Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istraživanje za Dnevnik Nove TV

EKSKLUZIVNO Josipović u prednosti! Saznajte hoće li biti drugog kruga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivo Josipović ima značajnu prednost u odnosu na protukandidate. Donosi to redovito istraživanje Dnevnika Nove TV Crobarometar koje provodi Ipsos Puls na 969 ispitanika.

Josipović – Grabar Kitarović – sve manje vremena, isto odstojanje

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje Crobarometar: Valentina Baus i Dino Goleš, voditelji Dnevnika Nove TV tko je glavni negativac? Novi Crobarometar: Doznajte je li došlo do promjene u rejtingu političkih stranaka, ima i zanimljivih novosti

Ivo Josipović u ovom trenutku uživa potporu 47,8 posto birača, a Kolinda Grabar Kitarović ima 33,4 posto. Milan Kujundžić dobio bi 4,8 posto, a Anto Đapić, koji je jučer krenuo u utrku 0,4 posto. Neki drugi kandidati imali bi 3,4 posto potpore, a neodlučnih birača je 10,2 posto.

Tko je gubitnik, a tko dobitnik

Ivo Josipović izgubio je u mjesec dana 1 posto potpore, Kolinda Grabar Kitarović dobila 0,6 posto, a Milan Kujundžić 0,9 posto potpore. No te brojke ne ukazuju da predsjednik gubi ili da njegovi protukandidati dobivaju veću potporu. Sljedećih mjeseci i u završnici kampanje to će se jasnije vidjeti.

Tko za koga glasuje?

Za predsjednika glasuju birači vladajuće koalicije ili njih 95 posto, ali zanimljivo i 63 posto birača Bandićeve liste te 63 posto birača ORaH-a. Predsjednik može računati i na 57 posto birača laburista.

Kolinda Krabar Kitarović ima potporu 70 posto birača HDZ-ove koalicije, njezin politički prostor je i 38 posto apstinenata, ali primjerice i 37 posto birača koji su glasovali za lauburiste te 25 posto birača Bandićeve liste.

Josipović pobjeđuje u drugom krugu

Predsjedniku se mnogo toga politički mora složiti da bi pobijedio u prvom krugu, a to nije pošlo za rukom ni tada popularnom Stjepanu Mesiću.

Ivo Josipović imao bi 50,6 posto, a Kolinda Grabar Kitarović 38,6 posto, no tu je i 10,7 posto neodlučnih birača za čiju će se naklonost boriti dvoje kandidata. A oni mogu i ne moraju izaći na izbore i ako se izuzmu neodlučni birači, u drugom bi krugu Ivo Josipović osvojio 56,7 posto, a Kolinda Grabar Kitarović 43,3 posto.

NAPOMENA

Ovo istraživanje provedeno je u prvih 15 dana i ne obuhvaća primjerice početak kampanje Milana Kujundžića, ali ni uhićenje Milana Bandića. U sljedećem istraživanju jasnije će se vidjeti potpora na koju može računati Milan Kujundžić te koja je politička snaga Milana Bandića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene