Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"suočavanje sa smrtnošću"

Ljiljanina priča: Toliko je puta imala karcinom da ne može riskirati – doživotno će primati terapije

U Hrvatskoj raste broj smrti uzrokovanih rakom (Foto: Dnevnik.hr) - 7
U Hrvatskoj raste broj smrti uzrokovanih rakom (Foto: Dnevnik.hr) - 7 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija U Hrvatskoj raste broj smrti uzrokovanih rakom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U Hrvatskoj raste broj smrti uzrokovanih rakom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr U Hrvatskoj raste broj smrti uzrokovanih rakom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 U Hrvatskoj raste broj smrti uzrokovanih rakom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr U Hrvatskoj raste broj smrti uzrokovanih rakom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 U Hrvatskoj raste broj smrti uzrokovanih rakom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ljiljana Pranjić (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Ljiljana Pranjić (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 U Hrvatskoj raste broj smrti uzrokovanih rakom (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/7 >>
Godišnje u Hrvatskoj od raka umre 14.000 ljudi. I dok u Europi raste broj izlječenja, u Hrvatskoj raste broj smrtnosti. Slikovito nam je to objasnio liječnik onkolog. Šanse da dobiješ loto su jedan naprama milijun, pa ga svi igraju. Šanse da dobije rak ima svaka šesta osoba, pa se ipak Hrvati rijetko odazivaju na preventivne preglede, one koji spašavaju život dok za to još ima velike šanse.

Ljiljana će doživotno primati terapije. Toliko je puta imala karcinom da jednostavno ne može riskirati, previše je puta čula: 'Nalaz je pozitivan, vi imate rak.'

Pročitajte i ovo Provjereno: Marijan Gregurina - 5 Život stao u pet vrećica Marijan je ostao bez svega, a država mu je pomogla sa 150 eura: "Nikad nisam zamišljao ovakvu starost. Nikad." Provjereno: Elmina i Hajrudin Veletovac - 1 Bezgranična ljubav Već 13 godina brine za nepokretnu suprugu, još ga bude njezine posljednje riječi: "Nemoj juriti, bolje mi je sada..."

"Svaki je rak suočavanje sa smrtnošću. Svaki put izgubimo povjerenje u smislenost postojanja i to je ono što je najteže. Izgubimo tlo pod nogama, odsjeku se noge i ništa više ne postoji. Rak nije samo rak. Meni je svaki put to značilo kompletno rušenje svih mojih uvjerenja", govori Ljiljana Pranjić.

U Hrvatskoj raste broj smrti uzrokovanih rakom (Foto: Dnevnik.hr) - 7 Ljiljana Pranjić (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Prvi rak dobila je s 33 godine, sljedeći u četrdestoj i to je bila najduža pauza. Ostali karcinomi pojavljivali su se svake dvije godine. Prošla je brojne operacije i kemoterapije, od blažih do jakih.

Poraz za nju nije bio opcija. Zove ga gad i riješila se gada svaki put. Ulovila ga je dok je bio u dobroj fazi, a to je njoj dalo priliku za poštenu borbu. To Hrvatima još nije baš jasno. Oko 60 % Hrvatica odazove se na rano otkrivanje raka dojke. Ali zato je odaziv na preventivno rano otkrivanje drugih vrsta karcinoma manji od 20 posto.

Najviše pacijenata liječnicima dođe kada je bolest uznapredovala. Tada poštene borbe nema. Tada rak baca rukavicu, ali to ne znači da mi moramo baciti ručnik i predati meč.

Suvremena medicina strelovito je uznapredovala, pa je tako Judy Perkins iz Floride izliječena u terminalnoj fazi agresivnog raka dojke. Prvi put došlo je do takvog izlječenja. Davali su joj tri mjeseca života, ali se prijavila na eksperimentalnu studiju i sada dvije godine nema ni traga raku! Izliječena je vlastitim imunosnim stanicama.

U Hrvatskoj raste broj smrti uzrokovanih rakom (Foto: Dnevnik.hr) - 7 U Hrvatskoj raste broj smrti uzrokovanih rakom (Foto: Dnevnik.hr) - 6 Foto: DNEVNIK.hr

Imunoterapija spada u takozvane pametne lijekove. Jednu vrstu imunoterapije prima i Liljana. Kada je dobila prvi rak, to uopće nije bilo na tržištu. Imunoterapija, odnosno aktivacija imunosnih stanica radi se na različite načine i nije od jučer. No sada su znanstvenici uspjeli patentirati postupke aktivacije tih naših imunosnih stanica da zaista rade čuda.

Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja, ne samo u Europi nego i u svijetu, koja nema nacionalni plan borbe protiv raka. Nemamo definirano tko liječi, gdje, kojim postupcima, što pacijent treba dobiti i u kojem roku. Ako to ne implementiramo, situacija će biti još gora.

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno.

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene