Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže istragu DORH-a

Hrvatski časnički zbor: 'Glavni urednik Novosti je i sam nosio istu kapu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na taj način, smatra Hrvatski časnički zbor iz Splita, "neodgovorni pojedinci nanose nemjerljivu štetu interesima i građanima u vlastitoj državi."

Hrvatski časnički zbor Grada Splita priopćio je u četvrtak kako je od Državnog odvjetništva RH zatražio istragu "zbog kaznenog djela širenja lažnih i uznemirujućih vijesti" radi navoda u "Novostima", glasilu Srpskog narodnog vijeća, da na objavljenoj fotografiji ministar kulture Zlatko Hasanbegović ima na glavi ustašku kapu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zbog spaljivanja lista "Novosti" Srbija uputila Hrvatskoj prosvjednu notu: ''Ovakav incident predstavlja primjer zastrašivanja srpske manjine u Hrvatskoj'' Slika nije dostupna Izvješće State Departmenta Hasanbegović oštro o prozivkama iz SAD-a

Na taj način, smatra Hrvatski časnički zbor iz Splita, "neodgovorni pojedinci nanose nemjerljivu štetu interesima i građanima u vlastitoj državi."

"Zgroženi smo kontinuiranim napadima na ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, a čašu je prelila objava srpskog tjednika 'Novosti' koji ministru imputira fotografiranje u kapi pripadnika HOS-a, koju proglašava ustaškom, dok im istodobno ne smeta što je njihov glavni urednik Ivica Đikić i sam nosio istu kapu pripadnika HOS-a," navodi se u priopćenju kojeg je potpisao predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Grada Splita Zoran Buzdovančić.

'Meta brutalnih napada'

Zbor se u priopćenju pita zašto se "Novosti" nikad nisu zapitale "zašto Milorad Pupovac odlazi u Beograd kod četničkog vojvode Nikolića ili zašto se ministar Branko Grčić nikada nije očitovao oko fotografije u uniformi pripadnika SAO Krajine".

Po tumačenju splitskog Hrvatskog časničkog zbora, "srpske Novosti i danas se hrane iz Memoranduma SANU koji sve hrvatske potrojbe iz 1990-ih proglašava ustaškim, pa je onda sasvim logično kako su za njih svi Hrvati i oni koji su im srušili snove o bratstvu i jedinstvu i Jugoslaviji ustaše".

Nedopustivim smatraju da "tzv. ljevica već desetljećima negira zločine i veliča 'antifašističke' zločince koji paradiraju Kumrovcem veličajući jugoslavensku fašističku močvaru, jugoslavenske zastave i simbole pod kojima je izvršena agresija na Republiku Hrvatsku".

Ministar Hasanbegović je, tvrde, "meta brutalnih napada i neutemeljenih optužbi zbog svojih stajališta o politici čistih računa, kao i zbog svojih stavova o nužnosti bolje i tješne suradnje Hrvata i Bošnjaka, pri čemu u nizu tekstova dokazuje što se događalo u našoj povijesti".

"Svatko može zagovarati apsolutni oprost velikosrpskim zločincima i pravdati ga suradnjom, pomirenjem i humanizmom, ali nemaju pravo isto to osporavati i ljudima koji nastoje zaliječiti sukobe i s drugim narodima, a pogotovo unutar hrvatske nacije", navodi, uz ostalo, u priopćenju Hrvatski časnički zbor.

"Riječ je o podloj jugonacionalističkoj interpretaciji, ali kada bi ona bila čak i istinita (a nije), pitamo sve te leftarde zašto nisu tražili smjene Kotromanovića i Matića koji su dokazano pjevali ustaške pjesme, te Vučića, Nikolića, Porfirija, Stanimirovića i mnogih drugih koji su ne samo pjevali četničke pjesme nego i provodili četničku zločinačku politiku čineći masovne zločine," stoji u priopćenju splitskog Hrvatskog časničkog zbora. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene