Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

PUČKA PRAVOBRANITELJICA Kako vam može pomoći i što zapravo može učiniti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Siromaštvo, težak život kao i mnoge druge nepravde, tište brojne građane. Mnogi se često zapitaju - krše li se njihova ljudska prava. Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava gošća Dnevnika Nove TV bila je Pučka Pravobraniteljica Lora Vidović.

Gospođo Vidović, na što Vam se građani najviše tuže?

Pročitajte i ovo Dan žena - 4 rušenje stereotipa Obilježavanju Dana žena pridružili se i strani radnici: "Osjećam se sigurno ovdje" Ilustracija Izvješće pučke pravobraniteljice Novi problemi za Plenkovića i njegova ministra: Dva velika slučaja pokazuju urušavanje jednog od ključnih sustava u državi

''Već godinama bilježimo najveći broj pritužbi u području pravosuđa. To su radni i službenički odnosi, diskriminacija općenito, imovinsko-pravni odnosi, područje zdravlja, policijsko postupanje... Cijeli je niz zapravo tih područja i svake godine bilježimo sve veći broj pritužbi''.

Što od Vas konkretno traže?

''Mnogi traže samo neki savjet, pitaju kome se mogu obratiti da zaštite svoja prava. Često su sluđeni obilaskom od jedne institucije do druge. Ponekad zaista upućuju na teške povrede svojih prava, ponekad govore o tome da postupak pred nekim nadležnim tijelom predugo traje. Mi zaista svaku pritužbu temeljito proučimo, vidimo na koji način možemo pomoći, provedemo istražni postupak, komuniciramo s nadležnim tijelima. Trudimo se u svakom konkretnom slučaju izaći u susret i zapravo pokušati doprinijeti što boljoj zaštiti''. 

Ljudi su nezadovoljni, često i očajni. Kako im vi možete pomoći i što zapravo možete učiniti?

''U svakom slučaju ih možemo uputiti koje je tijelo najbolje za zaštitu njihovih prava, a što se nas tiče - mi dajemo mišljenje, preporuke, prijedloge ili upozorenja. Svakako se trudimo što bolje argumentirati, važno nam je što više informacija koje ćemo od građana dobiti, što više dokumenata, njihovih prijedloga i u komunikaciji s nadležnim tijelima radimo na tome da naše preporuke budu i ispunjene''.

Kakvo je stanje ljudskih prava u Hrvatskoj?

''Na to pitanje je jako teško odgovoriti u kratko vrijeme i u jednoj rečenici, ali rekla bih da je jedna od ključnih stvari, koje zapravo danas jesu problem, siromaštvo. Siromaštvo je najveći neprijatelj ljudskih prava, pogotovo kad znamo da je trećina građana u Hrvatskoj u riziku od siromaštva. To je povezano s cijelim nizom ljudskih prava - od prava na vodu, dostupnosti drugih infrastrukturnih i komunalnih usluga, pravom na zdravlje koje u velikoj mjeri ovisi o tome u kakvim životnim okolnostima i uvjetima netko živi''.

Tko najviše krši ljudska prava?

''To je zaista jako teško za reći. Naravno da je država uvijek u poziciji onog tko je najveći kršitelj, ali svakako se trudimo utjecati na to da takvih situacija bude što manje''.

Vi ste birani u Saboru, podnosite izvješće politici - imate li potporu u svojem radu od te iste politike?

''Podnosim izvješće instituciji Hrvatskog sabora, a ne politici. Koliko podrške imam ili nemam... Teko je reći. Kako kada. Ali mislim da je zapravo najbolja podrška to kada nadležna tijela, bilo na državnoj ili lokalnoj razini, ispunjavaju preporuke i zapravo idu za tim da na što bolji način štite ljudska prava. I u pojedinačnoj, ali i u nekoj općoj situaciji''.

Ohrabruje činjenica da Vam se sve više građana javlja...

''Da. I nadam se da će tako biti i dalje i evo, koristim priliku i povodom Međunarodnog dana ljudskih prava pozvati građane da nam se jave ako smatraju da su im prava prekršena u naše urede u Zagrebu, Osijeku, Rijeci ili Splitu. Mi u svakom slučaju dajemo sve od sebe da svaki takav primjer i pritužbu jako ozbiljno sagledamo i po njoj postupimo''. 

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene