Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MUP izabrao

Pogledajte 3 rješenja za nove registarske tablice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tri idejna rješenja za nove registarske tablice su odabrana. U MUP-u kažu da su zadovoljni.

Ministarstvo unutarnjih poslova je provelo internetsko savjetovanje sa zainteresiranom javnošću u vezi novih registarskih tablica i registracijskih područja u razdoblju od 11. prosinca 2013. do 11. siječnja 2014. godine.

Pročitajte i ovo DORH Vruća fotelja Objavljena imena kandidata za novog šefa DORH-a Nasljednik državne odvjetnice - 2 Izgledan odabir Dnevnik Nove TV doznaje tko je kandidat koji bi mogao naslijediti Zlatu Hrvoj Šipek: "DORH u ovom trenutku treba nešto što dugo nije imao"

Prilikom tog savjetovanja prikazan je prijedlog registarskih tablica koje su sadržavale europski logo s lijeve strane, font slova i brojeva bio je isti kao i sadašnjih uz malo podebljanje, a grb RH je premješten na desnu stranu registarske pločice.

Nakon održane javne rasprave o izgledu i sadržaju novih registarskih tablica i eventualnom uvođenju novih registracijskih područja, MUP je proveo i analizu pristiglih prijedloga nakon koje je utvrđena podjeljenost mišljenja građana oko potrebe uvođenja novih registarskih tablica i novih registracijskih područja.

Dizajn dosadašnjih tablica - loš

"Neki građani su smatrali da je dizajn sadašnjih registarskih tablica, a i dizajn koji je bio predložen, loš i da treba naći bolje rješenje i to prvenstveno drugačiji font slova i brojeva.

Neki građani su bili za zadržavanje sadašnjeg izgleda registarskih tablica uz dodavanje europskog loga na desnoj strani, sa zadržavanjem sadašnjih registracijskih područja te eventualnim dodavanjem novih registracijskih područja prema unaprijed utvrđenim kriterijima, odnosno da registracijsko područje bude i dalje vezano uz naziv grada na čijem je području vozilo registrirano.

Veći broj građana je iznio prijedlog da oznaka registracijskog područja ne bude vezana uz naziv grada, kao do sada, ali niti županije ili nekog drugog područja. Najčešće su to obrazlagali sigurnijim načinom putovanja kada iz registracijske oznake na vozilu nije vidljivo gdje je vozilo registrirano (oštećivanje vozila za vrijeme raznih sportskih događaja i sl.)", stoji u priopćenju MUP-a objavljenom na njihovim stranicama.

Također vozači, primjerice iz Splita, moći će iz praktičnih razloga staviti oznaku nekog drugog grada, primjerice Zagreba. Ministar je također najavio da će se svim gradovima, za koje to bude moguće, omogućiti uvođenje oznake njihovog područja.

4 kriterija

MUP je nakon toga raspisao i javni natječaj za dizajn novih registarskih pločica uz novčane nagrade za tri najbolja rješenja. Svrha natječaja je bila dobivanje kvalitetnog, stručno projektiranog idejnog rješenja dizajna registarskih pločica, s time da nagrađena rješenja budu podloga za realizaciju izvedbenog rješenja, te uvođenje novih registarskih pločica u Republici Hrvatskoj, ističu u MUP-u.

Natječaj je trajao od 19. prosinca 2014. do 6. veljače 2015. godine i odabrana su tri najbolja rješenja, koja možete vidjeti na priloženoj fotografiji.

Ocjenjivački sud je prilikom ocjenjivanja natječajnih radova prednost dao kreativnim, jasno strukturiranim, te profesionalno i suvremeno artikuliranim rješenjima. Kriteriji ocjenjivanja natječajnog rada bili su: komunikativnost, suvremenost, primjenjivost i originalnost.

Cijena nije utvrđena

Obvezu stavljanja europske registracijske tablice imat će samo vozači s novim automobilom ili novom tablicom, dok vozači s važećim tablicama nisu u toj obvezi, ali će za kretanje po Europskoj uniji morati na vozilu imati naljepnicu "HR".

Cijena nove registracijske tablice zasad nije utvrđena, ali će se nastojati da, unatoč novim elementima poput bar koda, ne odstupa značajno od dosadašnje cijene registracijske pločice, od osamdesetak kuna.

Predstavnica Hrvatskog novčarskog zavoda Marija Budimir rekla je da će cijene biti utvrđene nakon konačnog odabira izgleda pločice. Dodala je da je cilj da ne bude povećanja cijene, a ako se ono ipak dogodi iznosit će od pet do 10 posto. Prema sadašnjem cjeniku standardna tablica stoji oko 76 kuna, mijenjanje slova stoji tristo i nešto kuna, dok oko 6800 stoji postavljanje, primjerice imena.

Na prijedloge pločica s europskim logom, koje je MUP predstavio krajem 2013. obrušili su se dizajneri ocjenivši ih "katastrofom koja će Hrvatsku predstaviti kao zemlju elementarne vizualne nepismenosti". Nakon toga MUP je proveo javnu raspravu i raspisao javni natječaj za izbor novog dizajna registarskih pločica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene