Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arbitražna odluka

Granični spor: Europska komisija neće preuzeti slovensku tužbu protiv Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europska komisija neće preuzeti slovensku tužbu protiv Hrvatske zbog nepoštivanje arbitražne odluke o graničnom sporu.

Bruxelles neće objaviti svoj izvještaj i time će ostati neutralan, ali kako su naglasili iz Komisije, nastavit će djelovati kao posrednik. Sloveniji sada preostaje da sama tuži Hrvatsku Europskom sudu pravde.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nema implementacije Danas istječe rok za očitovanje Komisije o arbitražnom sporu, Slovenija ide samostalno na sud EU-a Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) Saslušanje pred EK "Sloveniji su poslane poruke da se primiri, granični spor s Hrvatskom nije među najvažnijim pitanjima"

"Postupak arbitraže i dalje je jedini okvir za koji vjerujemo da može pomoći. Međutim, odgovornost za pronalazak prijateljskog rješenja prvenstveno leži na dvije države članice",  rekao je Margaritis Schinas, glasnogovornik Europske komisije.

Slovenija je pokrenula postupak pred Europskom komisijom u skladu s člankom 259. Ugovora o funkcioniranju Europske unije, tvrdeći da Hrvatska, nepriznanjem i neprovedbom arbitražne odluke od 29. lipnja 2017., krši pravo Europske unije, što Hrvatska argumentirano negira i što je na zahtjev Komisije naglasila i prilikom usmenog očitovanja o najavi slovenske tužbe.

Suprotno Sloveniji, koja tvrdi da je Hrvatska odbijanjem arbitražnog rješenja kršila europsko i međunarodno pravo te da je zato loš uzor zemljama na jugoistoku Europe koje i same imaju međusobne sporove, a žele u EU, Hrvatska je u svom očitovanju pred Komisijom navela da je iz arbitražnog postupka, u koji je pred ulazak u EU ušla u dobroj vjeri, izašla nakon što ga je Slovenija kompromitirala i tako mu oduzela vjerodostojnost, ali da je otvorena za razgovore o rješenju bilateralnog spora, bilateralno ili pred nekom međunarodnom pravnom ustanovom.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene