Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Tone švercanih narkotika

Otkrivamo kako se u Hrvatskoj čuva zaplijenjena droga vrijedna milijune

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska se nalazi na Balkanskoj ruti kojom svakodnevno putuju velike količine opojnih droga. Oko 95 posto proizvedenog heroina upravo tom rutom dolazi u Europu odakle se dalje distribuira. Policija prema statistikama otkriva samo oko 20 posto švercane droge.

Hrvatska policija svako malo hvali se zapljenama droge, a posljednji primjer učinkovitosti hvatanja dilera demonstrirali su carinici na Graničnom prijelazu Bajakovo kada su 7. travnja u kombiju njemačkih registracija otkrili heroin vrijedan čak 42,21 milijuna kuna. U podvožju automobila službenici Carinske uprave pronašli su 261 paket heroina ukupne težine oko 140,7 kilograma. Bila je to najveća zapljena droge u povijesti GP Bajakovo!

No, u posljednje tri godine u Hrvatskoj bilo je daleko većih. Naša zemlja nalazi se na Balkanskoj ruti koja je glavni krijumičarski transportni pravac na liniji istok-zapad, a ono što policija uspije otkriti tek je djelić robe koja svakodnevno prolazi rutom. Najviše se droge na području Hrvatske zapljenjuje tijekom kontrole putnika, vozila i roba na graničnim prijelazima, prvenstveno na cestovnim, kažu u policiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Iza rešetaka Policija otvorila hladnjak i ugledala neočekivani prizor: "Bilo je to iznenađujuće veliko otkriće" Ilustracija Otkrivao službene tajne Policajac iz istraga otkrivao gdje dileri drže drogu pa ju s dvojicom suradnika krao i prodavao

Bajakovo: Carinici zaustavili kombi, sada 'trljaju ruke'

Među najvećim policijskim 'ulovima' je 806 kilograma marihuane koja je u travnju prošle godine otkrivena na ribarskom brodu kod Primoštena. Marihuana je bila glavni policijski zgoditak i 2013. te 2012. godine kada je u samo dvije akcije zaplijenjeno više od pola tone ove opojne droge.

No, što se sa ovom silnom količinom opijata, čija bi tržišna vrijednost iznosila desetke milijuna kuna, dogodi nakon što bude zaplijenjena?

Droga pod strogim nadzorom

Pomno se čuva, i to na tajnim lokacijama.

Kako navode u Ravnateljstvu policije, nakon zapljene, sva oduzeta droga prvo se dostavlja u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja 'Ivan Vučetić'. Nakon što forenzičari odrade svoje, droga se skladišti i čuva, ali ne bilo kako. Pazi se, naime, da prostor bude suh i prozračan te pod nadzorom - kontrolira se tko ulazi i kada. U policiji tvrde da bilo kakvo manipuliranje, odnosno eventualna krađa deponirane droge nije moguća.

U konačnici, sva se zaplijenjena droga - uništava. Prema Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga, droga se može uništiti po pravomoćnosti presude ili po proteku roka od tri godine od podnošenja kaznene prijave. U slučajevima kada bi čuvanje bilo opasno ili povezano s određenim teškoćama, droga se, navode u MUP-u, može uništiti i ranije, nakon provođenja nužnih dokaznih radnji.

Iza njih je iznimno uspješna godina, a možete ih sresti bilo gdje

Droga se uništava obično uništava jednom godišnje, a posljednji put spaljivanje je organizirano u studenom prošle godine. Od 2008. do danas, sva provedena uništavanja droge obavljena su u tvrtki NEXE - grupa, Našicecement.

Uništavanje droge se mora provesti i pred nadležnim Povjerenstvom.
 

NAJVEĆE ZAPLJENE DROGE U POSLJEDNJE TRI GODINE:

- 21. travnja 2012. godine zapljena 105 kilograma marihuane na području PU dubrovačko- neretvanske (zapljena na graničnom prijelazu)
- 14. lipnja 2012. godine zapljena 3559 stabljika indijske konoplje na području PU zagrebačke
- 27. lipnja 2012. godine zapljena 302 kilograma marihuane na području PU vukovarsko- srijemske (zapljena na graničnom prijelazu)
- 22. siječnja 2013. godine zapljena 232 kilograma marihuane na području PU dubrovačko- neretvanske (zapljena na graničnom prijelazu)
- 3. travnja 2014. godine zapljena 806 kilograma marihuane na ribarskom brodu na području PU šibensko- kninske
- 19. srpnja 2014. godine zapljena 1400 doza LSD-a na području PU karlovačke
- 6. travnja 2015. godine zapljena 140 kilograma heroina na području PU vukovarsko - srijemske (zapljena na graničnom prijelazu).
 

CJENIK DROGE NA ILEGALNOM TRŽIŠTU:

Tržišna vrijednost droge ovisi o više faktora: kvaliteti, odnosno čistoći te stanju i kretanju ponude i potražnje na ilegalnom narkotržištu, navode u policiji.

MARIHUANA - cijena na ilegalnom tržištu može se kretati od 8000 do 19.000 kuna, ovisno je li riječ o 'skunku-u ili 'običnoj' marihuani koja se na ulici prodaje za 40 do 60 kuna za gram.

HEROIN
- od 120.000 do 200.000 kuna za kilogram odnosno 300 do 600 kuna za gram.

KOKAIN
- 230.000 do 3,2 milijuna kuna za kilogram, odnosno 400 do 700 kuna za gram.


DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene