Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV

Hrvatska bolnica kojoj problem nisu oronuli zidovi - njihov problem je možda i gori

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novinari Dnevnika Nove TV nastavljaju s obilaskom hrvatskih bolnica i provjerom stvarnog stanja u njima. Ovog su puta bili u gospićkoj bolnici. Ondje problem nisu oronuli zidovi, loše sanitarije ni manjak prostora. Problem je kroničan nedostatak liječnika.

Uredna, čista, nema prokišnjavanja, vlage i oronulih zidova. To je slika gospićke bolnice. "Možemo reći da smo jedna sasvim pristojno uređena bolnica koja ima dosta aparature. Čak i sustav videonadzora svih ulaza", kaže dr.med. Sandra Čubelić, ravnateljica OB Gospić.

Pročitajte i ovo Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje" Liječnici spremaju štrajk - 1 Dnevnik Nove TV pita Podržavate li zahtjeve liječnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

Tu je i bežični internet za pacijente. A, nema ni lista čekanja. 'Od narudžbe do pregleda 1 dan', kaže Darko Amić iz Perušića. 'Ma jako dobro ide što se tiče toga, uslužni su, fini doktori, prime nas fino, čak i poruče da dođeš na pregled', kaže Pave Amić iz Perušića.

U ratu razrušeni dio bolnice obnovljen je prije 9 godina. Gađan je projektilima iz obližnje vojarne. "I zapravo nam je to najderutniji i najlošiji zapravo bio dio, koji sada ovako lijepo i reprezentativno izgleda', kaže Ruža Uremović, pomoćnica ravnatelja za Sestrinstvo.

Bolnica je i prijatelj djece. Tu je i lijepo uređena igraonica, a mogu se pohvaliti i apartmanom za boravak roditelja s djecom. I rodilište izgleda lijepo, ali je prazno. 'Pa, rijetko se nažalost dešava da budu dvije žene u rađaoni, ali žene su zadovoljne. Sestra je uvijek tu', kaže medicinska sestra Kata Borovac.

Ali zato nema liječnika. Bolnici kronično nedostaje specijalista. 'Radno vrijeme traje 365 dana u godini, 24 sata. I tako rade svi osim ambulantnih liječnika', kaže internistica Ivanka Krmpotić. "Tijekom mjeseca ih je toliko da ipak imamo od 30 do 70 prekovremenih sati po liječniku', kaže dr. med. Sandra Čubelić, ravnateljica bolnice.

"Mi smo poput otvorene hitne službe, koga god zaboli može s ceste doći komotno kod nas i bude zbrinjen. To koriste i liječnici opće medicine, pa kažu - otiđite u opću bolnicu Gospić, pa ćete biti zbrinuti', kaže internist Anton Ratković.

No, jasno je da to ne može tako zauvijek funkcionirati.'Svašta nam se može dogoditi i netko tko je preumoran i tko radi 24 sata i nakon toga ide u operativnu salu ili anesteziolog koji ide anestezirati neku tešku operaciju, naravno da ne može raditi ko što je radio prvi ili drugi sat ili u onih prvih 8 sati', kaže dr. med. Mirjana Vrkljan Radošević, ginekologinja, HUBOL.

'Možete li zamisliti da tako radite do mirovine? - Mogu, iako je to jako teško. Ali, nadam se da će se nešto promjeniti', kaže Ivanka Krmpotić, internistica. Za početak, lakše kretanje specijalista iz bolnice u bolnicu puno bi pomoglo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene