Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obaraju rekorde

Hrvatski liječnici ponovno dokazuju da su među najboljima na svijetu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od početka godine obavljeno je čak 107 transplantacija, što je 60 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Hrvatska je tako zadržala prvo mjesto na svijetu po broju transplantacija na milijun stanovnika. Rijetko smo u čemu bez premca u svijetu. No kad je o doniranju organa i njihovoj transplantaciji riječ, nitko nam nije ni blizu.

Pročitajte i ovo Hrvati napadnuti u predgrađu Dublina, ilustracija Policija traži svjedoke Dvojica Hrvata brutalno napadnuti u predgrađu Dublina: Jednom od njih liječnici se bore za život LIječnički tim tijekom operacije Izvedena rijetka transplantacija Veliki uspjeh riječkog KBC-a, muškarcu presadili bubrege bebe: "Malobrojni to mogu izvesti"

'Hrvatska je po broju darivatelja organa na milijun stanovnika prva u svijetu, Hrvatska je po broju transplantacija jetri na milijun stanovnika prva u svijetu, po transplantaciji bubrega sa preminulih darivatelja također prva u svijetu, a po transplantaciji srca druga u svijetu nakon Slovenije', kaže dr. Mirela Bušić, nacionalni transplatacijski koordinator ministarstva zdravlja.

Siguran je da će za dvije godine moći transplantirati - glave!

Za to je najzaslužnija visoka svijest o važnosti doniranja organa nakon smrti. 'U Hrvatskoj taj pristanak obitelji na darivanje organa je u više od 80 % slučajeva', kaže dr. Bušić.

Omogućilo je to rekordan broj transplantacija! Od početka godine obavljeno ih je čak 107, što je 60 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Riječ je o 6 transplantacija srca, 41 jetara i čak 60 transplantacija bubrega. I sve to u samo 4 i pol mjeseca.

'Mi godišnje transplantiramo više od 200 bubrega u Republici Hrvatskoj. Tijekom ovih godina značajno smo smanjili značajno liste čekanja, na bubreg se čeka svega oko godinu dana', rekao je prof. dr. Željko Kaštelan, voditelj tima za transplataciju bubrega, KBC Zagreb.

Tim doktora Kaštelana prije desetak dana prvi je put pacijentici transplantirao bubreg i prije nego što je krenula na dijalizu.

'To je nešto što je prije bilo nezamislivo. Pacijenti su se 7 do 10 godina u prosjeku dijalizirali prije nego što su imali šansu dobiti bubreg', rekla je dr. Bušić.

'Na ovaj način možemo izbjeći komplikacije dijalize kao što su česte infekcije, krvarenja, embolije i značajno poboljšati kvalitetu života bolesnika', zaključuje dr. Kaštelan. Nestvarno zvuči i podatak da se u Hrvatskoj na presađivanje jetara u prosjeku čeka samo - 16 dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene