Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sličnosti i razlike

Istražili smo koliko je (ne)prirodna koalicija HNS-a i HDZ-a, rezultati bi vas mogli iznenaditi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok biskup Košić smatra novu koaliciju neprirodnom, HNS i HDZ u stvari imaju više sličnosti nego razlika.

Prema odgovorima na pitanja iz naše aplikacije Gdje sam 2016. koje su nam te dvije stranke dale uoči prošlih parlamentarnih izbora, napravili smo usporedbu. Donosimo koja pitanja će glatko proći, a koja bi mogla biti glavne točke prijepora.

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na predstavljanju izbornog programa - 2 predstavljen program Plenković otkrio tko su iznenađenja na listama HDZ-a: Objavio koliko će podići plaće i mirovine Koalicija - 1 Postizborna slagalica Tko će komu? Nitko ne odaje s kim će koalirati nakon izbora, no ime jedne stranke čuje se najviše: "Ako netko izda..."

12 je tema u kojima se gotovo u potpunosti slažu. Male razlike u stavovima pokazali su u 8 pitanja, dok se uglavnom i očekivano ne slažu oko ideoloških pitanja i to u 10 slučajeva.

Najveći izazov bit će koračati u istom smjeru po pitanju stvari o kojima potpuno suprotno misle.

Kamen spoticanja u ovoj koaliciji mogla bi tako biti pitanja:

- Ćirilice u Vukovaru,

- ustavnog zakona o braniteljima

- revidiranju vatikanskih ugovora za koje se HNS zalaže a HDZ ne

- posebice pitanje prava istospolnih zajednica kao i vrućeg pitanja oko prava na pobačaj u kojem je HNS liberalan a HDZ konzervativan

Kurikularna reforma podjednako je važna i jednoj i drugoj stranci. Ali je pitanje na koji način.

Među novim partnerima spora ne bi trebalo biti oko Kadroviranja u javnim tvrtkama, iako je HDZ više za političke kadrove, a HNS za stručne kadrove. Slažu se da treba otkupiti INU, jednako misle i oko uvođenja poreza na imovinu, a HDZ bi malo strožije od HNS-a uvjetovao Srbiji ulazak u EU.

Izazivanje i sudjelovanje u neredima na stadionima HNS bi kažnjavao za nijansu strožije od HDZ-a. I jedni i drugi zatvorskom kaznom.

S uvođenjem Eura HNS bi, za razliku od HDZ-a, pričekao. Za razliku od Plenkovića nisu bili ni za smanjenje PDV-a.

Pitanje Agrokora nije bilo aktualno kada se lani ispunjavala naša anketa, no bit će zanimljivo vidjeti kako će novopečeni partneri prijeći preko tih razlika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene