Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mini reforma

Doznajte koliko će vam rasti plaća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je prihvatila mini poreznu reformu. Plaće i mirovine rastu od siječnja.

Od siječnja rastu plaće i mirovine! Vlada je u četvrtak prihvatila mini poreznu reformu, kojom se nada da će potaknuti veću potrošnju građana. A evo kome će i koliko plaća rasti!

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Izmjene u poreznoj reformi - 6 Iz džepa u džep Doznaje Dnevnik Nove TV: Nakon ukidanja prireza, Vlada kreće u doradu porezne reforme

Dakle, minimalna plaća više se uopće neće oporezivati pa će sadašnji neto minimalac od 2385 kuna porasti za 28 kuna. Prosječna hrvatska neto plaća od oko 5 i pol tisuća kuna porast će za 140 kuna.

Neto plaća od 7 tisuća kuna porast će za 226 kuna. Onima s 9 tisuća kuna plaće, porast će biti također 226 kuna. Najviše ide onima s većim primanjima. Neto plaća od 11 tisuća kuna raste za 543 kune, a ona od 13 tisuća za 1066 kuna.

Lalovac potvrdio: Od 1. siječnja građanima će se povećati plaće!

Ova simulacija rađena je na prosječnom hrvatskom prirezu od 12 posto i s osobnim odbitkom od 1,5, odnosno za jednog uzdržavanog člana obitelji. A rasti bi trebale i mirovine.

Koliko će joj od sljedeće godine porasti plaća, knjigovotkinja Mirela brzo je izračunala.

'107 kuna i 50 lipa razlike. Mogu si platit jedan račun za komunalnu naknadu. Takav je račun za komunalnu naknadu za grad Pulu za moj stan', kaže Mirela Basanić.

Minimalna plaća više se uopće neće oporezivati pa će sadašnji neto minimalac od 2385 kuna porasti za 28 kuna. Prosječna hrvatska neto plaća od oko 5 i pol tisuća kuna porast će za 140 kuna. Neto plaća od 7 tisuća kuna porast će za 226 kuna. Onima s 9 tisuća kuna plaće porast će biti također 226 kuna. Najviše ide onima s većim primanjima. Neto plaća od 11 tisuća kuna raste za 543 kune, a ona od 13 tisuća za 1066 kuna. Ova simulacija rađena je na prosječnom hrvatskom prirezu od 12 posto i s osobnim odbitkom od 1, 5, odnosno za jednog uzdržavanog člana obitelji.

'Koja stotina kuna više za dijete'

Mario je tek dobio posao voditelja proizvodnje u novotvorenoj britanskoj tvornici baklava kod Velike Gorice. Osim novom poslu veseli se i bilo kakvom povećanju plaće.

'Pa prvenstveno tu koju stotinu kuna više ću izdvojit za dijete jer dijete ima svoje potrebe tako da mi je drago da se Vlada odlučila za to', kaže Mario Petravić.

Više i u novčanicima umirovljenika. Neoporezivi dio mirovine povećava se s 3400 kuna na 3800. Tako će prema izračunima HSU-a 75 tisuća umirovljenika imati u prosjeku oko 170 kuna veću mirovinu.

Ministarstvo uprave: Nema otpuštanja u javnoj upravi do 2020.

Umirovljenica Slavica kaže da će s tolikim povećanjem bolje živjeti jedino njezina ljubimica Mina.

'Za ove cijene, svaki dan je sve skuplje, toliko novaca, što možete sa 170 kuna. Danas ništa. Jedino njoj, kutiju hrane za mjesec dana eto to je to. Mina će dobro profitirat, jedino ona', kaže umirovljenica Slavica.

Ministar očekuje nova radna mjesta

Ministar Maras očekuje pozitivne učinke na investicije i otvaranje novih radnih mjesta.

'Ljude stimuliramo da ovdje otvaraju radna mjesta, pa i one strane kompanije, da ih ljudi koje zapošljavaju ne koštaju, kada se gleda neto plaća, više nego u nekim drugim susjednim zemljama to je interesantno i za investitore', rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Iz vlade očekuju da će od nove godine veće plaće imati oko milijun građana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene