Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Štedljivi aparati

IZRAČUNALI SMO TROŠAK Država sufinancira kupnju s 800 kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon električnih automobila i postavljanja fasada na kuće, država će sufinancirati i kupnju štedljivih kućanskih aparata. Pa odlučite li se na kupnju uređaja koji je skuplji, ali troši manje energije, država vam daje dio novca.

Zbog pametne investicije, Miralem na godinu već štedi 1.200 kuna na struju. Da bi i druge potaknula na uštede, država nudi 800 kuna subvencija za kupnju novih, štedljivih kućanskih uređaja. 'Ja sam u svom stanu prije dvije godine stari uređaj zamijenio novim i sad umjesto 230 kuna trošim 130 kuna struje mjesečno', kaže Miralem.

Pročitajte i ovo Benjamin Netanyahu Ne odustaje Netanyahu o rješenju s dvije države: Izrael će zadržati vojnu kontrolu nad palestinskim teritorijima Poticaji za električne automobile - 3 Kupnja električnih automobila Tko prvi, njegov poticaj: Država će podijeliti 15 milijuna eura, provjerite uvjete

Ako već želite kupiti novi uređaj uz korištenje državnih poticaja, svakako pripazite da na njemu postoji jedna oznaka A+++, to znači da uređaj spada u najviši energetski razred. takvi uređaji troše najmanje struje, vode i ostalih energenata.

Država želi da se vozimo na struju: Subvencije i do 70.000 kuna!

'Oni su od uobičajenih uređaja 30-60 posto učinkovitiji, što znači da toliko i manje troše energije. Znači za životnog vijeka tog uređaja, on se isplati', kaže ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović za Dnevnik Nove TV.

Po 800 kuna dijelit će se za hladnjake, zamrzivače, hladnjake sa zamrzivačem, perilice rublja i posuđa, te sušilice rublja. Ukupno će se sufinancirati 10 tisuća uređaja.

Ovakvi uređaji jesu nešto skuplji od prosjeka, ali zato vam dugoročno štede novac. Uzmimo za primjer dva hladnjaka. Prema izračunu Fonda za zaštitu okoliša, hladnjak A + razreda na godinu troši otprilike 326 kuna struje, dok hladnjak A +++ razreda na godinu potroši gotovo upola manje, odnosno 158 kuna. U 10 godina, tako štedite oko 1.500 kuna.

'Povrat investicije bez poticaja bi bio 5-7 godina, ali sa poticajima povrat investicije pada ispod 3 godine u prosjeku', objašnjava Filip Prebeg, iz Energetskog instituta Hrvoje Požar. Prijave kreću već početkom lipnja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene