Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvoz rastao više od uvoza, ali...

Hrvatska uvezla mesa za 325 milijuna eura, voća za 205 milijuna, mlijeka za 190 milijuna...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Naići na domaće svinjsko meso pravi je izazov za svakog potrošača, jer upravo je meso prehrambeni proizvod koji smo najviše uvezli u prošloj godini. No, dobra je vijest što je rastao izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. I to u zemlje Europske unije za čak 30 posto. Najviše smo izvozili gotovih prehrambenih proizvoda u što se ubrajaju - sladoledi, juhe, kvasci, umaci i slični pripravci.

Na domaćim policama - meso iz uvoza. Uvezli smo ga u vrijednosti 325 milijuna eura i glavni je uvozni proizvod. Domaći proizvođači tvrde - jeftinom uvozu ne mogu konkurirati. Ali mogu kvalitetom.

Pročitajte i ovo Istarski pršut - 5 Rast cijena Istarski pršutari zabrinuti, prodaju domaće proizvode, a mesa je sve manje: "Mi smo u teškoj situaciji" Ivan Curić i Paula Klaić Saulačić Sami dostavljaju, svi zadovoljni Uzeli stvar u svoje ruke i snašli se. Zbog korone sada za svoje lubenice dobivaju više nego prije: "Ovakvu cijenu nikada nismo imali"

"Naša svinjetina je najbolja svinjetina i nitko me ne može uvjeriti u suprotno. Jer ono što je lokalno uzgojeno i odvezeno u klaonicu i ponuđeno potrošaču je najsvježije. A slijedom toga i najkvalitetnije", kaže Goran Jančo iz Saveza udruga uzgajivača svinja.

Za proizvode na bazi žitarica dali smo 205 milijuna eura, na hranu za životinje 199, za mlijeko i prerađevine 190 milijuna eura.

Prve jagode na tržnicama, ali ne iz Hrvatske. Gotovo 200 tisuća tona uvezenog voća stajalo nas je 173 milijuna eura. Od domaćeg dovoljno ima mandarina.

"Najveći problem je u tome što nemamo strategiju razvoja voćarstva, prepušteni smo uvoznom lobiju koji uvozi ogromnu količinu. A mi bi kao država mogli proizvoditi mediteransko i kontinentalno", ističe Željko Ledinski iz Hrvatske voćarske zajednice.

No, dobro je što je uvoz rastao manje od izvoza.

"Uspjeli smo izgenerirati 100 milijuna manje negativne bilance. Možemo se pohvaliti kako je izvoz rastao 13, a uvoz 4 posto", istaknula je Žaklina Jurić iz sektora poljoprivrede HGK.

Najznačajniji izvozni proizvodi su šećer i čokolada, te svježa riba.

Zanimljivo je da smo, što se poljoprivredne i prehrambene industrije tiče, bili orijentirani uglavnom na zemlje CEFTA-e, a sada su to zemlje Europske unije. Italija je glavno izvozno tržište u ovom sektoru.

Inače, zgodno je spomenuti da su na trećem mjestu najviše izvezene robe žitarice, a da su među najznačajnijim uvoznim proizvodima kruh i pecivo. Vrijedni oko 117 milijuna eura. Mi izvezemo sirovinu, pa uvezemo gotov proizvod.

Inače mnogi, posebice proizvođači, očekuju da će Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi još smanjiti taj pritisak uvoza. Međutim, stručnjaci iz ovog područja kažu kako se to neće dogoditi, ali da bi taj zakon u bolji položaj trebao staviti proizvođača.

Samo potražnja za domaćim, čini se, može podići proizvodnju, no ne treba zaboraviti nisku kupovnu moć hrvatskog potrošača i njegove preferencije u smjeru kupnje proizvoda nižih cijena.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene