Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RADNA SUBOTA U SABORU

NOVI EKSCES Pernar otkrio "originalno rješenje" za izlaz iz krize - i OPET naživcirao Reinera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor raspravljao je u subotu o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, a rasprava se odužila do kasno u noć.

Hrvatski sabor je u nedjelju malo iza ponoći, nakon više od 14 sati, zaključio maratonsku, cjelodnevnu raspravu o prijedlogu državnoga proračuna za iduću godinu.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Dan za pamćenje Obrat na obrat! Sve što trebate znati o najluđem danu u hrvatskoj političkoj povijesti Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme

 

Saborska oporba uglavnom je kritizirala da je predloženi proračun nerealan, prenapuhan, neracionalan, da troši novac kojeg nema, te da nije razvojan i nema vizije.

Proračun je planiran s prihodima od 121,6 milijardi kuna, rashodima od 128,4 milijarde kuna te deficitom od 6,8 milijardi kuna ili 1,9 posto BDP-a.

Proračun za 2017. godinu, prvi je koji je predložila Vlada premijera Andreja Plenkovića, temelji se na projekciji gospodarskog rasta od 3,2 posto.

O amandmanima na proračun, koji su se mogli podnositi do završetka rasprave, te o samom proračunu glasovat će se idući tjedan. Naime, Poslovnik propisuje da se o proračunu ne može glasovati prije nego proteknu tri dana od dana rasprave.

Sabor sjednicu nastavlja u ponedjeljak raspravom o zakonskom prijedlogu o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova.

 

Tijek sjednice Sabora pročitajte u nastavku:

23:01 Posljednje izlaganje obavio je zastupnik SDP-a Gordan Maras.

Zastupnik Pernar replicirao je i nakon izlaganja Gordana Marasa ali ne njemu, već svim zastupnicima. "Meni je drago da sam ja vama, svim zastupnicima uspio ukrasti Božić, jer vi to radite građanima već posljednjih 25 godina", rekao je Pernar.

"Ako želite 'trolati' raspravu, to je vaše pravo", rekao mu je Maras.

23:06 Sjednica je nastavljena drugim čitanjem zakona o izvršenju proračuna. Naravno, za raspravu se javio Ivan Pernar. Rasprava i dalje traje.

22:53 Nikola Grmoja (Most) replicirao je Pernaru ali i ostatku Sabora, nakon Pernarovog izlaganja (jednom od mnogobrojnih) rekavši kako se ne treba pitati zašto je Grinch ukrao svima Božić, nego zašto je Pernar svima ukrao Božić.

Pernar mu je uzvratio da je to učinio zato što je htio ukazati da saborski zastupnici ne odlučuju o ničem, već samo tehnički izglasavaju zakone.

22:44 Saborski zastupnik Ivan Pernar nakon što je dočekao red na svoje izlaganje tijekom rasprave o proračunu, otkrio je kolegama zastupnicima i javnosti, rješenje za sve hrvatske probleme. Pritom je naravno, ponovno naživcirao potpredsjednika Sabora Željka Reinera.

"Poštovani kolegice i kolege, rekao sam da imam originalno rješenje za izlaz iz ove cjelokupne situacije. Mislim da će vam biti zanimljivo, mislim da će biti zanimljivo i javnosti, a ono glasi ovako: nas ovdje u Saboru ima 151, mi saborski zastupnici smo nosioci vlasti, nas je narod izabrao na izborima. Mi ako želimo, možemo se međusobno dogovriti i zajedno formirati Vladu. Nestranačku i bez gospodina Andreja Plenkovića, bez gospodina Marića i sve ove ergele koju imamo tamo na Markovom trgu", rekao je Pernar.

"Molio bih vas da rabite odgovarajući rječnik, a ne da zovete Vladu ergelom", poručio mu je potpredsjednik Sabora Željko Reiner, pritom ga upozorivši, po tko zna koji put, na ponašanje u sabornici.

"Ispričavam se", odgovorio je Pernar.

21:56 Zastupnik Branimir Bunjac (Živi zid) ustvrdio je u subotu u Hrvatskom saboru da je proračun koji je Vlada predložila za 2017. predizborni odnosno u funkciji lokalnih izbora koji će se održati u svibnju iduće godine.

"Vidimo da će se plaće učiteljima i državnim službenicima slučajno baš povećati u travnju, baš u travnju ima novaca, evo, nema u ožujku, a izbori su početkom svibnja", kazao je Bunjac u raspravi o prijedlogu proračuna za 2017. nazvavši ga predizbornim.

Ministar financija ima novaca za sindikate, božićnice, vojsku, subvencioniranje rata kredita, za povećanje 'minimalca', rodiljne naknade, vatrogasce, za lektire, indeksaciju mirovina, nabrajao je Bunjac upitavši gdje će se naći novci za sve to.

Upozorio je i da se Vlada namjerava u idućoj godini zadužiti za 35 milijardi kuna te da je to "put u pakao, kugla oko noge i betonski blok oko vrata za vlastitu djecu". Zbog takvog proračuna, smatra, "onima koji su ga sastavili treba skinuti imunitet i poslati na Goli otok".

21:45 Miloradu Pupovcu iz SDSS-a nije jasno kojim mehanizmima Vlada misli povući velika sredstava iz EU fondova koja čine značajan dio izvanproračunskih sredstava proračuna.

"To je važan dio stabilnosti i ostvarivosti ovoga proračuna, pa bi bilo dobro čuti kako se to misli postići", kazao je Pupovac, ocijenivši da je hrvatska praksa povlačenja europskih sredstava još uvijek zabrinjavanjuće niska i da bi možda trebali ići na decentralizaciju sustava poput primjerice u Češkoj ili Poljskoj.

Za decentralizaciju založio se i Boris Miletić (IDS) koji smatra da se centralističkim pristupom sredstva raspoređuju po političkom ključu.

"Centralistički pristup u konačnici se uvijek vodi za tim da se sredstva raspoređuju po političkom ključu onoga koji je na vlasti u državi i onoga tko upravlja pojedinim gradom, općinom ili regijom", kazao je Miletić koji smatra da takva centralizirana raspodjela nije održiva, poticajna niti pravedna.

Miletić smatra i da je proračun nerealno optimističan jer nije uzeo u obzir rizike koje donose novi porezni zakoni, odnosno negativne učinke povećanja PDV-a u turističkom sektoru, što će, kako smatra, utjecati na smanjeno punjenje državnog proračuna.

21:40 Anka Mrak-Taritaš (HNS) ustvrdila je da se veliki dio proračuna temelji na dobrim željama. "Očekujemo da ćemo dobiti na lotu, a hoćemo li dobiti ovisi o mnogo uvjeta", kazala je, očekujući rebalans u drugoj polovici iduće godine.

18:22 - Potpredsjednik sabora Gordan Jandroković upozorio je zastupnika Ivana Pernara da ne snima zastupnike, nakon čega je Pernar došao do Jandrokovića i želio mu pokazati što je snimio. Ali, kako ga je Jandroković upozorio da je njegov postupak neprimjeren, Pernar je išao zastupnicima HDZ-a i pokazuje im snimke sa svog fotoaparata.

15:51 - Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u saborskoj raspravi o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu, izrazio je sumnju u Vladinu projekciju gospodarskog rasta od 3, 2 posto.

Ako se to ostvari, za sljedeći vas Božić pozivam na ručak, poručio je HDZ-ovim zastupnicima koji su hvalili proračun, kojeg Vlada temelji na projekciji gospodarskog rasta od 3,2 posto, a što Lovrinović drži vrlo optimističnim.

Upozorava da je, primjerice, Povjerenstvo za fiskalnu politiku izrazilo zabrinutost jer nije razrađen alternativni scenarij ako rast BDP-a ne bude 3, 3 posto.

Predloženi je proračun, u ime Kluba HDZ-a, hvalila Grozdana Perić. Možemo biti prezadovoljni da smo, ipak, stvorili proračun u kojemu su pretpostavke za podizanje izvoza i smanjenje uvoza, pokazalo se i da BDP raste, iako je Vlada kritizirana da nema viziju, odgovara Perić na kritike oporbe.

Zadovoljna je što je nastavljen pad udjela javnog duga u BDP-u sa 86,8 posto na 82 posto. To je važna poruka za rast kreditnog rejtinga, ističe zastupnica.

Oporbene kritike Lovrinović naziva “običnom kamilicom”, kaže da se iz njih vidi da je oporba bezidejna, jer su i proračuni njenih vlada rađeni po istom obrascu.

Najopasnijom bolešću Hrvatske, zastupnik označava rastuće kamate na javni dug, sada iznose skoro 12 milijardi kuna ili deset posto proračuna, pa nudi rješenja.

U HNB-u na kapitalskom računu je 16 milijardi kuna, tu je kumulirana dobit Banke od osnivanja do danas. Na računu bi trebalo biti najviše šest milijardi, dakle imamo 10 milijardi koje se mogu iskoristi za ova, najteža vremena, navodi zastupnik.

Tvrdi da se prihodi proračuna mogu povećati i tako da se 160 milijardi kunskog javnog duga refinancira jeftinijim kreditima, čime bi se uštedjelo 4,8 milijardi kuna.

Ana Marija Petin (HSS) za proračun kaže da je tipičan za nadolazeće lokalne izbore. U njemu se dijeli šakom i kapom, a ne pita od kuda će se sredstva namaknuti.

13:57 Potpredsjednik Sabora Milijan Brkić najavio je kako zbog velikog broja replika neće biti stanke

13:37 "Širili ste neutemeljeni optimizam baš kao i premijer", poručio je Perić Željko Jovanović

13:35 "Dugačak je put za konvertiranje cijele industrije kako bi ona postala izvozna. Moramo stvoriti preduvjete da postanemo konkurentni", kazala je Perić.

13:32 " Kako to proračun može pomoći da se smanji uvoz kada nema dovoljno mjera za povećanje konkurentnosti", replicirao je Maras.

13:18 "Moram reći da možemo biti prezadovoljni da smo stvorili proračun u kojemu će se stvoriti pretpostavke da se podigne izvoz i smanji uvoz", kazala je Perić.

13:17 Za raspravu se u ime kulba zastupnika HDZ-a javila Grozdana Perić

13:11 "Mislim da je vrijeme HDZ-a iz 2000-ih iza nas i da je vrijeme kupovine glasova i korupcije u HDZ-u prošlo. Prošlo je deset godina, puno ih je u zatvoru", kazao je Vrdoljak.

13:08 "Posebno zabrinjava jedna situacija koja podsjeća na situaciju 2005. kada je gospodarstvo raslo, a vlada je to iskoristila za kupovinu glasova kroz proračun i dizanje rashoda. Ovo me podsjeća na Šuker ekonomiju - potroši više nego što imaš i budi rasipniji nego što je to potrebno", kazao je Gordan Maras.

13:03 "Dojam je jako važan u Saboru, ali u ministarstvu je bitan rezultat, a dojam je nevažan", kazao je Vrdoljak.

12:30 "Nijedan proračun ne možemo gledati crno-bijelo. Premijer se pohvalio velikom reformom i najavio rast BDP-a od 3,2 posto koji će na toj razini ostati i 2018. i 2019. Stagnacija rasta nije dobra poruka", kazao je Vrdoljak.

12:30 Nakon replika, za izlaganje se javio Ivan Vrdoljak (HNS)

12:22 "Naš premijer je otišao u Trakošćan na stranački sastanak", kazao je Gordan Maras.

"Moramo izbjegavati predstave i sat vremena pročitati govor i onda otići na puricu s mlincima", rekao je Maras.

Plenković će naime nazočiti u Trakošćanu nazočiti konferenciji za gradonačelnike i župane, u organizaciji Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i Zaklade Konrad Adenauer.

12:15 Josip Salapić kazao je kako cijeni što je Bernardić danas bio na Tuđmanovom grobu i svoj govor započeo njime, kao i što je spomenuo Slavoniju.

"Ako dođete u Osijek, vidjet ćete koliko je mladih i obrazovanih ljudi napustilo to područje", rekao je Salapić.

"Ne želim da se vraćate na stari SDP", rekao je Salapić.

12:11 "Čudesno je da si ti pobijedio na ovim izborima. Meni je to drago iz više razloga koje neću navoditi jer ti ih dobro znaš. Imali smo ministra Jakovinu koji je dijelio namjenske poticaje svojim prijateljima. Ako je to pravda, nije baš neka. Sjetimo se i šumarstva", rekao je Stevo Culej (HDZ)

12:02 Irena Petrijevčanin Vuksanović kazala je kako ona ne bi povlačila parelele između bivše i sadašnje vlade.

"Svima je bila potrebna katarza koja se dogodila i u vašoj stranci i vi ste njen produkt", kazala je Petrijevčanin Vuksanović i dodala kako je ovo dosad najziheraškiji i najštreberskiji proračun.

11:40 Branko Bačić (HDZ) kritizirao je upravljanje financijama tijekom vladavine SDP-ove Vlade.

11:35 "Slažem se s vama, treba nam što više naših bonbona i hrvatskih čokoladica", kazao je Bernardić.

11:30 "Ako se teško diše, treba uzeti Bronhi, a ovaj proračun je Bronhi", replicirao je Bernardiću Josip Borić  (HDZ).

11:24 "Pozvao sam predsjednika Sabora, a pozvat ću i premijera da razgovoramo o ključnim pitanjima za Hrvatsku", kazao je Bernardić i dodao da ga najviše brinu što ovim proračunom najviše stradavaju mladi zbog ukidanja olakšice za kupnju prve nekretnine"; rekao je Bernardić, kaže Bernardić i dodaje kako je subvencioniranje kredita za kupnju stanova put u dužničko ropstvo.

11:20 "Gospodarski deficit trebao je biti manji nego ikad, ali ako se predikcije ne ostvare, on može biti veći nego ikad. Jedina reforma koja je predstavljena je ona reformu u kojoj se priča kako da se uzme, a ne kako da se stvori. Odbili ste naš prijedlog da se smanje plaće političara i povećaju plaće radnicima", kazao je Bernardić.

11:18 "Danas kada se sjećamo Franje Tuđmana koji bio antifašist u Drugom svjetskom ratu i Domovinskom ratu, danas još uvijek teško dišemo. Ne dišemo punim plućima. Slavonija teško diše. Mogla bi hraniti Hrvatsku, a jedva hrani samu sebe. Proračunom se produbljuju nejednakosti. Danas, devet mjeseci kasnije, ista Vlada u istoj zemlji u istoj godini nudi proračun koji je potpuno različit, kao da mu je autor Bijeli zec iz priči o Alisi u zemlji čudesa", kazao je šef SDP-a Davor Bernardić.

11:17 Počela je rasprava po klubovima zastupnika prije čega je sabornicu napustio premijer Plenković.

11:10 Furio Radin kazao je kako je  Odbor za ljudska prava i nacionalne manjine ukazao da je došlo do porasta sredstava Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

11:08 "Nisam još čuo za tu izreku. U programu vlade jasno smo istaknuli elemente koji su mjesto našli i u proračunu", kazao je Plenković.

11:07 "Ovaj proračun podsjeća na onu "Cvijeta cvijeće u naše poduzeće", no doduše, malo i jesmo u Tijesnoj koži", kazala je Nada Turina-Đurić (HNS)

11:02 "Nakon niza godina idemo na obnovu dvorane u kojoj se održavaju sjednice Vlade. To je dug prema kulturnoj baštini koju imamo na Markovu trgu", kazao je Plenković.

11:00Stjepan Kovač (SDP) zaključio je kako će proračunom zakinute biti jedinice lokalne samouprave. Ministra je pitao zašto se povećavaju prihodi za vladu te znači li to nova zapošljavanja. 

10:55 "Razgovori sa socijalnim partnerima još traju. Ovo nije ni vrijeme ni mjesto da govorimo kakav će biti konačan dogovor", kazao je Plenković.

10:53 "Ovaj proračun ima rupu već na početku koju amandmanom morate zatvoriti. Rupa je teška najmanje 700 milijuna kuna i vezana je uz regres i božićnice za javni sektor u sljedećoj godini. Zašto toga nema u proračunu", pitao je Branko Grčić (SDP)

10:52 "Mislim da sam odgovorio na sva pitanja vezana uz lokalnu samoupravu", kazao je Plenković.

10:50 Marko Vešligaj (SDP) kazao je kako lokalna samouprava proračunom gubi 800 milijuna kuna.

10:43 "Što se tiče vaših aluzija, tko voli krumpir salatu nek je jede, a kriznog poreza neće biti", kazao je Plenković.

10:43 "Spomenuli ste konzervativno planiranje proračuna, a povećavate prihode. Kada smo u mjerama prekomjernog deficita vi proračun nazivate konzervativnim. To me podsjeća na 2007. i bijeg u Celovec. Možda će i ovog puta doći do bijega, a mi ćemo imati premijerku i njenu grah ili krumpir salatu te krizni porez", kazao je Siniša Hajdaš Dončić (SDp)

10:39 "Razradit ćemo cijeli sustav mjera za sprječavanje pada nataliteta te zaustavljanje iseljavanja", kazao je Plenković i dodao da nije riječ o tek jednokratnoj mjeri.

10:35 "Govorili ste o demografiji. Bilo je očekivati da iz proračuna vidimo sustav mjera vezanih uz vrtiće, škole i stambeno pitanje. Umjesto sustavnih mjera, vi ste se odlučili za kratkoročnu mjeru koja traje jednu godinu i u kojoj će samo neki građani moći aplicirati za subvenciju. Problem bijele kuge nemamo od jučer, treba ponuditi sustavno riješiti. Što kada netko nakon pet godina kredita otiđe iz Hrvatske. Ovo je sustav mjera u kojoj ćemo stanove na kraju vraćati bankama", kazala je Anka Mrak-Taritaš (HNS)

10:28 "Jeste vi u oporbi ili vlasti? Ne razumijem u kojem smjeru idete. Nije proračun skockan, on je rađen smireno i s pojasom", kazao je Plenković.

10:26 "Kad bi trebao jednom riječju opisati ovaj proračun, rekao bih da je on skockan. Ministar Marić skockao je proračun kao Golfa dvojku pred registraciju. Marić može i dlaje mutit šećernu vodu i mazat gume da budu sjajnije. Pripazite na vožnju i pokrenite reforme", kazao je Tomislav Žagar koji je izašao iz SDP-a i priključio se Mostovom klubu zastupnika u Saboru.

10:25 Plenković mu je odgovorio kako izgradnju škola i dvorana neće staviti sa strane.

"Sve službe ministarstva sagledavaju taj problem i traže način kako riješiti taj problem", kazao je Plenković.

10:24 Goran Beus Richembergh (HNS) kazao je kako Vlada ovim proračunom odbija ispuniti svoje pravne obveze.

"Kako je moguće da nema sredstava za školske dvorane, a ima za izgradnju arena", kaže Richembergh.

10:22 "Trezveno i jasno - 250 milijuna kroz decentralizirana sredstva veliki su doprinos lokalnoj samoupravi", kazao je Plenković."Trezveno i jasno - 250 milijuna kroz decentralizirana sredstva veliki su doprinos lokalnoj samoupravi", kazao je Plenković.

10:20 "Vi ste u izlaganju izrekli parolu o važnosti obrazovanja, a radi se o šarenoj laži i obmani. U sredstvima za obrazovanje, većina sredstava su decentralizirana i ne radi se o nikakvom povećanju", kazao je Željko Jovanović (SDP).

10:18 "Šta vi mislite da ću se ja inspirirati vama, o proračunu se govori trezveno", odgovorio mu je Plenković.

"Nemojte mi prodavati demagogiju. Proračun je rađen trezveno i ispunit će naše ciljeve", kazao je Plenkvoić.

10:15 Prvi se za repliku javiuo Gordan Maras (SDP)

"Vaše izlaganje koje je bilo flah i lišeno emocije. Kao da ni sami ne vjerujete u ono što govorite. Ja ću vam prenijeti ono što meni govore građani - Trošite novac kojeg nemate. Rasterećujete poduzetnike, a porezni prihodi su viši", kazao je Maras.

10:14 "Mirovine su planirane u iznosu od 37,4 milijarde od čega se 32 milijarde odnosi na mirovine po općim propisima", kazao je Marić.

10:08 "128,4 milijarde rashoda u odnosu na rebalans 2016. je povećanje od 6,7 milijardi kuna, ali od njih se 2,9 milijardi odnosi na neutralni deficit", kazao je Marić i dodao kako stvarno povećanje rashoda iznosi 2,5 milijarde kuna

10:03 "Jedna od osnovih pretpostavki prilikom izrade proračuna je predviđeni rast BDP-a od 3,2 posto u sljedećoj godini. Predviđamo rast investicija od 6,8 posto, rast izvoza od 4,6 te uvoza od 6,2 posto. Proračunski prihodi od 121,6 milijardi kuna su 4,5 posto viši od prihoda iz rebalansa ovogodišnjeg proračuna", poručio je Marić.

10:03 Nakon premijera, zastupnicima se obratio ministar financija Zdravko Marić.

10:01 "Proračun je na tragu očekivanja većine hrvatskih ljudi. Pozivam vas da ga podržite i time doprinesete ostvarenju ciljeva hrvatske vlade. Racionalan pristup rashodovnoj strani jedan je od ključnih elemenata", kazao je Plenković.

9:59 "Kompenzacijskim mjerama u iznosu od gotovo 4 milijarde kuna pomoći ćemo lokalnoj i regionalnoj samupravi. Vlada će pristupiti izradi gospodarskog programa za slabije razvijena područja kako bi se zaustavilo iseljavanje", istaknuo je Plenković.

9:58 "Minimlanu plaću povećali smo za 5 posto što je više nego kumulativno povećanje u posljednje tri godine", kaže Plenković.

9:57 "Povećavamo proračun Ministarstva obrane čime se ojačati domovinska i nacionalna sigurnost kao i sposobnost naših oružanih snaga", kazao je Plenković.

9:54 "Mladi će moći bez problema zasnovati obitelj i ostvariti prihode. Planiramo subvencioniranje kupnje prve nekretnine za mlađe od 45 godina. Ovaj proračun ide u skladu s demografskom obnovom", rekao je Plenković te dodao da se proračunom povećava nacionalna sigurnost.

9:48 "Predviđena su sredstva za povećanje plaća naših radnika, prvi put nakon 2009. godine. Proračun predstavlja bitan iskorak u ostvarivanju društvene solidarnosti i fiskalne održivosti. Poreznim rasterećenjem omogućit ćemo da im na raspolaganju ostane 2,5 milijardi više nego da je porezni sustav ostao nepromijenjen. Snižavanje defcitia ostvarujue pretpostavke za daljnje snižavanje kamatnih stopa. Ostajemo oprezni u projekcijama rasta. Očekujemo rast BDP-a od 3,2 posto sljedeće godine. Pozitivne trendove ne shvaćamo kao razlog za opuštanje", kazao je Plenković.

9:46 "Ukupan proračunski manjak zadržavamo ispod 3 posto BDP-a, to jest na razini od 1,9 posto BDP-a. Planirani manjak sveukupno se dovodi na razinu ispod očekivanog rezultata to jest na razinu od 1,6 posto BDP-a. To će omogućiti pad udjela javnog duga u BDP-u", kazao je Plenković.

9:43 "Prije prijedloga proračuna, želim se priključiti sjećanju na Franju Tuđmana. Proračun je pripremljen u specifičnim političkim okolnostima. Održali smo izvanredne izbore, formirali partnerstvo i Vladu te u kontekstu kratkih rokova pristupili popravljanju onoga što je bilo onemogućeno kako bismo posao dovršili u roku. Vlada je dobila povjerenje u Saboru prije dva mjeseca i od tada smo pokazali odgovornost i posvećenost u upravljanju državom", kazao je Plenković i zahvalio svima koji su sudjelovali u izradi proračuna.

9:39 Prijedlog proračuna predstavlja premijer Plenković

9:39 Minutom šutnje zastupnici su odali počast Franji Tuđmanu. Danas je 17. godišnjica obljetnice njegove smrti.

9:35 U sabornicu su stigli i premijer Andrej Plenković i ministri

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene