Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dva milijuna eura na platnu

Građani bi mogli dva puta plaćati skupe Sanaderove i Vidoševićeve umjetnine - Evo i kako

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjetnine Ive Sanadera i Nadana Vidoševića, baš kao i sve oduzete umjetnine, mogle bi uskoro biti izložene hrvatskoj javnosti.

Naime, njihovo osiguranje i čuvanje, porezne obveznike stoji 250.000 kuna na godinu, pa bi bilo u redu, smatra Državni ured za upravljanje državnom imovinom, da ih ljudi i vide. Od 1.200 zaplijenjenih umjetnina u državi, 1150 pripada Ivi Sanaderu i Nadanu Vidoševiću.

Pročitajte i ovo Sanader šef zatvorske knjižnice - 2 Hoće li uskoro izaći na slobodu? Sanader postao šef zatvorske knjižnice: "Relativno brzo bismo ga mogli vidjeti u Zagrebu" Slika nije dostupna Pravo vs. pravda Apsurdi hrvatskog pravosuđa ili kako je pas Medo još jednom postao hit

Iznosilo ih se prije 5 godina iz Sanaderove Kozarčeve po cijele noći i dane. Prije godinu i pol i Nadan Vidošević je ostao bez svog umjetničkog blaga.

Čuvanje umjetnina po hrvatskim muzejima i plaćanje polica osiguranja stoji 250.000 kuna na godinu. A sudski procesi vlasnicima do pravomoćnosti, trajat će godinama. Suđenje Vidoševiću još nije ni počelo.

Evo koliko je država zaradila na nezakonito stečenoj imovini

'Hrvatski građani iz čijih se džepova plaća to osiguranje moraju znati za što mi to plaćamo, da se na neki način te umjetnine izlože i vjerujem da će kroz naplatu ulaznica se može kompenzirati taj iznos', rekao je Alen Čičak, zamjenik predstojnika DUUDI-a.

Dakle, porezni obveznik plaća i osiguranje tih umjetnina i onda će još platiti ulaznicu da ih vidi. 'Naprosto negdje ćemo morati osigurati uvjete da se te slike odnosno umjetnine izlože', opravdava se Čičak.

Vrijedne su više od dva milijuna eura i trebat će DUUD-iju i sudsko dopuštenje i dopuštenje vlasnika da se umjetnine vide, pa izložbe okrivljenika sigurno neće biti ni ove, a vjerojatno ni sljedeće godine.

Do tada bi mogao jenjati i interes šire javnosti za inkriminiranim umjetninama. Ali, ima i onih koji bi umjetnine vidjeli čim prije.

'Posebno imamo pritisak stručne javnosti da to otvorimo, jer neki profesori na akademiji umjetnosti nisu vidjeli slike', kaže Čičak. Ali nema DUUDI na brizi, a porezni obveznik na trošku, samo umjetnine, tu su i nekretnine, trgovačka društva, automobili, motocikli i sve što multimilijunaš može poželjeti. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene