Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procurili detalji

EU ODREDILA KVOTE Preraspoređuje se 160.000 izbjeglica, dio dolazi i u Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lideri EU sastavili su plan za preraspodjelu 160.000 izbjeglica koji su ušli u Europu. Hrvatska bi u skladu s tim planom trebala primiti 3.200 izbjeglica.

Imigranti koji se nalaze u Italiji, Grčkoj i Mađarskoj bit će preraspodijeljeni na države Europske unije. Kvote su određene temeljem populacije i ekonomskog bogatstva pojedine države.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Uoči izbora Svjetski mediji raspisali se o političkoj situaciji u Hrvatskoj: Plenković je autoritaran, Milanović oštra jezika Davor Božinović Na državnoj granici Božinović obišao granicu i poslao poruku: "Možda bi htjeli žice, drugi bi htjeli da sve puštamo pa bi ovdje bile rijeke migranata"

Do Europe nisu uspjeli doći: 'Poslala sam im novac, no odlučili su krenuti brodom'

Hrvatska će ih, prema pisanju Daily Maila, primiti 3.200, a Njemačka 35.000. Izbjeglice će primati i najsiromašnije članice Unije poput Rumunjske i Bugarske, dok Velika Britanije nije pristala na dogovorenu shemu, pa se ne nalazi na popisu primatelja iako su jedna od najvećih i najbogatijih članica.

Međutim, britanski premijer David Cameron tvrdi da Britanija prima azilante i da će ih i dalje primati, ali ne želi da se na njegovu državu primjenjuju kvote prema navedenom izračunu.

Prema dokumentu koji je procurio, u Mađarskoj se trenutačno nalazi 54.000 tražitelja azila, u Italiji 39.600, u Grčkoj 66.400.

Očekuje se da će predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker iznijeti nove brojke, za razliku od onih u svibnju kada su se vodile diskusije o kvotama, budući da je od tada došlo do velikog porasta broja izbjeglica kojima EU treba pružiti utočište. Umjesto 40.000 izbjeglica o kojima se pričalo prvom polovicom godine, sada ih je, procjenjuje se 160.000.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene