Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi/stari šef HNS-a

Vrdoljak u Dnevniku Nove TV odgovorio na najvažnije pitanje: Ako HNS-u ide tako dobro, zašto se vratio?

Ivan Vrdoljak gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Ivan Vrdoljak gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Vrdoljak gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ivan Vrdoljak gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Vrdoljak gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Novi-stari predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak bio je gost Dnevnika Nove TV.

Ako ide sve tako dobro kao što tvrdite, zašto se uopće vraćate?

Pročitajte i ovo Ipsos kutije - 3 Agencija Ipsos Vrijedno istraživanje na dan izbora: "Prilazit ćemo otprilike svakom četvrtom biraču" Izbori 2024. Dan izbora na Novoj TV Izborni program na Novoj TV od 17 sati, u 19 sati prve procjene izbornih rezultata

Ja sam i otišao da bi pokazao vrlo jasno da to nije osobni interes, da to nije pitanje moje pozicije u Vladi ili Saboru i dao sam ostavku na to mjesto potpredsjednika Sabora i otklonio bilo kakvu sumnju da je to osobni interes. Sad se vraćam da bi kreirali nove politike koje smo danas prezentirali i prihvaćene su na Saboru, od zemlje znanja do kreativnih industrija, do…

Ulazite li u Vladu?

Ne, zašto, Vlada je formirana. Predrag Štromar i Blaženka Divjak rade odličan posao i moj posao je stranačka infrastruktura i nove politike za nove Vlade, jer u sljedećoj Vladi HNS će formirati i voditi Ministarstvo kreativnih industrija. To se treba pripremiti kao što smo i sad pripremali sve ovo.

Kako će to funkcionirati- Vi nešto kažete Štormaru, Štormar Plenkoviću ili…?

Ne, Štormar funkcionira kao dio Vlade, a ja kao predsjednik stranke. Na predsjedništvu se donose neki zaključci i nema potrebe da postoje neki mostovi. Koalicijski partneri imaju svoje političke sastanke, a ministri s premijerom koordinacije unutar Vlade.

Opravdano vam se prigovara da ste nedosljedni. Zašto bi vam javnost vjerovala?

Mislim da ja uopće ne bi trebao biti u fokusu. Zašto netko uopće postavlja pitanje zašto meni vjerovati. Ajmo na prvo mjesto staviti Hrvatsku. Ja sam danas na suradnju pozvao sve političke stranke i prezentirao neke nove programe. Ako oni koji smatraju da je vrlo bitno da imamo i Ministarstvo kreativnih industrija, da je vrlo bitno da imamo brži i jeftiniji Internet, da je vrlo bitno da završimo s reindustrijalizacijom zemlje i da je vrlo bitno da vratimo čovjeka u interes, ako su im bliske te teme onda ću im vjerojatno i ja biti blizak ili oni meni, kako god. Tako da nije pitanje vjerovanja, vjerovanje je širok pojam, generalno u svemu.

Osjećate li se loše zbog toga što ste toliko govorili o tome da nećete u Vladu s HDZ-om?

Ne osjećam se loše, znate zašto? Zato što se gledam očima roditelja koji sada imaju djecu u petom, šestom razredu osnovne škole i imaju informatiku. Da nisam to napravio, ne bi imali informatiku. Gledam se očima roditelja čija djeca upisuju škole i imaju šanse steći znanja i kompetencije ista ili bolja nego u Irskoj ili Velikoj Britaniji. Da nismo to napravili, onda tu šansu ne bi imali. Kad se gledam tim očima, nemam problem.

SDP tvrdi da ste izdali ste birače, s Mostom ne možete, više stranaka na platformi s Glasom. Je li sudbina HNS-a s HDZ-om zauvijek?

Mi smo danas ponudili suradnju svima. Danas sam na Saboru pozvao sve političke stranke da prvenstveno se dogovorimo oko tema i da prvenstveno radimo teme o kojima se svi slažemo. Slažemo li se da mladima treba dati posao i krov nad glavom. Ajmo to raditi. Ajmo raditi da spriječimo iseljavanje, ajmo raditi dobro za internet da ga pojeftinimo ili da ubrzamo obrazovnu reformu. Kada završimo sve teme onda ćemo imati luksuz baviti se imenima trgova ili pločama.

Ministarstvo kreativnih industrija već sada?

Ne, nego za sljedeću Vladu. Mi moramo sadržaj napraviti.

Umjesto čega, ili će se formirati još jedno ministarstvo?

Ne, ministarstvo kreativnih industrija u Europskoj uniji imaju Austrija i Velika Britanija, po mojim informacijama i neki dio tih njihovih politika ćemo primijeniti, a ostalo artikulirati u sljedeće tri godine i to ministarstvo trebaju voditi mladi i nove snage HNS-a koje smo danas pozvali.

Je li to ministarstvo više?

Ne, jer su svi ti dijelovi porazbacani po raznim ministarstvima, samo treba imati fokus na najbrže rastuću industriju u EU. Mi se danas bavimo temama koje nisu one koje vuku društvo naprijed. Samo želim reći da poslije obrazovanja…

To bi onda bilo jedno više ako nećete ni jedno ukidati. HDZ hvali suradnju s vama. No, vi ste dali naslutiti da ipak zapinje? S čime niste zadovoljni, jeste li zadovoljni s tim kako se brzo donose odluke, odnosno ne donose.

Rezultat ili način rada koalicije u konačnici pokazuje rezultat. Ono što smo mi napravili u posljednjih šest mjeseci, s informatikom, kurikulumom, u obrazovanju pa čak i podrška čitave Vlade Predragu na kreditima kojima subvencionira i koje je podijelio za energetsku učinkovitost. Taj rezultat nas zadovoljava. Hoće li sutra biti potrebe za ubrzavanje nekih procesa, vjerojatno, ali tada će u odnosu koalicije pokazivati konačni rezultat.

U oporbi ste bili protiv lex Agrokor, a sada vam očito više ne smeta od kad ste u Vladi s HDZ-om. Znate li tko su autori zakona?

Ne znam tko je pisao. Zašto mislite da nam ne smeta. Ono što ja tražim od svog koalicijskog partnera.

Ne zanima vas tko je pisao taj zakon?

Ne zanima me. Zanima me rezultat. Stvarno me zanima rezultat, zanima me da dobavljači dobiju svoje novce, da se zadrži industrijska proizvodnja i zaposlenost. I ako se to dogodi, potpuno je irelevantno tko ga je pisao jučer ili tko će sutra nešto drugo pisati. Ako smo riješili jedan problem hrvatskog društva na zadovoljstvo ljudi koji tamo rade ili dobavljača koji rade s njima.

Vjerujete li da će to biti moguće?

Tražim to od svojih koalicijskih partnera da dođu do nagodbe da se zadrži industrijska proizvodnja i izvoz i da se zaštite domaći dobavljači na način da nakon nagodbe imaju svoju ulogu u tom novom holdingu.

Što ako do tog ne dođe?

To je pitanje na koje danas ne želim ni odgovoriti u nadi da će doći rezultat.

Osjećate li se odgovornim za gubitak arbitraže o Ini u Genevi?

Ne. To je bio odgovor na prvu arbitražu koji je pokrenuo Mol i mi smo na toj arbitraži pokušali dokazati nešto što nismo uspjeli na hrvatskim sudovima. Sada je cilj da na drugoj arbitraži ili prije nje zaključimo proces.

Što sad s Inom?

Reći ću svoj osobni stav i ideju.

Što tražite od HDZ-a tu?

Mislim da je najbolje da se u procesu koji je sad krenuo s pozivom ponuda za konzultante, da se nađe novi partner, da taj partner dogovori otkup dionica od Mola i sa hrvatskom Vladom strategiju razvoja Ine. To je najbolji model koji Inu treba čekati.

Istanbulska konvencija?

Treba potpisati.

Kao mislite onda s obzirom na to da se dio HDZ-a otvoreno protivi toj konvenciji, kako mislite to progurati?

Treba je potpisati, treba je staviti na dnevni red. Mislimo da je to prvenstvena top tema u ovom društvu, to je jedna od onih koje nisu tema oko kojih se svi slažemo, koje možemo ostaviti koji tjedan ili koji mjesec. Mi smo propustili priliku u Vladi Zorana Milanovića 2014. i 2015. to potpisati. Ne znam zašto, Nitko je nije stavio, nametnuo. Ja bi je tada potpisao. I tada je SDP imao šansu da je 2014. ili 2015. kao među prvim europskim zemljama da to potpišemo. Zašto tada to SDP nije stavio na stol, ne znam. Mi smo se bavili zapošljavanjem, industrijom.

Jeste li sada s Plenkovićem razgovarali o konvenciji?

Ne, to ćemo staviti na red kada niz drugih bitnih tema riješimo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene