Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izglasana direktiva

Plastične vrećice odlaze u povijest: Kako će ih se Hrvatska riješiti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski parlament izglasao je direktivu čiji je cilj smanjiti uporabu plastičnih vrećica za čak 80 posto u idućih 5 godina. Sa svakom zemljom članicom Parlament će pregovarati o toj direktivi.

Čini se da su najveći problem tanke plastične vrećice. One se ne naplaćuju i u pravilu ne recikliraju jer su pretanke. Čini se da Unija želi iskorijeniti upravo takve vrećice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od iduće godine Nova pravila: Pogledajte što se mijenja kod naknade za povratnu ambalažu Slika nije dostupna ZAGREBAČKI HOLDING Zagrepčani su ih dugo čekali: Započela podjela besplatnih vrećica za otpad

Svaka zemlja će se na svoj način boriti protiv plastičnih vrećica. Primjerice, Irska je već uvela porez i potrošnju smanjila za 90 posto. Italija, koja je bila najveći potrošač, zabranila je upotrebu plastičnih vrećica. Zemlje, poput Njemačke potiču reciklažu.

To su neki mogući pravci kojima će krenuti i Hrvatska.

Klima se mijenja i bez nas, a mi je još požurujemo i to nas košta...

Procjenjuje se da se u svijetu na godinu potroši 500 milijardi plastičnih vrećica. Reciklira ih se samo 1%.

Osijek se može pohvaliti najvećom hrvatskom tvornicom za recikliranje plastičnih vrećica. Da nije takvih tvornica problem bi bio dramatičan jer da bi priroda 'prožvakala' jednu plastičnu vrećicu potrebno je čitavo stoljeće.

Spaljivanjem samo 4 vrećice potroši se kisika onoliko koliko je potrebno čovjeku za jedan cijeli dan. Prije nego što olako bacimo plastičnu vrećicu u smeće treba još jednom razmisliti o njezinom štetnom utjecaju na okoliš.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene