Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema projekata?!

Hrvatska gubi 800 milijuna eura iz EU fondova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HDZ je u subotu još jednom upozorio kako Hrvatska loše iskorištava europske fondove.

HDZ je u subotu još jednom upozorio kako Hrvatska loše iskorištava europske fondove, ustvrdivši kako će se 2016. izgubiti 300, a godinu kasnije 500 milijuna eura jer nema pripremljenih projekata, a od Vlade su zatražili da iznese konkretan plan i akciju te upitali kako Vlada misli opravdati činjenicu da Hrvatska gubi 800 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeratno doba Rat je stvarna prijetnja, a Europa nije spremna, upozorava Poljska: "Doslovno svaki scenarij je moguć" Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

"To su bespovratna sredstva za naše projekte, poduzetnike i poljoprivrednike, koje oni bacaju u vjetar jer ne rade na vrijeme cijelo vrijeme", istaknula je na konferenciji za novinare zastupnica u Europskom parlamentu i predsjednica HDZ-ova Odbora za regionalni razvoj i EU fondove Ivana Maletić.

Glavna poruka je, naglasila je, da Hrvatska 2016. gubi minimalno 300 milijuna eura, jer nema tih projekata. "Oni bi sad trebali postojati jer bi se mogli potrošiti. Slijedeće, još gore što nam slijedi je gubitak novca 2017. Te godine mora biti potrošena alokacija iz 2014., a ona je puno veća od one iz 2013. i iznosi 900 milijuna eura. Za to potrošiti, projekti su trebali debelo biti u provedbi. Za dvije godine gubimo minimalno 500 milijuna eura", upozorila je Maletić.

Ustvrdila je da do kraja nisu ugovorena ni sredstva za razdoblje od 2007. do 2013.. Od 1,3 milijarde eura, u ovom trenutku ugovoreno je 960 milijuna, dok je rok za trošenje tog novca kraj 2016, kazala je.

"Projekti ako nisu dogovoreni u ovom trenutku, ne mogu biti niti završeni do 2016. Proces ugovaranja traje i novci će sigurno biti izgubljeni", rekla je Maletić.

Poražavajućim je ocijenila da je iz programa IPA-e za 2011. u ovom trenutku ugovoreno samo 30 posto sredstava namijenjenih jačanju institucija i administrativnih kapaciteta.

'Hrvatska će godinu završiti u plusu od barem 30 milijuna eura'

Iz te komponente, iz tzv. tranzicijskog ili prijelaznog instrumenta tehničke pomoći koje smo dobili kao sredstva iz fondova, neugovoreno stoji oko 90 milijuna eura, tvrdi Maletić.

Vezano uz sredstva za schengenski režim, navela je da je u 2013. i 2014. na račun državnog proračuna iz Bruxellesa uplaćeno 120 milijuna eura. Rok za trošenje tog novca je srpanj 2016., a do sada je potrošeno samo 1,8 milijuna eura, tvrdi Maletić.

"Od Vlade tražimo konkretan plan i akciju. Kako misle opravdati činjenicu da Hrvatskoj gube 800 milijuna eura", upitala je Maletić.

Osvrnula se i na činjenicu da se u Vladi hvale rastom industrijske proizvodnje i izvoza. Maletić tvrdi da je industrijska proizvodnja uništena u zadnje tri godine, a da sada bilježi male znakove oporavka, zahvaljujući pozitivnim trendovima u Europskoj uniji. "Izvoz je najvećim dijelom provoz. Ovo što govore o dvocifrenim brojkama - riječ je o provozu, a ne izvozu", istaknula je.

Komentirajući projekcije Europske komisije, koje Hrvatskoj u slijedećih pet godina predviđaju rast od svega 1,5 posto BDP-a, rekla je kako su one napravljene na temelju onoga što aktualna vlada radi i "činjenice da ne rade ništa što je potrebno da bi se razvijalo gospodarstvo, otvarala radna mjesta i mladi zadržali u Hrvatskoj".

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner ustvrdio je da Vlada manipulira podatcima o broju nezaposlenih te da je medije i građane izložila neistinama kako bi samu sebe izreklamirala.

Podsjetio je da je Državni zavod za statistiku iznio podatke po kojima se broj zaposlenih u prosincu prošle godine značajno smanjio peti mjesec za redom, odnosno da je bilo za više od 13.000 osoba manje zaposlenih nego što je bilo u studenome.

"Jedini porast dogodio se u javnoj upravi, vjerojatno zato što se u ovih zadnjih par mjeseci želi uključiti nešto 'partijskih podobnika' prije nego izgube slijedeće izbore", ustvrdio je Reiner. Upozorio je da podaci Eurostata pokazuju da je u Hrvatskoj u 2014. bilo znatno manje zaposlenih nego 2013.

"Nezaposlenost se povećava, a ne smanjuje se i nije točno da se ona smanjuje, ali točno je da se smanjuje zaposlenost", rekao je Reiner.

Tumači da je ono što Vlada pokušava prikazati kao smanjenje nezaposlenosti rezultat odlaska ljudi u inozemstvo, ali i da je veliki broj onih koji su izbrisani s liste nezaposlenih jer se nisu javili na Zavod dvaput uzastopce ili se nisu pridržavali zakonskih odredbi. "Kombinirano, to rezultira s prividno smanjenim brojem nezaposlenih, a on stalno raste. To ukazuje da se ne radi o novom početku već o početku njihova kraja", ustvrdio je Reiner. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene