Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lov na uštede

Hoće li novi Vladin tim odgovoriti na pitanje - Gdje curi novac poreznih obveznika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je osnovala tim za uštede. Šezdesetak stručnjaka, koje je odabrao ministar financija Boris Lalovac, analizirat će državne rashode.

Godinama novac poreznih obveznika curi na desecima tisuća proračunskih stavaka. govorimo o milijun kuna ovdje, milijun kuna ondje. Samo na javnim nabavama država godišnje troši 25 milijardi kuna. Kada bi se te javne naknade objedinile uštede bi prema nekim procjenama bile oko 15 posto što je gotovo tri milijarde kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Porezna oaza? Ako su vam plaće niske to nije zbog poreza? Evo koliko poreza plaća obitelj s dvoje djece i dvije prosječne plaće Slika nije dostupna Problem 'švicarca' ZATRAŽENA OCJENA USTAVNOSTI 'To je rovovski način ratovanja'

U sljedećih 60 dana svi hladnih glava i bez kalkulanstva mogu pronaći prostor za uštede. Neke procjene govore o četiri milijarde kuna uštede u sljedećim godinama.

Ovo trebamo ispuniti zbog Europske unije, a posebno i zbog građana Republike Hrvatske koji trebaju znati za što se daje taj novac.

Kada bi se ispunilo samo pedeset posto onoga što će stručnjaci Ministru financija u veljači staviti na stol već bi to bilo puno jer bi se manje trošilo, točnije, građani bi imali više novca u svojim novčanicima, manje bi davali državi.

Očekuje nas devet novih reformi: Evo koliko bi se njima trebalo uštedjeti

Vlada je odlučila da će Uprave u državnim tvrtkama od 2015. birati javnim natječajima, a ne stranačkim kadrom. S obzirom na ograničene visine plaća, je li tako moguće privući vrhunske menadžere?

Lijepo zvuči kada bi se biralo direktore javnih tvrtki putem javnog natječaja. prije svega od 54 države tvrtke država treba odlučiti kojih je to 10 strateških tvrtki i tamo postaviti menadžere koji će biti plaćeni temeljem uspjeha.

No, tko bi normalan danas napustio unosan posao u privatnom sektoru i otišao raditi za 17.500 kuna, primjerice u HEP, kada zna da ovisi, prije svega, o ministru, o političkim voljama, udovoljavanju nekih lokalnih stranačkih uhljebljenja. Diljem Hrvatske direktori javnih tvrtki više ovise o županijskim organizacijama svojih stranaka nego o tržištu i logici tržišta za čime bi se trebalo voditi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene