Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Futuristički Zadar

Je li ovo najambiciozniji arhitektonski projekt u Hrvatskoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Projekt arhitekta Nikole Bašića od 2008. godine stoji spreman, a javni natječaj raspisan je prošlog tjedna.

Nikola Bašić, kreator nove vizure Zadra, autor svjetski poznatih Morskih orgulja i arhitekt koji s većinom svojih projekata izaziva burne rasprave na korak je do još jednog mega projekta – pretvaranje zadarskog Poluotoka u otok.

Pročitajte i ovo Sudar automobila Ugašen još jedan život Prometna nesreća u okolici Zadra: Poginula je jedna osoba, očevid u tijeku Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće

Odnosno, transformacijom uvale Jazine ta bi se povijesna jezgra nakon prokopavanja kanala s ostatkom grada povezala mostovima. Prošlog je tjedna zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta odobrio javni natječaj za izradu urbanističkog plana u tom dijelu grada, popularnim Ravnicama, a Bašićev projekt već od 2008. godine stoji spreman.

Tim je projektom, nazvanim 'Vrata Zadra' predviđeno prokopavanje kanala kroz Fošu i Jazine, odnosno rekonstrukcija povijesnih kanala koji su nekada postojali na tome mjestu. Tako bi se Poluotok odvojio, ali ne sasvim, već bi se promet prema njemu odvijao preko tri nova pješačka mosta.

Zadarske orgulje na listi najčudnijih instrumenata!

Novi prokopani kanal ne bi služio samo za prolaz brodova i mora, već bi postao središte zadarskog društvenog života. Predviđeno je da duž kanala budu smješteni barovi i restorani, ali i kina, muzeji, koncertne dvorane i amfiteatar.

Taj bi dio osim toga postao i središnja gradska točka s koje bi turisti ulazili u grad i to preko parka na bedemima koji bi se posebno uredio.

Ukratko, Poluotok, odnosno otok s ostatkom grada povezao bi se s tri nova mosta, koja bi se mogla otvarati kako bi se omogućio promet brodovima. Plato koji bi bio napravljen bio bi bogat kulturnim i društvenim sadržajima, a široko područje oko platoa dobilo bi šetnice, panoramske terase, moderne ulice i brojne druge novosti.

Velika prednost ovog intrigantnog projekta je što su Ravnice potpuno prazne i neiskorištene, tj. nemaju nikakvu konkretnu svrhu i zapravo vape za preobražajem.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene