Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porast nasilja

A što biste vi učinili da svjedočite ovom prizoru?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Biste li se vi umiješali u obiteljsko nasilje koje se događa pred vašim očima? Povodom dana borbe protiv nasilja nad ženama odlučili smo to testirati.

Usred bijela dana, na cesti je muškarac vikao, vrijeđao i naguravao ženu. Scena na koju je rijetko tko ostao ravnodušan. Jer, kao društvo - nasilje ne toleriramo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osuđena je Teta iz vrtića napala supruga - htjela ga ugristi za vrat! Napravila rusvaj u policiji: "Go*na jedna nesposobna, je*em vam mater nesposobnu" Vršnjačko nasilje - 1 puno nelogičnosti UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ Maloljetnik ležao u krvi na cesti, obitelj vjeruje da je žrtva napada, policija tvrdi suprotno!

Jeste li sigurni? Naime, nakon prvotnog scenarija, posve smo okrenuli priču. Nasilnik je postala ona. Vikala mu da je šonjo, papak, udarala ga i ponižavala.

Usred bijela dana, na jednom od najprometnijih trgova u metropoli. Što biste vi napravili da svjedočite svađi muškarca i žene koja vodi u nasilje? Statistika pokazuje da su 78% prijavljenih počinitelja obiteljskog nasilja - muškarci.

Što biste napravili kad biste vidjeli kako žela tuče muškarca? Prema statistici u 22% prijavljenih počinitelja obiteljskog nasilja su žene.

Sisak: Nasilja nad ženama manje, ali potrebe za sigurnom kućom više

'Jedna francuska poslovica kaže onaj tko šuti taj odobrava, po pitanju nasilja to vam je istina, ako znamo da postoji a ne djelujemo radimo jedno lijepo sigurno gnjezdo za nasilno ponašanje i time ga produljujemo u društvu', objašnjava psihologinja Senka Sekulić Rebić.

Treba li se miješati i jesu li to tuđa posla? Pravi muškarac neće dignuti ruku na ženu, no hoće li prava žena udariti svog muškarca? Provjerili smo kako je to izgledalo kada smo tu situaciju napravili usred centra glavnog grada.

Reakcije prolaznika pogledajte u VIDEU.

'Jednom prilikom me policajac pitao koliko jako vas je udario i kad sam mu pokazala slike jer sam morala zatražiti liječničku pomoć zbog hematoma i zbog napuklih rebara policajac me pitao Šta? samo to?', kazala nam je jedna od žrtava nasilja.

'Svaki napadač ima slabu točku, ono što je bitno za žene je da gađaju točke koje nitko ne može jačati, sto su naprimjer grkljan, oči genitalije. Osnovne reakcije, ako mi je netko već došao blizu što mogu pogoditi makar sam slabija kako bi se mogla obraniti od snažnijeg napadača', rekla je trenerica Irena Hranjac.

  Moja svekrva mi je rekla mene moj muž koji put ošamari pa što onda, to što ti dobiješ koji put batina pa gle oni su jednostavno takvi, trebaš naučit da budeš ponizna', ispričala je žrtva obiteljskog nasilja Žrtva obiteljskog nasilja 'Tako da tu ima jedan velik broj žena koje prolaze kroz to a da tog jesu ili nisu svjesne, sigurno ima jedan velik broj žena koje znaju žene svoje mame, sestre, frendice koje prolaze kroz nasilje', dodaje prihologinja Sekulić Rebić.

'Ja imam prijateljicu koja se nakon 30 godina braka sa s nasilnim suprugom objesila. Ja nisam željela završiti kao ona', ispričala nam je još jedna žrtva nasilja.

Više divljaci, manje učenici: Prijetio je profesorici da će je pogoditi - stolom!

Ispušni je to ventil, ali i korisno znanje. Prije svega pružanje podrške.

'Izgradi si socijalnu mrežu i daj si podršku jer ono što će vam učinit razliku je socijalna mreža, osobe koje imaju dobru socijalnu mrežu, roditelje koji će im pomoć, prijatelje nekoga će vam puno brže i efikasije izaći iz nasilja od onih koji to nemaju', dodaje prihologinja Sekulić Rebić.

Između ostalog dužnost je i svih nas ne okrenuti glavu. U eksperimentu kojeg smo proveli usred Zagreba, scena u kojoj muškarac napada ženu za razliku od situacije kada je žena napadala muškarca trajala tek 30-ak sekundi.

I jedni i drugi heroji naše priče bili su izvan sebe.Laknulo im je kada smo im otkrili kako se radi o skrivenoj kameri, a ne stvarnom napadu.

'Ne mogu to podnjeti, jednostavno ženu dirat, na javnom mjestu, mislim ja bi uletio susjedu u kuću ako treba po cijenu ne znam čega, ali na javnom mjestu ne mogu padne mi mrak ozbiljno', rekao nam je jedan od onih koji su odlučili reagirati na nasilje u javnosti.

Iako je to smanjen broj u odnosu na prijašnje godine, statistika pokazuje jedan drugi trend, a to je brutalnije obiteljsko nasilje. Ozljede su sve gore.

Pomoć uvijek postoji, makar se činilo kako izlaza nema. One su uzele stvar u svoje ruke i za to su dijelom bili zaslužni ljudi koji ih okružuju. A to se ne odnosi samo na rodbinu, bliske prijatelje, već i na cijelo društvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene