debelu hrestomatiju suđenja i presuda za ratne zločine'. Kad kaže uobičajeno, to znači da sam to više puta činio. Ja, evo, priznajem, to sam učinio čini mi se tri puta i tri hrestomatije sam uručio, ne samo srpskom veleposlaniku, nego i mnogim drugim veleposlanicima, znantvenicima, profesorima, čak su i s Haaškog suda tražili tu hrestomatiju", rekao je Josipović.

Podsjetivši da riječ hrestomatija dolazi iz grčkog i znači "koristan nauk", odnosno "zbirka književnih ili znanstvenih djela", pokazao je "tu hrestomatiju koja je tajna, a može se naručiti u knjižarama".

Radi se o tri knjige, dvjema je autor Josipović - "Odgovornost za ratne zločine pred sudovima u Hrvatskoj" i na engleskom "Responsibility for war crimes, Croatian perspective - selected issues", a treća je "Stalni međunarodni kazneni sud" kojoj su, uz Josipovića, autori Davor Krapac i Petar Novoselac.

"Dakle, hrestomatije tri komada - koje su u tim strašnim, tajnovitim okolnostima u (restoranu) 'Vinodolu' i poslije prepričano u biografiji, izručene neprijatelju", ironično je ustvrdio Josipović.

"Najprije su probali s aferom 'Barbika', a sad su valjda na aferi 'Ken'. Naravno da birači to prepoznaju, a ono što je strašno - ne samo to da su neznalice pa ne znaju što je hrestomatija, nego to njihovo domoljublje jest takvo da su spremni najprije kroz mračne portale, kroz paraobavještajnu zajednicu, a sada i kroz parlament i presice, ocrniti izabranog predsjednika, izabranog i glasovima njihovih glasača. Ti glasači će opet za mene glasati, jer sam siguran da prepoznaju tko radi, a tko izmišlja Barbike i Kenove", zaključio je Josipović.

Na pitanje što očekuje da će se dalje događati, kaže da ne očekuje ništa. "Vratit ću se svojem poslu i raditi i dalje, a oni neka pričaju priče o Barbikama i Kenovima, izgleda da je to njihov krajnji domet", rekao je Josipović novinarima nakon što je sudjelovao na sjednici Savjeta veleučilišta "Vern" posvećenoj Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije. (Hina/D.B.)

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene