Obavijesti Video Pretražite Navigacija
niži pdv kreativnim industrijama

Vrdoljak ima poruku za ministra financija: Razgovarat će se o smanjenju poreza na dohodak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak poručio je u subotu iz Dubrovnika kako od Ministarstva financija očekuje smanjenje porezne presije, te najavio razgovore u Vladi o prednostima vertikalnog smanjenja poreznih opterećenja ili horizontalnog smanjenja PDV-a za jedan ili dva posto.

Ivan Vrdoljak je istaknuo kako ulazak u fazu prvog suficita države od 2002. može rezultirati samo daljnjim poreznim rasterećenjem, koje će stimulirati daljnji gospodarski rast i nastavak svih reformskih procesa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Liste predaju u ponedjeljak Vrdoljak: "HNS će na izborima okupiti Slavonski pokret. Ne pripadamo ni SDP-u niti HDZ-u, već zdravom razumu" Slika nije dostupna objasnio što je izbor Vrdoljak se žestoko obrušio na Škoru: ''Što je sljedeće? Šetnja Osijekom na tragu Glavaševih crnih košulja?''

"Druga faza porezne reforme mora posebno rasteretiti rad kako bismo poticali nova radna mjesta. Poreznim rasterećenjem rada i dohotka postići ćemo puno više nego horizontalnim smanjenjem PDV-a. Ali, ni to ne isključujem. PDV treba smanjiti u onim industrijama u kojima očekujemo rast, na primjer u kreativnim industrijama", rekao je Vrdoljak.

Treba otvoriti razgovore o izmjena Izbornog zakona u pogledu preferencijalnog glasa

Ustvrdio je kako treba otvoriti razgovore o izmjenama Izbornog zakona u pogledu preferencijalnog glasa.

"Nikad neću reći da je savršeno ovo što imamo danas, kad možda postoji bolje. Za nas je preferencijalni glas prednost. HNS je prvi inicirao ideju o preferencijalnim glasovima u Vladi SDP-a. Kad je do njega došlo, konačno se vidjelo koja je snaga HNS-a. Na prvim smo izborima osvojili 100 tisuća glasova, a na drugima 130 tisuća. Svaki preferencijalni sustav nam kao stranci odgovara, ali ne znam hoće li odgovarati hrvatskom društvu", rekao je Vrdoljak.

Vezano za žalbu austrijskog Strabaga na rješenje Državne komisije za kontrolu postupka javne nabave za projekt izgradnje Pelješkog mosta, Vrdoljak je istaknuo kako hrvatski interes uvijek treba biti ispred austrijskog, ali i ruskog ili američkog u slučaju Ine.

"Ako je procedura zakonita, a cijena manja te ako će se projekt realizirati, onda se treba i dogoditi. Ne trebamo robovati ni austrijskim ni ruskim ni američkim interesima, već hrvatskim. A njihovi su interesi svi dobrodošli poklopiti se s hrvatskim”, poručio je.

Ljudi, postajete dosadni, počnite raditi

Šef HNS-a je pozive na referendum o opozivu Istanbulske konvencije nazvao zamaranjem građana. "Oni koji zovu na referendum postaju malo dosadni. Svaki drugi tjedan pozivaju na referendum. Ljudi, počnite raditi, uprihodujte nešto”, poručio je Vrdoljak.

Na novinarsko pitanje koja je Vlada bolja, ona Zorana Milanovića u kojoj je i sam sudjelovao, ili ova aktualna Andreja Plenkovića u kojoj sudjeluje i HNS, Vrdoljak je odgovorio kako ih je nemoguće usporediti zbog drukčijih okolnosti.

“Milanovićeva Vlada djelovala je u potpuno drugo vrijeme, vrijeme gospodarske krize. Bilo je jako teško 2011. preuzeti upravljanje državom, imali smo gospodarski pad, a svake godine proračun je bio sve manji i manji. Trebalo je naći načina za izlazak iz gospodarske krize i ulazak u gospodarski rast. Možda je to trajalo predugo. Očekivanja građana bila su da to nije četvrta, nego druga ili treća godina. Pa i moja osobno”, zaključio je Vrdoljak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene