Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tri godine u EU

Je li Hrvatska dobro iskoristila svoj europski put?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije točno tri godine počeo je prvi europski dan za Hrvatsku. Otvorilo nam se tržište rada, ukinule su se granice i carine, ali i bogati europski fondovi.

Treći europski rođendan za Hrvatsku - za građane je kao i svaki drugi. Što se promijenilo od prije tri godine ulaskom Hrvatske u EU? Potrošače štite europska pravila, pojefitinio je roaming, a europska putovanja dostupnija su od 1. srpnja 2013. Bez granica i carina - putuje se samo s osobnom iskaznicom.

Pročitajte i ovo Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen (Dnevnik.hr) Ursula von der Leyen Nova predsjendica Europske komisije: ''Bila sam u Hrvatskoj i sigurno ću se vratiti. Puno ću putovati, važno je vidjeti i ruralne dijelove EU'' Martna Bolšec Oblak objašnjava funkcije i ovlasti unutar EU (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Europska kadrovska križaljka Utječu na živote 500 milijuna Europljana: Evo koje su ovlasti šefova najvažnijih europskih tijela

'Lakše je ako želite otići malo do Europe do nekih određenih destinacija jer nema više onih zapreka na granicama', kaže Damir.

U tri godine povukli smo 1.802.000 eura, a Europi uplatili 1.289.000 eura. Danas smo u plusu 512 milijuna eura. Za svoj OPG europski novac dobila je i Marijana. 'Ovaj mali projekt je jedan u nizu, ja se nadam prvi od mogućih na koje bi mogli aplicirati da se možemo se nositi s drugima u Europskoj uniji', rekla je Marijana.

Već tri godine otvoreno nam je veliko tržište - 500 milijuna europskih potrošača. Ali i tržište rada. Ivana Krajinović je već dvije godine u Berlinu, zaposlena u njemačkom središtu političke moći – Bundestagu. 'Nijemci malo više vole birokraciju, malo više nego druge zemlje, ali da je nešto nesavladivo i nemoguće ja bih rekla čak i da nije', kazala je Ivana.

Dodaje da ima ista prava kao i ostali građani Europske unije. 'Značajan je bio upravo trenutak koji se dogodio prije godinu dana, ukidanje radne dozvole. Što je u mom slučaju jako puno značilo jer su mi u tom periodu i ponudili ugovor', rekla je Ivana.

Samo treba dobro znati, poručuje Ivana, iskoristiti prilike koje se nude.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene