Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbjeglička kriza

ŽILET ŽICA Mađarska spremna! Jesu li Grci sve dogovorili sa Srbijom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na granici je za sada još uvijek mirno, no na graničnom prijelazu u Baranjskom Petrovom Selu već je postavljena 'žilet žica'. Mađarska je poručila kako će svoje granice štititi svim raspoloživim sredstvima, a svoje riječi su počeli izvršavati.

Mađarska je spremna zatvoriti granicu prema Hrvatskoj. Žica duž granice dviju zemalja već je postavljena. Ministar Ostojić u Opatovcu je izjavio da je sve dogovoreno sa Slovenijom ako Mađari zatvore granicu, a mađarskog premijera Orbana nazvao je najlošijom slikom Europske unije.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Zoran Milanović nova objava Milanović se obrušio na jednu skupinu građana: "Hrvatska granica je sveta, za nju se u ratu ginulo. Nemojmo biti bedaci"

Na granici je za sada još uvijek mirno, no na graničnom prijelazu u Baranjskom Petrovom Selu već je postavljena 'žilet žica'. Mađarska je poručila kako će svoje granice štititi svim raspoloživim sredstvima, a svoje riječi su počeli izvršavati.

Milanović: Ako Mađari zatvore granice, morat će pucati po ljudima

Kazali su da će svoje granice braniti i zakonima, zakon je donesen, potom žičanom ogradom, ograda je tu, ali i živom sliom. Slike s granice dokazuju kako je i živa sila već na terenu. Na graničnom prijelazu u Baranjskom Petrovom Selu sve protječe normalno, izbjeglice pristižu od 16 sati, a do 19 sati je na granicu stiglo sedam autobusa s izbjeglicama.

Iako je žica postavljena, granični prijelaz je otvoren, no mnogi prozivaju Mađarsku zbog nepotrebnog izazivanja straha jer na granici, osim policajaca, ljude dočekuju i vojska s dugim cijevima i vojna vozila.

Žica je svezana do kraja, ali ograda je još otvorena. Izbjeglice se iz Hrvatske i dalje propuštaju, iako je i kod njih prisutan strah. Sve to nije bez razloga, jer Mađarska ozbiljno prijeti zatvaranjem vrata.

'Vlada će uskoro dostići trenutak u kojemu će moći zaštititi mađarsko-hrvatsku granicu sa živom silom, pravnim mjerama i zaštitnom ogradom. Tu će biti zaštitne ograde na dva dijela, dužine 78 i 38 kilometara. Vlada je spremna i nema izbora nego da izgrade ograde jer je to jedino što će organizatori migranata shvatiti', poručio je Janos Lazar, šef kabineta mađerskog premijera Viktora Orbana.

Mađarska podiže ogradu duž cijele granice sa Hrvatskom, čeka se odluka Austrije?

Premijer Milanović iz Dubrovnika je poručio kako se potpunog zatvaranja ne boji.

'To je snop bodljikave žice, ljudi će to zubima pojest, morat će pucat na ljude. Ja ponavljam, ovo ne govorim kao predizborni zalog jer niti je Orban neprijatelj Hrvatske, niti Hrvati uopće razmišljaju o Orbanu. Mislim neki bi htjeli njegove metode, ali neće proći', poručio je predsjednik Vlade RH, Zoran Milanović.

Nije se premijer puno osvrtao ni na vrijeđanje Viktora Orbana koji mu je poručio da je ,socijaldemokratsko blebetalo'.

'Ja sam s njim imao jedno 50 razgovara tet-a-tet.On prolazi u Mađarskoj, no u Europi ne prolazi. Naročito ne u Europskom vijeću. Nema tu ničeg osobnog. Dakle, naprosto na stvari koje on priča ja imam ljudsku i političku potrebu reagirati. Ja smatram da je to opasno za Europu. A to smatraju i mnogi veći državnici od mene. I to javno govore', dodao je Milanović.

HDZ tvrdi da je na to upozoravao tjednima.

'Još jedino u cijeloj Europskoj uniji Zoran Milanović ne razumije što se događa i njegova teza o tome da se granice ne mogu braniti ne stoje. Jer, kakva je to država koja ne može braniti svoje vanjske granice', smatra HDZ-ov Gordan Jandroković.

Ako Mađarska sutra doista zatvori granicu, izbjeglice će Hrvatska usmjeravati prema Sloveniji, poručio je ministar Ostojić.

Razotkriven 'kompleks' Mađarske zbog kojeg se ovako ponaša prema izbjeglicama

'Šta se tiče Orbana, što o njemu govoriti. On je zapravo najlošija slika Europske unije u smislu onoga što se događa. Sve ovo skupa je izazvano trkom da se stigne prije zida', napomenuo je ministar unutarnjih poslova, Ranko Ostojić.

Novinarima je pokazao i letak koji je, kako sumnja, podijeljen izbjeglicama u Grčkoj na kojoj je Hrvatska ucrtana kao ruta prema zapadnoj Europi.

'Siguran sam da Šid i ostalo ne može tek tako netko u Grčkoj napisat. Ono što govorimo cijelo vrijeme, organizacija tako ide. Mislite da se grčka vlada uključila u dogovore s premijerom Vučićem? Ja uopće ne sumnjam u to', smatra Ostojić.

Najbolji dokaz, poručuje Ostojić, je prijelaz Horgoš koji je svečano otvoren, a preko kojeg prelazi vrlo mali broj ljudi.

Ono najvažnije je da Mađarska zatvaranjem granice za izbjeglice ne zatvara granice za hrvatske građane kao ni za razmjenu roba. No s prognozama valja pričekati te vidjeti hoće li Mađarska zatvoriti granicu bez obzira na sve ili samo u slučaju da to učine i Austrija i Njemačka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene