Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Saboru o Hasanbegoviću

'To je čovjek koji mora otići zbog duhovne higijene društva'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova saborska sjednica započela je traženjem stanke zbog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog fotografija koje je u srijedu objavio tjednik Novosti. Rasprava je nastavljena u tom tonu, a kao dokaz da se smjena traži opravdano čitani su i dijelovi teksta koje je u časopisu NDH navodno pisao današnji ministar kulture.

13.29 - Određena je stanka do 15 sati.

Pročitajte i ovo Pljačka vozila FINA-e u Rijeci Riješena velika pljačka VIDEO Pao pljačkaš kombija FINA-e, policija objavila dramatičnu snimku uhićenja: "Policija je, gospođo", "Dijete mi spava" Sabornica - 1 pljušte uvrede Burna rasprava u Saboru o povjerenju Grliću Radmanu: "I jedna i druga strana složile su se da je ovo postao pravi cirkus"

12.52 - U tijeku je rasprava o izvješću o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka za 2014. godinu.

11.59 - Za vrijeme rasprave Ivan Lovrinović rekao je, među ostalim, da bi bilo dobro osnovati ministarstvo prošlosti.

'Mislim da bi dobro bilo osnovati ministarstvo prošlosti da oni to raspravljaju, a da se mi bavimo budućnosti pa ako tamo bude nešto procijeđeno što je zaista problem da to uvrstimo. Nemojte nas opterećivati, riješit ćemo te stvari, ali dajte da zaista rješavamo probleme jer kurenjem vatre svaki dan kad počne sjednica s jedne na drugu stranu ne vodi nikuda, nema smisla. Od nas se očekuje da zaista ponudimo neka rješenja, a ne da se prepucavamo ili tko će održati bolji govor ili reći neku sintagmu ili metaforu da ga prenese neki od medija kako bi kod svog stranačkog šefa ili partijskog zaradio koji bod više. Kada je riječ o Mostu mi to nećemo trpjeti i prema tome dajte se svi uozbiljite', rekao je Lovrinović.

10.38 - Sjednica se nastavlja raspravom o izvješću o radu Financijske agencije (FINA) u 2014. godini

10.37 - U ime Kluba zastupnika nacionalnih manjina govorio je Šandor Juhas.

'Klub nacionalnih manjina prošle je godine donio Deklaraciju o nesnošljivosti i etnocentrizmu u Hrvatskoj u kojoj smo upozorili na pojave koje se počinju događati. Naišla je u nekim krugovima na negativan stav, ali kako vrijeme odmiče pokazuje se da smo bili u pravu. Pučka pravobraniteljica je rekla da izažava razumijevanje i solidarnost s potpisnicima deklaracije. Upozorio bih i na vrijednosti. Mislim da mi gubimo iz vida da su hrvatski građani sredinom 20. stoljeća bili na strani pobjednika, učestvovali u briljantnoj pobjedi protiv fašističkog režima i da su se svrstali uz napredne snage svijeta. Gubimo iz vida i to da smo krajem 20. stoljeća opet na strani naprednih snaga u europskim okvira doprinijeli i izašli kao pobjednici u rušenju komunističkog režima. To su vrijednosti koje trebamo njegovati i na kojima trebamo odgajati naše generacije. Što mi radimo, bavili smo se prošlošću. Pokušavamo revidirati sve što su građani u te dvije pobjede donijeli Hrvatskoj. Mislim da je važno nekad poslušati mišljenje što drugi kažu o nama. Prije nekoliko danas osvanulo je mišljenje centra Simon Wiesenthal koji se jasno odredio prema našem ministru. Nije dobro ako ostvarivanje manjinskih prava pokušavamo vezati za ostvarivanje prava hrvatskog naroda u drugim državama. Ne možemo biti robovi takvih pogleda i razmišljanja', rekao je.

10.29 - Za govornicu je stao Milivoj Špika (Blok umirovljenici zajedno - BUZ).

'Čini mi se da dijelu kolega nije jasno da su izbori bili prije tri mjeseca. Čini mi se da sabornica nije mjesto za predizborne govorancije. Vraćati se na ovakve teme iz dana u dan pokazuje koja je razina shvaćanja političke i socijalne situacije u kojoj se zemlja nalazi. Ako smo svi dali prisegu da ćemo se držati Ustava Hrvatske onda svako pitanje da se netko treba izraziti podržava li ili ne antifašizam je besmisleno. Svi smo se o tom pitanju jasno očitovali. Hoćete li sutra o kolegi Grčiću, Stjepanu Mesiću, Peđi Grbinu', rekao je Špika. Prekinuo ga je Reiner i upozorio Marasa da prestane dobacivati. Izrekao mu je opomenu.

'Nekako kao osoba koja je prvi put član Sabora mislio sam da ćemo se baviti isključivo gospodarskim temama, ispalo je da to oporbu uopće ne zanima', nastavio je Špika.

'Zanimljivo je da nitko od vas nije otvorio temu zašto je netko poklonio 300 milijuna eura koncesionaru zračne luke. Teme treba li Hasanbegović biti ministar ili ne su vam omiljene. Ovime ne činite pakao nama nego sebi i građanima kojima je strpljenje na kraju', dodao je.

10.26 - Jasen Mesić govorio je u ime Kluba HDZ-a.

'Počet ću izlaganje oni što smo stalno govorili, da se želimo okrenuti prema napretku i budućnosti, da želimo raditi na dobrobit građana koje god imali političke, ideološke stavove. Zato što smo protiv svih totalitarizama koji zatiru ljudska prava. To je temelj na kojem je osnovana naša stranka. Protiv smo svih totalitarizama i zato što poštujemo jednako sve žrtve totalitarizama. Ne pravimo razliku. Zato smo se i opirali ukidanju pokroviteljstvu Sabora na Bleiburgu. I nastavit ćemo tako i držati se jednakih kriterija. Zločine komunističke diktature nikad nećemo podvlačiti pod antifašizam. Držat ćemo se jedinih i istih principa i ako je nešto objavljeno u nekom mediju onda ćemo gledati demanti koji je ministar uputio gdje je doveo u pitanje autentičnost i rekao da se ne radi o ustaškim obilježjima. Mnogi dužnosnici koji su se slikali sa kokardama jako mirno sebi gledaju u ogledalo. I mi nismo svi ustali kad su Srbi relativizirali četnički pokret. Mi tražimo iste principe. Ako je netko, kao povjesničar, iznosio rezultate svoga istraživanja, sazovimo tematsku sjednicu odbora, neka povjesničari diskutiraju, suoče se se povijesnim argumentima. Nemojmo to svoditi na naslove tiskovina. Svatko ima pravo napisati što želi i to mu Hrvatska financira iz proračuna. Tako je vrlo lako se baviti poslom. Postoje informacije da i urednici koji danas vode taj list su se u svojim mladim danima mogli uhvatiti u sličnim situacijama na koje danas ne bi bili ponosni', rekao je Mesić.

10.18 - Jaroslav Pecnik govorio je u ime Kluba Hrvatskih laburista.

'Mislim da Hasanbegović nije ni trebao postati ministar. Već prvi potezi su pokazali na ono što slijedi, a to je osvetnički pohod na one koji suprotno misle. Mnogi kažu pa to Srbi rade. Novosti su jedan od najboljih tjednika ne samo u Hrvatskoj nego na prostoru regije. Mislim da je ovo glasilo jedno korektno, dobro glasilo. Bitno je i da se ustala međunarodna javnost', rekao je.

'Činjenica je da je antifašizam civilizacijska vrijednost moderne Europe. Za mene nije problem što Hasanbegović misli o antifašizmu, nego što misli o fašizmu. Na osnovu čega premijer vjeruje da je ministar antifašist. U svakom slučaju to je čovjek koji mora otići zbog duhovne higijene društva', rekao je. 

10.15 - Milorad Pupovac govorio je u ime SDSS-a.

'Nisam izašao za govornicu zbog kape, nego zbog onoga što je ispod kape. Vremena su bila takva da su ljudi nosili razne kape kao što je netko rekao. Bio je košmar i kaos u kojem se mnogi nisu snalazili i prepoznavali što koja kapa znači. Problem je u tome što je ispod kape i je li to što je ispod kape ustrajno, dosljedno. To je pitanje. Kome Jasenovac može biti mjesto koje Hrvatski sabor ne bi trebao komemorirati, kome je osuđeni ratni zločinac može biti osoba koju treba veličati, kome antifašizam može biti floskula, može biti i nekome tko je nosio kapu kao ova na fotografiji, a može biti nekome tko je bez kape i kose. Ali za mene je pitanje na kojim vrijednostima', rekao je Pupovac.

'U mojem gradu bio je i potpredsjednik Sabora i sudjelovao među onima koji su uzvikivali Za dom spremni. Hoćemo takvu državu, takvo društvo, hoćemo govoriti o zajedništvu, a kopati podjele, širiti strah. Je li to HDZ, je li to stranka koja je teškom mukom čuvala odnose među ljudima kada su bili na najgori način narušeni. Sada smo na rubu ne samo da šaljemo verbalne metke jedni prema drugima, sada smo na rubu da se počnemo tući. Samo je pitanje tko će to prvi napraviti. Za mene je antifašizam temelj identiteta naroda kojem pripadam i ako je u modernoj hrvatskoj povijesti išta od Srba Hrvatskoj dano u vrijednosnom i političkom smislu, dan je antifašizam. I moja dužnost je da pred Srbima i Hrvatima koji ga negiraju branim taj antifašizam', rekao je.

10.07 - 'Država je ozbiljna onoliko koliko drži do činjenica. Mene interesiraju prije svega činjenice. I o slučaju Lozančić i Hasanbegović. Svjestan da činjenice teško prolaze u podijeljenoj državi, u kojoj postoji samo crno i bijelo, pitam se postoji li nešto između ova dva paralelna svijeta. Jedno od konstantnih razmišljanja u ovoj državi je donijeti presudu, a ne saslušati. Iracionalno smo spremni zauzeti jednu od strana bez argumenata. Osobno smatram antifašizam skupom vrijednosti koje nitko nema pravo monopolizirati. Kao što nema pravo monopolizirati domoljublje i poštenje. Antifašizam u Zapadnoj Europi ostaje ideološki temelj za suprotstavljanje svemu što smatramo zlim. Ne prihvaćam da je ova vlada filoustaška. Zagovara konzervativne vrijednosti. Ne smatram da je u ovoj državi fašizacija na pomolu, radikalizacja da. Ali ona nije krenula s ovom vladom. Bili smo joj svjedoci za vrijeme prošle vlade', rekao je u ime HRID-a Drago Progomet.

'Ono što očekujem od našeg ministra je jasan odgovor o fašizmu. Šteta se mora popraviti, učinjena je. I uzalud poruka premijera koji kaže moj ministar je antifašist ako to ne čujemo jasno i glasno od samog ministra. Ministar ima pravo neodgovoriti na ovo, ali onda mora znati da njegovo pravo ne može biti iznad obveza koje je preuzeo. I ponavljam, kao i jučer, interesiraju me činjenice, jasan stav ministar o onome što je govorio i pisao', zaključio je Prgomet.

10.00 - 'Svjedoci smo povratka u prošlost jer oporba ne može razgovarati o gospodarstvu koje je uništila. Ministar se očitovao da je to kapa HOS-a. Kada govorimo o obilježjima tada su to ta obilježja što je ministar rekao. Ministar je magistrirao i doktorirao i ja sam duboko uvjeren da ne bi prošao niti jedan znanstveni rad da su njegovi stavovi suprotni, da se kose s onim što historiografija zahtjeva. Tjednik Novosti je tjednik financiran od strane poreznih obveznika koji je izvrgnuo ruglu Hrvatsku himnu. Nisam vidio gospodine Staziću da ste to osudili. To što rade Novosti ulazi u okvire kršenja ustava', rekao je u Saboru Ivan Tepeš u ime HSP AS.

'Ne znam što se htjelo postići s ovom hajkom na ministra, ako se želi ostavka nije mi jasno kako se s vaše strane ne traži ostavka kolega u Srbiji. Dvostruka su mjerila, imamo mitropolita koji je sam priznao da je pjevao četničke pjesme, nisam čuo da ste zatražili da da ostavku. Dvostruka mjerila, nekima se pregledava kroz prste, nekima ne. Ja sam protiv totalitarnih režima i sve što veliča te režime osuđujem, ali hoću da u našem društvu počnu postojati jedna mjerila', zaključio je.

09.58 -' Očekujemo da se ministar javno očituje kakav je njegov stav o karakteru ustaškog režima. Predlažem da za slejdeći tjedan sazovete plenarnu sjednicu sabora s jednom tečkom dnevnog reda, ideološke podjele, koja će trajati tjedan dana', rekao je u ime Mosta Maro Kristić.

Reiner je opomenuo Ingrid Antičević Marinović zbog dobacivanja.

09.55 - Nada Turina Đurić govorila je u ime HNS-a.

'Mišljenje je HNS-a da je ovo sada, nakon cijelog niza događanja koji su uslijedili nakon što je postao ministar, da je to mučenje Hrvatske, da je to sramoćenje Hrvatske pred cijelim civiliziranim svijetom. Međutim taj isti ministar povlači neke poteze koji se u najmanju ruku mogu okarakterizirati kao osvetnčki prema onima koji žele demokratsku proceduru, transparentnost, smijenio je povjerenstvo koje je predlagalo sufinanciranje alternativnih medija. Upozorenja su došle s više strana, organizirala se cijela kulturna javnost, pokrenuta je peticija od strane onih kojima bi ministar trebao upravljati. S kime će taj ministar upravljati ako ga ne podržava većina ljudi unutar resora. Međutim podršku mu je dao jučer i premijer koji vjeruje da je Hasanbegović antifašist. Uistinu mi u HNS-u ne znamo temeljem čega takav stav ima premijer koji je njegov šef. Jučer smo mogli pogledati cijeli album filoustaških fotografija, pustimo radi li se tome je li na kapama slovo 'u', ali kontekst je filoustaški. Ono što je ostalo zapisano kao riječ definitivno nije montirano i dokazuje da smo bili u pravu kad smo govorili da je njegov politički profil skandalozan za Hrvatsku', rekla je i dodala da bi trebao otići ili da ga premijer smijeni, a ako ga ne smijeni da će njegova smjena sigurno biti predmet rasprave u Saboru.

09.51 - Nenad Stazić govorio je prvi nakon stanke. 'Kada smo potvrđivali vladu upozorio sam premijera da u vladu ne imenuje ministra kulture. Iznijeli smo tada i razloge i rekli da zbog tog čovjeka vlada može dobiti epitet proustaške. Premijer me nije poslušao. I jučer je rekao da je Hasanbegović uvjereni antifašist. Koristim ovaj moment da pitam premijera jesu li se u Tevi tako oblačili uvjereni antifašisti i što bi napravio kao jedan od menaždera Teve da mu je u tu tvrtku došao netko s ustaškom kapom. Čuju se verzije da je to kapa HOS-a, ali kapa je samo simbol identiteta. Nije toliko važno kakva je bila kapa nego što je bilo ispod kape, a to što je ispod kape je puno gore od kape. Hasanbegović je bio suradnik lista koji se zove 'Nezavisna država Hrvatska'. To glasilo uređivao je zet Ante Pavelića. Član HOP-a barem po pisanju lista bio je i Hasanbegović. U listu je i pisao o 'časnim simbolima i imenima ustaških heroja'', rekao je Stazić koji je pročitao dio onoga što je pisao Hasanbegović.

'Nismo mi jedini koji upozoravaju. Došlo je i pismo iz centra Simon Wiesenthal. Tu je bio i Pascal Brucknerom koji upozorava maknite tog čovjeka iz vlade. Premijeru upozoravam vas opet, ili smijenite ministra kulture ili vi tu ustašku kapu stavljate na svoju glavu', upozorio je.

09.35 - U ime Kluba SDP-a Dragica Zgrebec zatražila je stanku 'kako bi klub iznio stavove vezane uz izjave i sve okolnosti koje su se pojavile oko ministra kulture'. Stanku su iz istih razloga zatražili i ostali Klubovi zastupnika. Predsjednik Sabora Željko Reiner odredio je stanku do 9.45 sati.

Sporna fotografija

U srijedu je sjednica započela raspravom o smjeni Dragana Lozančića, ravnatelja SOA-e. Bilo je lako za prepostaviti da će i današnja sjednica biti burna zbog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i sporne fotografije koju je objavio tjednik Novosti.

Podsjetimo, tjednik Novosti na svojoj aktualnoj naslovnici donosi arhivsku fotografiju kontroverznog ministra kulture, Zlatka Hasanbegovića, na kojoj on, kako tvrde u tom tjedniku, navodno pozira s ustaškom kapom.

Ministar kaže da se radi o 'još jednoj u nizu podvala i provokacija kojima ga se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati'.

Reagirala je i oporba. Iz SDP-a su poručili da Hasanbegović, ukoliko je fotografija autentična i ako je pisao tekstove u kojima veliča ustaštvo, mora snositi posljedice i premijer mora reagirati.

Sabor o radu Fine u 2014. godini

Hrvatski sabor u četvrtak bi zasjedanje trebao nastaviti raspravom o izvješću o radu Financijske agencije (FINA) u 2014. godini koju su obilježili poslovi prisilne naplate i predstečajnih nagodbi te je zaprimljeno nešto manje od 1,3 milijuna osnova za plaćanje po kojima je naplaćeno 22,5 milijardi kuna.

Prema izvješću, zaprimljeno je 7.547 zahtjeva za pokretanje predstečajnih nagodbi u kojima je iskazano oko 65 milijardi kuna prijavljenih obveza te je obuhvaćeno preko 60.000 radnika.

Do kraja izvještajne godine riješeno je oko 90 posto svih zaprimljenih predmeta, ali je zbog nedostataka sredstava na računima tvrtki ili brisanja istih iz sudskog registra nenaplaćeno oko 46 posto potraživanja Fine za te poslove. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene