Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Koliko će to trajati'

Župan brodsko-posavski: Za kamp u Slavonskom Brodu doznali smo iz medija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik stožera za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije Davor Vlaović sazvao je u utorak sjednicu Stožera nakon medijske informacije da će u Slavonskom Brodu biti lociran zimski tranzitni kamp za izbjeglice, a od državnih tijela je zatraženo da ih se službeno izvijesti što se i kada planira raditi u Slavonskom Brodu.

"Prvi zaključak je da tražimo od državnih tijela da nas se službeno izvijesti što se i kada planira raditi u Slavonskom Brodu. Želimo znati koliko će to trajati. Zbog mogućih ugroza stanovništva i brojnih rizika koji postoje na lokaciji predviđenoj za izbjeglički kamp prije konačne odluke, tražimo od Državnog stožera za zaštitu i spašavanje da održimo zajednički sastanak", izjavio je Davor Vlaović nakon sjednice županijskog stožera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odrješit ministar Poslao jasnu poruku EU po pitanju Mađarske Slika nije dostupna Ulazak u ponedjeljak KLJUČNE RAZLIKE Naizgled sitnica, ali vrlo važan detalj po kojem se kamp u Sl. Brodu razlikuje od kampa u Opatovcu

Županijski stožer zatražio je i hitno sazivanje sjednice Gradskog stožera koji bi o aktualnostima i problemima trebao izvjestiti županijski stožer.

Također Stožer za zaštitu i spašavanje Brodsko-posavske županije naložio je predstavnicima javnih službi u stožeru da stupe u kontakt s nadležnim ministarstvima, te zatraže dodatne upute za postupanje.

Vlaović kaže kako se na ovaj način želi izbjeći situacija s početka izbjegličke krize kada je Vukovarsko-srijemska županija bila dovedena u poziciju da se sama snalazi kako zna. Ističe kako je ovo drugi sastanak županijskog stožera vezan uz izbjegličku krizu.

"Kad se prije mjesec dana pojavio prvi val izbjeglica u Hrvatskoj procijenili smo da bi se on mogao preliti i u Brodsko-posavsku županiju. Tada smo od državnih tijela zatražili informacije i materijalna dobra za kojima kod službi koje djeluju u takvim situacijama postoji potreba. Na žalost od nadležnih službi nismo dobili nikakav odgovor, samo je Ministarstvo gospodarstva odgovorilo da u robnim rezervama takvih roba nema.

Riječ je o sanitarnom i biološkom materijalu, opremi u vidu šatora, deka, hrane, rekao je Vlaović.

O otvaranju izbjegličkog kampa županijska vlast doznala iz medija

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić, naglasio je kako je iznenađen da županija i Grad Slavonski Brod o otvaranju izbjegličkog kamapa doznaju iz medija.

Marušić kaže kako ga je tek jučer poslijepodne nazvao ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i najavio otvaranje kampa.

"Postojanje pružnog kolosjeka do mjesta predviđenog za kamp istaknuto je kao jedna od prednosti, a taj kolosjek trebao bi biti zatvoren zbog građevinskih radova na podvožnjaku ispod pruge Zagreb-Vinkovci. Nije riješeno pitanje zdravstvene sigurnosti ljudi koji će raditi u kampu, oni trebaju cjepivo, a nije riješeno ima li tih cjepiva. Nema odgovora na pitanje tko će podmirti troškove", rekao je župan.

Slovenija za uspostavu 'hotspot' migrantskih centara u trećim zemljama i zaštitu granica EU-a

"Iz Slavonskog Broda već je dislociran jedan tim opće medicine u Opatovac. Govori se o refundaciji troškova za lijekove, međutim nikakva refundacija još nije došla", ističe Marušić.

Dodaje kako je upitno postoji li i procjena sigurnosti za područje u kojem će biti kamp.

Sam kamp trebao bi biti u bivšem skladištu naftnih derivata, a nedaleko je industrijska hladnjača za voće i povrće sa 40 tona amonijaka, te klaonica peradi.

"Elektra nije dobila nikakav službeni zahtjev, a traži se priključenje snage koju koristi Đuro Đaković", kaže Danijel Marušić, pojašnjavajući da je to dodatni rizik uzimajući u obzir da se radio bivšem skladištu naftnih derivata.

Zaključio je kako nitko nije protiv humanitarnog djelovanja, ali da je sigurnost lokalnog stanovništva njegova prioritetna briga. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene