Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRAH OD NUKLEARNOG RATA

Devet svjetskih sila posjeduje 15.395 nuklearnih bojnih glava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski parlament usvojio rezoluciju kojom se poziva Rusija, SAD, Indija i Pakistan da smanje nuklearno oružje i vrate ga u skladišta. U siječnju je devet država imalo ukupno 15.395 nuklearnih bojnih glava.

Europska sigurnosna situacija sve je napetija zbog pogoršanja odnosa između nuklearnih sila, Rusije i SAD-a te Indije i Pakistana, kao i prijetnji Rusije da će upotrijebiti nuklearno oružje ili ga rasporediti u Europi, upozoravaju zastupnici Europskog parlamenta u rezoluciji usvojenoj u četvrtak, pozivajući te zemlje da smanje nuklearno oružje, vrate ga u skladišta i smanje njegovu ulogu u vojnim doktrinama.

Pročitajte i ovo Skup protiv SAD-a u Sjevernoj Koreji - 3 Prijete i nuklearnim oružjem Masovni skupovi u Sjevernoj Koreji, zazivali uništenje SAD-a: "U dometu su nam za gađanje" Ilustracija korak do katastrofe Putinov čovjek zaprijetio: "Na rubu smo novog svjetskog rata"

Zastupnici u neobvezujućoj rezoluciji, usvojenoj većinom glasova, izražavaju veliku zabrinutost zbog sve gore sigurnosne situacije u europskom okruženju i šire, sve gorih odnosa između Rusije i SAD-a te Indije i Pakistana, kao i nedavnog jačanja sjevernokorejskih nuklearnih kapaciteta, objavio je Europski parlament.

Upozoravaju da je "u siječnju 2016. devet država - SAD, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Kina, Indija, Pakistan, Izrael i Sjeverna Koreja - posjedovalo ukupno oko 15.395 nuklearnih bojnih glava."

Zastupnici su zabrinuti zbog "ruskih nuklearnih prijetnji (...), njeznih izjava koje pokazuju sve veću spremnost da upotrijebi nuklearno oružje i (...) razmatranja mogućeg raspoređivanja nuklearnog oružja na nova područja u Europi", kaže se u rezoluciji.

Zastupnici navode zabrinjavajuće primjere ruskih vojnih vježbi u kojima se simuliralo korištenje nuklearnog oružja protiv Poljske, tvrdnje visokih ruskih dužnosnika da Rusija ima pravo postaviti nuklearno oružje na Krimu i rasporediti raketni sustav Iskander koji može nositi nuklearne bojne glave u Kalinjingradu, u blizini Litve i Poljske.

Osuđuju također nedavni nuklearni pokus u Sjevernoj Koreji 9. rujna, kojim je ta zemlja ponovno prekršila svoje međunarodne obveze. Zastupnici pozivaju Sjevernu Koreju da se "suzdrži od novih provokativnih poteza i odustane od svojih nuklearnih i balističkih programa."

Zastupnici naglašavaju potrebu jačanja borbe protiv širenja nuklearnog oružja, razoružanja i suradnje u civilnom korištenju nuklearne energije. Pozivaju nuklearne sile da smanje sve vrste nuklearnog oružja, smanje njegovu ulogu u vojnim doktrinama, kao i njegov operativni status te ga povuku u skladišta.

Zastupnici također pozdravljaju prijedlog da se 2017. sazove UN-ova konferencija na kojoj bi se dogovorio pravno obvezujući instrument za zabranu nuklearnog oružja. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene